Bebeklerde Bıngıldakla İlgili En Çok Neler Merak Edilir?

Bebeklerde Bıngıldakla İlgili En Çok Neler Merak Edilir?
08 Aralık 2017

Bebek açısından pek çok bakımdan önemli olan bıngıldakla ilgili akla çok çeşitli sorular takılır.

Bebeklerde Bıngıldak İle ilgili En Çok Merak Edilenler 

Yenidoğan bebeklerin kafatası kemikleşmeden önce kemiklerin birleşme yerinde bulunan, elle bastırıldığında oynar gibi olan bölüm olarak tabir edilen bıngıldak bebek için oldukça önemlidir. Bıngıldağın erken ya da geç kapanması bazı sorunların olabileceğine işaret ederken bıngıldağın atması da taze annelerde endişeye neden olur. Uzmanlar, gelişimi normal olan bir bebeğin bıngıldağının 8-18 ay arasında kapanacağını söylerler. Peki, bıngıldak nedir, ne işe yarar? Görevi, kapanması, atması ve bıngıldakla ilgili hangi konularda dikkatli olmanız gerekir? İşte Yenidoğan bebeklerde bıngıldakla ilgili en çok merak edilenler...

Bıngıldak Nedir?

Bıngıldak en basit tanımıyla bebeğin kafasında bulunan yumuşak dokunun kafatası kemiğini oluşturmadan önceki halidir. Aynı zamanda bebeğin kafa kemiklerinin birleşme noktalarının arasında kalan bağ dokudan oluşmuş bölgeye verilen ad olan bıngıldak, yeni anne baba olmuş ebeveynlerin ilk defa karşılaştıkları ve hassas yapısı nedeniyle biraz endişe yaşadıkları bir kavramdır. Latince ismi Fontanel'dir. Yetişkin kafatası kemiğinden farklıdır, kafa derisinin altında çok parçalı bir şekilde bulunur. Esnek yapısı sayesinde doğumu kolaylaştırdığı gibi bebeğin beyninin / kafasının sağlıklı büyümesini sağlar. Bıngıldağın tam olarak birleşmesi (kapanması) zaman alır. 

Bebeklerde Bıngıldakla İlgili En Çok Neler Merak Edilir?

Bıngıldak Ne işe Yarar? 

Bıngıldağın varlığı bebek için yaşamsal önem taşır. Bebeğin kafasında 6 tane bıngıldak bulunur ve iki tanesi hariç doktor dışındaki kişiler tarafından dokunmakla fark edilemez. Bunlardan iki tanesi diğerlerine oranda biraz daha önemlidir. Birinci ve en önemlisi olan "Ön Bıngıldak" tır. Bu hemen herkesin bildiği alnın hemen arkasında bulunan 2-4 cm. Çapında, ele yumuşak bir biçimde gelen, dokunulduğunda kalp atımına benzer bir şekilde hafif inip kalkan baklava dilimine benzer bir yapısı vardır. Üzeri 3 tabakalı beyin zararı, saçlı deri ve saçla korunur. Bu nedenle dokunmakla zarar verilemez. Dokunulduğunda nabız gibi atması bebeğin beyninde sıvının dolaştığı anlamına gelir. Ön bıngılda bebeğin doğumundan sonraki 12 -18 ay içerisinde kapanır. Bir diğer önemli bıngıldak da bebeğin başının arkasında üçgen şeklinde bulunur. Bu bıngıldağa da "Arka Bıngıldak" adı verilir. Ön bıngıldak gibi arka bıngıldak da bebeğin beyninin sağlıklı büyümesini ve kolay doğmasını sağlar. Arka bıngıldak ön bıngıldağa göre, bebeğin doğumundan sonraki 2-3 ay içerisinde kapanır. 

Bebeklerde Bıngıldakla İlgili En Çok Neler Merak Edilir?

Bıngıldağın Görevleri  

Bıngıldağın oluşturduğu esnek hareket kabiliyeti, bebek doğum kanalından geçerken başını oluşabilecek zedelenmelerden korurken, anne içinde doğum eyleminin kolaylaşmasını sağlar. Bıngıldak bebek için pek çok açıdan önemlidir. Zira bebeğin beyninin gelişmesi ve büyümesi bıngıldak sayesinde gerçekleşir. 

Bıngıldak Hangi Durumlarda Zarar Görür

Bıngıldak yumuşak bağ dokusu olmasına karşın, dokunmakla veya hafif travmalarla kolay kolay zarar görmez. Diğer bir ifadeyle bebeğin günlük bakımı sırasında başına dokunulması, saçının yıkanması ya da taranmasıyla zarar görmez. Bununla birlikte bıngıldak bölgesine çok sert bastırmak veya keskin bir cismin batması önemli bir travmaya neden olabilir. 

Bebeklerde Bıngıldakla İlgili En Çok Neler Merak Edilir?

Bıngıldağın Kapanması

Bebek açısından birçok bakımdan önemli olan bıngıldağın kapanması; bebeğin prematüre ya da normal doğması, büyüme, gelişim ve beslenme durumuna göre değişiklik gösterir. Sağlıklı ve normal zamanında doğan bebeklerde ön bıngıldağın 8 -18 ay arasında, arka bıngıldağı ise, en geç 2 ayda kapanması fizyolojik olarak kabul edilir. Bıngıldağın 8 aydan erken ya da 18 aydan geç kapanması, baş çevresinin içinde bulunduğu ayın standartlarından küçük ya da büyük olması bazı hastalıkların erken teşhis edilmesinde doktorlara yol gösterici olarak görev yapar. 

Bıngıldak Neden Kapanmaz? Detaylar için tıklayın...

Bıngıldağın Atması

Bıngıldağın atması özellikle çok ağlayan bebeklerde görülür. Bu durum bazı anneler tarafından bir hastalık olarak algılanmasına karşın, uzmanlar bunun bir hastalık olmadığını söylerler. Bebeğin saçlarının çıkmamış olmasından kaynaklanan bıngıldağın ortada kalması anneleri biraz rahatsız etse de bu durum bebek büyüdükçe zaman içerisinde yok olacaktır. Buna karşın annelerin içlerinde herhangi bir şüphe olması durumunda bebeklerini uzman bir doktora göstermeleri önerilir.  

Doktora Ne Zaman Başvurmalısınız?

Uzmanlar, bıngıldakla ilgili meydana gelen bazı durumlarda doktora başvurulması gerektiğini söylerler. Bu durumların bıngıldak çökmesi, bıngıldağın şişmesi gibi durumlar yanında bebeğin aşırı ağlaması, emememesi, halsizlik, yüksek ateş, kusma gibi durumların ortaya çıkması gibi durumlarında vakit kaybetmeden doktora götürülmesi önerilir. 

Bıngıldak Çökmesi Neden Olur? detaylar için tıklayın...

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk