Bebeklerde Yumurta Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
04 Nisan 2022

Bebeklerde yumurta alerjisi ile ilgili tüm merak edilenleri bu içeriğimizde derledik!

Bebeklerde yumurta alerjisi, inek sütü alerjisinden sonra en sık görülen ikinci besin alerjisidir. Bunun sebebi, bebeklerin henüz tam olarak gelişmemiş olan bağışıklık sisteminin, yumurta proteinini zararlı bir madde olarak algılamasıdır.

Bebeklerde yumurta alerjisi belirtileri arasında deride döküntü, egzama benzeri cilt değişimleri, kusma, karın ağrısı, hırıltılı solunum gibi semptomlar bulunur. Ancak yumurtaya karşı ciddi alerjisi olan bebeklerde nadiren de olsa bilinç bulanıklığı, cildin soluklaşması, dilde şişme vb. ciddi reaksiyonlar gelişebilir. Bu anaflaksi adı verilen alerjik şok tablosudur ve acilen tıbbi müdahale gerektirir.

Yumurta alerjisi genellikle yaşamın ilk yıllarında görülür. Çoğu bebekte yumurta alerjisinin 3 – 4 yaşında tamamen geçtiği bilinmektedir. Nadiren bazı kişilerde yetişkinlik dönemine kadar sürebilir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde yumurta alerjisi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Neden Olur?

Alerji, bir kişinin bağışıklık sisteminin zararsız olan bir maddeyi zararlı olarak algılaması sonucu o maddeye saldırmasıyla ortaya çıkar. Böylesi bir durumda bağışıklık sistemi, zararlı olarak algıladığı maddeye karşı antikorlar oluşturur ve histamin adı verilen bir kimyasal salgılar. Yumurtanın içindeki protein de özellikle bebeklik döneminde bağışıklık sisteminin zararlı olarak algılayabildiği ve savaşmaya çalıştığı bir maddedir. Dolayısıyla bazı bebeklerde yumurta tüketimi sonrası alerjik reaksiyonlar meydana gelebilmektedir.

İnek sütünden sonra bebeklerde en sık görülen ikinci besin alerjisi yumurta alerjisidir. Yumurta alerjisi, yumurtanın beyazındaki veya sarısındaki proteine karşı gelişebilir. Ancak bebeklerin daha çok yumurtanın beyazındaki proteine karşı alerji geliştirdiği bilinmektedir. Bu nedenle çocuk doktorları yumurta beyazının 1 yaşından önce tüketilmemesi gerektiğini belirtmektedir.

1 Yaşına Kadar Yasak Olan Yiyecekler!

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Belirtileri

Bebeklerde yumurta alerjisi belirtileri, yumurta tüketiminden kısa bir sonra ortaya çıkar. Bazı bebeklerde belirtiler hafif seyrederken kimi bebeklerde hayati risk oluşturabilir.

Bebeklerde yumurta alerjisinin başlıca belirtileri şunlardır:

  • Deride kızarıklık, şişlik,
  • Egzama veya kurdeşen benzeri cilt değişiklikleri,
  • Karın ağrısı,
  • Kusma,
  • İshal,
  • Hazımsızlık,
  • Burun akıntısı veya tıkanıklığı,
  • Hırıltı,
  • Tekrarlayan öksürük,
  • Nefes darlığı, solunum güçlüğü,
  • Deride soluklaşma veya mavileşme,
  • Bilinç bulanıklığı,
  • Zayıf nabız
  • Anaflaksi.

Yumurta alerjisi çoğu bebekte hafif belirtilerle ortaya çıksa da bazı bebeklerde anaflaksi, yani alerjik şok gelişebilmektedir. Anaflaksi acil tıbbi müdahale gerektiren önemli bir tablodur. Erken müdahale edilmediği sürece hayati risk oluşabilmektedir. Bu nedenle bilinç bulanıklığı, zayıf nabız, dilde şişme, cilt renginin maviye dönmesi veya soluklaşması gibi ciddi semptomlarda vakit kaybetmeden en sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bebeklere Yumurta Ne Zaman Verilir?

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde yumurta alerjisinden şüpheleniliyorsa yapılması gereken ilk şey çocuk alerji uzmanına muayene olmaktır. Alerji uzmanı, bebeğin mevcut belirtileri ve ailenin anlatacağı öyküye göre çeşitli testler yapmak isteyebilir. Besin alerjilerinin tespiti için genellikle deri ve kan testlerinden faydalanılır. Deri testlerinde alerjen madde deri altına yerleştirilir ve 15 – 20 dakika kadar beklenir. Eğer alerjen maddenin verildiği bölgede alerjik reaksiyonlar gelişirse, besin alerjisi doğrulanır. Kan testinde ise yumurta proteinine karşı immünoglobulin E antikorlarının varlığını tespit edebilmek için bebekten kan örneği alınır.

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Tedavisi

Yumurta alerjisini yönetmenin en iyi yolu yumurtadan kaçınmaktır. Ancak yumurtayı gereksiz yere bebeğin beslenmesinden çıkartmak, önemli bir protein, B12, selenyum, ribofilavin ve biotin kaynağından yoksun kalmak anlamına gelir. Bu nedenle yumurtanın diyetten çıkarılıp çıkarılmayacağı kararını, yumurta alerjisinin şiddetine göre alerji uzmanı verecektir. Zira çok hafif alerjik reaksiyon gösteren bebeklerin iyi pişmiş, özellikle fırınlanmış yumurtayı tolere edebildiği bilinmektedir.

Bununla birlikte ciddi alerjik reaksiyon gösteren bebeklerin diyetinden yumurtanın tamamen çıkarılması gerekir. Böylesi durumlarda emziren annelerin de yumurta tüketmekten kaçınması gerekmektedir. Ayrıca paketli gıdaların etiketi iyi okunmalı ve yumurta içeren hiçbir besin tüketilmemelidir.

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Ne Zaman Geçer?

Yumurta alerjisi genellikle bebeklik ve çocukluk döneminde görülür. Bunun nedeni bebeklerin henüz tam olarak gelişmeyen bağırsak ve bağışıklık sistemidir. Bebek büyüdükçe bağırsak ve bağışıklık sistemi de gelişeceğinden, süt ve yumurta gibi alerjik besinler daha iyi tolere edebilir duruma gelir ve besin alerjisi de yavaş yavaş ortadan kalkar.

Çoğu bebekte yumurta alerjisi 3 – 4 yaşına kadar geçer. Ancak nadiren yetişkinlik dönemine kadar uzadığı ve bazı kişilerde ömür boyu devam ettiği bilinmektedir.

Yumurta Alerjisi İçin Risk Faktörleri

Bazı faktörler bebeklerde yumurta alerjisinin görülme riskini artırabilir. Örneğin atopik dermatiti olan bebeklerde yumurta alerjisi gelişme riski daha fazladır. Bununla birlikte ailesinde yumurta alerjisi öyküsü bulunan bebekler de alerji açısından risk altındadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.