Bebeklerde Sivilce: Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Sivilce: Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
08 Haziran 2022

Sivilce her ne kadar ergenlik ile ilişkilendirilse de yenidoğan bebeklerde de oluşabilmektedir.

Hamilelik sırasında anneden geçen hormonlar ve dış dünyaya adapte olma süreci bebeklerde sivilce gibi kızarıklıklara neden olabiliyor. Uzmanlar, bu cilt probleminin genellikle bir tedavi gerektirmediğini ve birkaç ay içinde kendiliğinden geçme eğiliminde olduğunu belirtiyor. Ancak kızarıklıkların giderek yayılması veya enfeksiyon bulgularının olması durumunda vakit kaybetmeden muayene olmak gerekiyor. Zira ebeveynler bazen suçiçeği, uçuk veya egzama gibi diğer deri hastalıklarını bebek aknesi ile karıştırıp tedaviyi geciktirebiliyorlar.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde sivilce gibi kızarıklık neden olur, bebeklerde sivilce nasıl geçer gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. İşte bebek aknesi hakkında merak edilen her şey…

Bebeklerde Sivilce Neden Olur?

Bebeklerde sivilcenin neden olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmasa da uzmanlar hamileliğin son haftalarında anneden bebeğe geçen hormonların etkili olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte anne karnından dış dünyaya adapte olma sürecinde bebeklerin cildinin bu şekilde tepki verebileceğine inanılıyor. Peki, bebek aknesi nasıl görünür?

Bebeklerde sivilce genellikle kırmızı veya beyaz minik noktacıklar şeklinde olur. Bu lezyonlar çoğu zaman bebeğin burnunu ve yanaklarını etkiler. Bazen çene, alın, boyun, kafa derisi, üst sırt ve üst göğüste de görülebilir. Vücudun diğer bölgelerine doğru yayılması ise oldukça nadirdir.

Bebeklerde Sivilce ile Karıştırılabilen Diğer Cilt Problemleri

Bebeklerin yüzündeki veya vücudundaki sivilce benzeri lezyonlar bazen aşağıdaki durumlarla karıştırılabilmektedir:

1. Eritema Toksikum Neonatorum

Eritma toksikum neonatorum, yenidoğan bebekleri etkileyen yaygın ancak zararsız bir cilt problemidir. Kollarda, bacaklarda ve vücutta 1 – 4 mm çapında küçük noktalar ve sivilceler şeklinde ortaya çıkar ancak avuç içi ve ayak tabanlarında görülmez. Döküntü, bebek doğduğunda veya bir iki gün sonra ortaya çıkar ve genellikle 2 hafta içinde iyileşir.

2. Suçiçeği

Varicella Zoster adlı virüsün sebep olduğu suçiçeği, bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Sivilce benzeri kabarcıklarla belirti verir. Bu kabarcıklar genellikle kaşıntılıdır ve bebekte yorgunluk, ateş gibi başka semptomlara da neden olur.

Suçiçeğinin neden olduğu kabarcıklar çoğu zaman mide üstü, sırt ve yüzde başlama eğilimi gösterir ve zamanla tüm vücuda yayılabilir. Fakat sivilcelerin üst göğüs ve sırt altına yayılması beklenmez.

Suçiçeği bebeklerde cilt, beyin ve kan dolaşımı enfeksiyonlarına neden olabilir. Bununla birlikte dehidrasyon ve zatürre gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle suçiçeğinden şüphelenildiğinde vakit kaybetmeden muayene olmak gerekir.

3. Egzama

Atopik dermatitolarak da bilinen egzama, bebeklerde sık görülen bir cilt problemidir. Genellikle yaşamın ilk 6 ayı ile 5 yılı arasında ortaya çıkar ve döküntü gibi görünür. 6 aylıktan küçük bebeklerde çoğu zaman yüz ve saç derisinde görülürken, ilerleyen yaşlarda genellikle dirseklerde ve dizlerde ortaya çıkar. Cilt kuruluğu, enfeksiyon veya aşırı terleme gibi durumlar bebeklerde egzamayı daha da kötüleştirebilir.

4. Uçuk

Yenidoğan bebeklerde uçuk oldukça nadir görülür. Ancak ağız ve dudak çevresinde kızarık kabartılarla kendisini belli eden uçuk bazen sivilce ile karıştırılabilmektedir. Bu da tedaviyi geciktirerek bebekte ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde uçuktan şüpheleniliyorsa vakit kaybetmeden muayene olunmalıdır.

Bebeklerde Sivilce: Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Sivilce Nasıl Geçer?

Yenidoğan bebeklerde sivilce genellikle tedavi gerektirmez. Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre bebek sivilceleri birkaç hafta ila birkaç ay içinde kendiliğinden geçme eğilimindedir. Bu nedenle doktorunuz önermedikçe, sivilceleri geçirmek için kremlere veya bitkisel yöntemlere başvurmamalısınız.

Bununla birlikte evde dikkat edeceğiniz bazı noktalar ile bebeğinizin cildindeki sivilcelerin daha hızlı geçmesine yardımcı olabilirsiniz. İşte, bebeklerde sivilceye iyi gelen öneriler:

  • Bebeğinizin yüzünü ve cildini her zaman temiz tutmaya çalışın. Her gün ılık su ve yenidoğan bebeklere uygun sabun ile yıkayabilirsiniz.
  • Nemli ciltte akne görünümü artabileceğinden bebeğinizin yüzünü yıkadıktan nazik bir şekilde kurutun.
  • Cildine karşı her zaman nazik olun, akneleri tahriş etmemeye çalışın ve mümkün olduğunca ellemeyin.
  • Bebek yağı gibi yoğun kıvamlı ürünleri bebeğinizin yüzüne sürmeyin.

Bebeklerde Sivilce Ne Zaman Geçer?

Bebeklerde akne genellikle doğumdan birkaç hafta sonra görülmeye başlıyor. Bazı durumlarda birkaç gün içinde gerileyen akne görünümü bazen birkaç aya kadar sürebiliyor. 3 aydan uzun süren durumlarda mutlaka muayene olunması gerekir.

Kaynak

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk