Annelerin Korkulu Rüyası: Atopik Dermatite Karşı Alınabilecek 6 Önlem!

Annelerin Korkulu Rüyası: Atopik Dermatite Karşı Alınabilecek 6 Önlem!
29 Mart 2019

Bebeklerde atopik dermatit neden olur, ne zaman geçer? Tüm detaylar yazımızda!

Bebeklerde Atopik Dermatit

Atopik dermatit, tekrarlayan ataklarla seyredebilen, kaşıntılı deri hastalıklarından biridir. Hastalarının %90’ını 5 yaşından küçük çocuklar oluşturmaktadır. Bu nedenle çoğu annenin korkulu rüyası haline gelen atopik dermatit hakkında bilmeniz gerekenleri ve almanız gereken önlemleri derledik.

Atopik Dermatit Belirtileri

Kaşıntı: Atopik dermatitin en önemli belirtisi kaşıntıdır. Sürtme ya da kaşıma nedeniyle çizgisel sıyrıklar veya kalınlaşmış lezyonlar görülebilir.

Kuruluk: Atopik dermatitin diğer en belirgin özelliği ise kuruluktur. Bu kuruluk kaşıntıyı daha da arttırır.

Erken bebeklik döneminde, bebeğin daha çok el, kol, bacağın dış yüzü ve kalçasında kaşıntılı kızarıklar veya sızıntılı-sulu lezyonlar görülür. Ayrıca saç derisinde sarı kabuklu lezyonlar görülebilir. Atopik dermatitli bebeklerin yaklaşık %30’unda, 2-3 yaştan sonra hastalığın seyrinde gerileme görülür.

Annelerin Korkulu Rüyası: Atopik Dermatite Karşı Alınabilecek 6 Önlem!

Atopik Egzamanın Tedavisi

Atopik dermatitte tedavinin amacı; şikâyetlerin baskılanması ve tekrar ortaya çıkmasının önlenmesidir. Tekrarlayabilen bir deri rahatsızlığı olduğu için, tedavi de uzun dönemli planlanır. Planlanan tedaviye uyum çok önemlidir. Bu nedenle bebeğinizin doktorunun önerilerini dikkate alıp, bu önerileri uzun dönemli uygulamalısınız. Atopik dermatitin tedavisi üç prensibe dayanır;

  • Derinin nemlendirilmesi,
  • Enflamasyonun önlenmesi,
  • Alerjik maddelerden kaçınılması.

Ebeveynlerin çoğu bebeğine reçete edilen kortizonlu kremleri kullanmakta tereddüt yaşar. Ancak doktorunuz reçete ettiyse mutlaka kullanmalısınız. Üstelik %1 hidrokortizon içeren pomatlar en hafif olanıdır ve lezyonların kısa süre içinde geçmesine yardımcı olur. Bu nedenle uzun süre kullanmak zorunda kalmazsınız. Antihistaminik ilaçlar ise kaşıntıyı hafifletir ve genellikle gece sürülmesi önerilir. Doktorunuzun belirlediği tedaviye uymakla birlikte, aşağıdaki önerileri de dikkate alırsanız, bebeğinizdeki atopik dermatitin çok daha hızlı bir şekilde geçmesine yardımcı olabilirsiniz.

*Egzama ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Atopik Dermatite Karşı Alabileceğiniz 6 Önlem!

1)Egzamayı Neyin Tetiklediğini Keşfetmeye Çalışın

Yanlış cilt bakımı veya alerjik besinler, atopik dermatiti tetikleyebilir. Bu nedenle önce hastalığı tetikleyen nedeni bulmanız, işinizi kolaylaştıracaktır.

2)Cildini Nemlendirin

Bebeğinizin cildini banyodan sonra mutlaka nemlendirin. Seçeceğiniz nemlendiricinin parfümsüz olmasına dikkat edin.

3)Banyo Süresini Uzatmayın

Bebeğinizin banyosunu yaz-kış çok uzatmaya çalışın. Mümkünse 5-10 dakika içinde banyoyu sonlandırın.

Annelerin Korkulu Rüyası: Atopik Dermatite Karşı Alınabilecek 6 Önlem!

4)Sert Kurulamayın

Banyo sonrasında bebeğinizin cildini sertçe ovmayın. Nazik hareketlerle bebeğinizi kurulayın.

5)Nemlendiriciyi Banyodan Sonra Uygulayın

Doktorunuzun önerdiği nemlendirici kremi duştan hemen sonra bebeğinizin cildine uygulayabilirsiniz. Böylece su kaydına karşı bariyer oluşturup, kaşıntıyı azaltabilirsiniz.

6)Kimyasallardan Uzak Durun

Şampuandan, kreme kadar kullanacağınız her bir ürün için doktorunuza tanışın ve tavsiyelerini dinleyin. Özellikle yoğun parfüm içeren ürünlerden uzak durun. Kullanacağınız ıslak mendilin etiketini mutlaka okuyun.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.