Bebeklerde Bıngıldak Neden Kapanmaz?
Bebeklerde bındıldak neden kapanmaz? Bıngıldağın erken ya da geç kapanması bebeğin sağlığı açısından bazı sorunlar yaratabilir.
Bıngıldağın Kapanmasını Geciktiren Nedenler
Bebeklerin kafataslarının kemikleşmesinden önce kemiklerin birleşme yerinde bulunan bıngıldak, elle bastırıldığında oynar gibi olan bölümdür. Halk arasında bıngıldak olarak bilinen fontanel kafatasında altı adet bulunur. Sanılanın aksine dışarıdan fark edilmez. Doktor dışındaki kişiler tarafından çok fark edilemeyen bıngıldağa dokunarak zarar verme ihtimali kişiler tarafından fark edilebilen 2 bıngıldak için geçerlidir. Alından arkaya doğru baklava şeklinde hissedilen ön bıngıldak diğerlerine göre en büyük olanıdır. Bıngıldak ne zaman kapanmaya başlar? Genellikle 9 - 18 ay arasında kendiliğinden kapansa da bu süre 24 aya (2 yaş) kadar bir süreyi de bulabilmektedir. Ne zaman kapanacağı konusunda net bir göstergesi olmayan ön bıngıldak, erkek bebeklerde kız bebeklere oranla daha erken kapanmaktadır. Bıngıldağın üç aydan erken kapanması durumunda bebeğin gelişimini engelleyebileceğinden dikkatli olunması önerilir. Bıngıldağın kapanmasını geciktiren bazı nedenler bulunmaktadır. Bıngıldak geç kapanması neden olur? İşte Bıngıldağın kapanmasını geciktiren nedenler...
Bıngıldağın Kapanma Zamanı
Bebeğin kafasında 6 adet bulunan bıngıldağa elle dokunulduğunda ön ve arka olmak üzere sadece iki tanesi fark edilebilir. Bizim fark edemediğimiz ancak doktorun fark edebileceği ön ve yan bıngıldakların 2-3 ay içerisinde, yan bıngıldakların ise, ortalama 1 yıl içerisinde kapanacağı ifade edilir. Bebeğin alnının hemen üzerinden başlayan ve başın üstüne hafifçe bastırıldığında fark edilen ön bıngıldağın en erken kapanma zamanı 3. Ay, en geç kapanma zamanı 18. Ayda gerçekleşeceği belirtilir. Başlangıcındaki boyutunun ne zaman kapanacağı ile ilgili herhangi bir göstergesi olmayan bıngıldağın, erkek bebeklerde kız bebeklere nazaran daha erken kapanacağı belirtilir.
3 Aydan Erken Kapanması
Ön bıngıldağın üç aydan önce kapanmasının bebeğin beyin gelişimini engelleyebileceğini belirten uzmanlar bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtirler.
Bıngıldağın Kapanmasını Etkileyen Nedenler
Bebeklerde bıngıldağın kapanmasını etkileyen nedenlerle ilgili bilgi veren uzmanlar, D vitamini eksikliği, beslenmenin yetersizliği, bazı iskelet gelişim bozukluklarını içeren sendromlar, tiroid yetersiz çalışması olan hipotiroidi gibi durumların kapanmada gecikme nedeni olarak gösterileceğini ifade ederler. Kapanmaya etki eden ve önemli bir durum olarak gösterilen hidrosefali gibi beyin basıncını arttırarak kafatasını genişlemeye zorlayan durumların da kapanmama nedeni olduğu belirtilir.
Bebeklerde bıngıldakla ilgili en çok merak edilenler ile ilgili detaylar için tıklayın...
Bıngıldakta Geç Kapanma
Bıngıldağın geç kapanmasının beyin açısından bir sorun yaratmayacağını belirten uzmanlar, söz konusu durumun altında yatan nedenini erken tanımak ve sorun herhangi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa o hastalıkla mücadele etmek açısından önemli olduğunu belirtirler. Bıngıldağın geç kapanmasından çok erken kapanmasının önemli olduğunu belirten uzmanlar, erken kapanmanın uygunsuz kapanma anlamına geldiğini, kafatasının gereğinden küçük hacimle geliştiği ve yeterince beyin gelişimine izin vermediği anlamına geldiğini de ifade ederler.
Bıngıldak Dokunmakla Zarar Görmez
Bağ dokusu olmasına rağmen sert bir tabaka olan bıngıldağın dokunmakla ya da hafif travmalarda kolay kolay zarar görmeyeceğini belirten uzmanlar, bebeğin günlük rutin bakımında, başına dokunulmasında hiçbir sorunun olmayacağını ifade ederler. Ancak söz konusu bölgeye çok sert bastırmak ya da keskin bir cismin batmasının önemli travmaya neden olduğu belirtilir.
Yeni Doğan Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Neden Olur? Detaylar İçin Tıklayın.
Bıngıldağa Dokumaktan Çekinmeyin
Anne babaların bıngıldak bölgesine dokunmak konusunda oldukça çekingen ve temkinli davrandığını belirten uzman hekimler, bıngıldakla ilgili aile kaynaklı sorunların hemen hiç görülmediğini bebeğin bakımını yaparken, saçını tararken ya da kucaklarında taşırlarken çekinti duymalarına gerek olmadığını belirtirler.
Bıngıldak Nedir? Bıngıldak Hangi Hastalıkların Belirtisini Verir? Detaylar İçin Tıklayın
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var