Sütünüzün Rengi Size Ne Anlatıyor?
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, anne sütünün renkleri ve anlamları ile ilgili tüm merak edilenleri derledik.
Anne sütünün rengi zaman zaman değişiklik gösterebilir. Zira anne sütü oldukça dinamik bir gıdadır. Annenin yediklerinden, kullandığı ilaçlardan ve hatta bebeğin ihtiyaçlarından etkilenerek renk değiştirebilir. Dolayısıyla anne sütü sarımsı, mavimsi, yeşilimsi ve hatta pembemsi görünebilir. Bu durumda eşlik eden kızarıklık, ağrı, yumru veya başka bir belirti yoksa endişe edilmesine gerek yoktur. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, anne sütü renkleri ve anlamları ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. İşte sarı, yeşil, mavi, pembe, kahverengi ve siyah anne sütünün ne anlama geldikleri…
Anne Sütü Rengi ve Anlamları
Eğer emziren bir anneyseniz, sütünüzün renginin zaman zaman değiştiğini fark etmişsinizdir. Doğumdan sonraki süt rengi ile 6 ay, hatta 2 sene sonraki süt renginin aynı olmaması gayet normaldir. Hatta gün içinde bile anne sütünün rengi sık sık değişebilir. Zira anne sütü dinamik bir besindir. Annenin yediği yiyeceklerden, kullandığı ilaçlardan ve hatta göğüs ucundaki yaradan bile rengi etkilenebilir. Bu durum sütün kalitesini etkilememekle birlikte çoğu zaman emzirmeye devam edilmesi önerilir. İşte, anne sütünün renkleri ve anlamları…
Sarı Anne Sütü
Sarı anne sütü ile genellikle doğumdan sonraki ilk günlerde karşılaşılır. Kolostrum adı verilen bu yoğun süt, beta karoten açısından zengin olduğu için parlak ve hafif turuncumsu görünebilir. Bununla birlikte anne sütü ilerleyen aylarda da sarımsı görünebilir. Zira ilk süt laktoz açısından zenginken son sütün yağ içeriği daha yüksektir. Bu nedenle emzirmenin sonuna doğru anne sütü sarımsı bir renk alabilir. Ayrıca dondurulmuş anne sütü de sarı görünebilir. Bu sütün bozulduğu anlamına gelmez ve güvenle bebeğe içirilebilir.
Yeşil Anne Sütü
Anne sütünün yeşil olması genellikle annenin yediği yiyeceklerle ilgilidir. Örneğin yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketmek veya yeşil gıda boyası içeren besinler yemek anne sütünün yeşilimsi bir renk almasına yol açabilir. Bununla birlikte kullanılan bazı multivitaminler ve ilaçlar da yeşil anne sütüne neden olabilir.
Bebekler Günde Kaç CC Anne Sütü İçer?
Mavi Anne Sütü
Çok berrak ve hafif mavimsi süt; sütün su, protein ve şeker oranının yüksek olduğunu, yağ yüzdesinin ise düşük olduğunu gösterir. Bununla birlikte emzirme danışmanları, mavi anne sütünün genellikle uzun bir aradan sonra emzirildiğinde salgılandığını, emzirmenin sonlarına doğru ise yağlı süte geçileceği için sütün yine sarımsı bir renk alacağını belirtiyor. Örneğin uzun bir süre bebeğinizi emzirmediyseniz, sütünüzü ilk sağdığınızda mavimsi bir sütle karşılaşabilirsiniz ve bu oldukça normaldir.
Pembe veya Kırmızı Anne Sütü
Pembe veya kırmızı anne sütü, genellikle bazı antibiyotikler ve çeşitli ilaçlar kullanıldığında görülür. Bununla birlikte annenin yediği yiyecekler de sütün pembemsi görünmesine yol açabilir. Örneğin pancar veya pembe gıda boyası, anne sütünün pembemsi veya kırmızımsı bir ton almasını sağlayabilir. Bununla birlikte meme ucunda veya süt kanallarında meydana gelen kılcal damar çatlamaları veya yaralanmalar da kandan ötürü anne sütünün pembe görünmesine neden olabilir. Böylesi bir tabloda bebeğin emzirilmesinde sakınca yoktur. Ancak göğüs ucu kanaması uzun süredir devam ediyorsa ve kızarıklık, ağrı, yumru, ateş gibi başka belirtiler de ekleniyorsa enfeksiyon ve diğer hastalıklar açısından annenin mutlaka muayene olması gerekir.
Kahverengi veya Siyah Anne Sütü
Kahverengi veya siyah süt emziren anneleri endişelendirse de aslında bunların da geçerli açıklamaları var. Örneğin emzirmeye yeni başlanılan dönemde süt kanalları genişlerken kanayabilir. Paslı Boru Sendromu olarak da bilinen bu durum anne sütünün kahverengi görünmesine yol açabilir. Siyah anne sütü ise çoğu zaman antibiyotik kullanıldığında salgılanır. Bu nedenle anneler, kendilerine ilaç yazılacağı zaman emzirdiklerini mutlaka doktorlarına bildirmelidir.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?
Anne sütünün rengi sık sık değişebilir. Annenin yediği yiyecekler, doktor kontrolünde emzirmeye uygun kullandığı ilaçlar, aldığı takviyeler, süt kanallarındaki kanama ve daha birçok faktör, anne sütünün rengini etkileyebilir. Böylesi durumlarda endişe kapılmamak ve bebeği emzirmeye devam etmek gerekir. Ancak aşağıdaki durumlarda annenin mutlaka muayene olması önerilmektedir:
- Sık sık kanayan göğüs ucu,
- Göğüste kızarıklık,
- Yumru,
- Ağrı,
- Ateş,
- Mide bulantısı/kusma,
- Baş ağrısı.
Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var