Anne Sütü Yağı Nasıl Artar? Yağ Miktarını Artırmak İçin 3 Öneri
Bu yazımızda, anne sütündeki yağ miktarını artırmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemleri sıraladık.
Yağ, bir bebeğin diyetindeki en önemli makro besinlerden biridir. Bebekler için ana enerji kaynağı olmasının yanı sıra beyin gelişimleri için de oldukça değerlidir. Peki, anne sütü yağı nasıl artar? Anne sütünün yağlı olması için neler yenmeli? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, anne sütündeki yağın artması için neler yapabileceğinize değindik. Keyifli okumalar!
Anne Sütü Bebekler İçin Neden Önemlidir?
Anne sütü, bebeklerin sağlıklı kilo alımı ve gelişimleri için ihtiyaç duydukları neredeyse tüm besin maddelerini tek başına karşılar. Üstelik sindirimi kolay olduğu için ilk 6 ayda tercih edilebilecek en iyi besindir. Özellikle doğumdan sonraki 3 – 4 gün boyunca koyu bir kıvamda gelen ve kolostrum olarak adlandırılan süt, laktoferrin, antikorlar ve lökasitler gibi immünolojik bileşenler açısından zengindir. Bu da bebeğin yaygın görülen çocukluk hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte emzirmenin anne ve bebek arasındaki bağa yardımcı olduğu için çeşitli psikolojik faydalar da sağladığı biliniyor. Peki, anne sütündeki yağ miktarı bebeğin büyümesinde herhangi bir fark yaratır mı? Yapılan araştırmalar anne sütünün yağ içeriğinden ziyade bebeğin emdiği süt miktarının önemli olduğunu gösteriyor. Buna rağmen pek çok anne, sütteki yağın bebeğin gelişimini daha fazla destekleyeceğini düşünerek yağ miktarını artırmanın yolunu arıyor. Peki, anne sütü yağı nasıl artar? İşte, anne sütü yağını artırmak için bazı öneriler...
Anne Sütü Yağı Nasıl Artar?
Anne sütünün yağ ve besin içeriğini artırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
1. Göğsünüzü Tamamen Boşaltın
Emzirme sırasında bir memeden diğerine geçmeden önce, bebeğinizin emdiği memeyi tamamen boşalttığına emin olun. Zira ilk gelen ön süt su bakımından daha zenginken, emzirmenin sonuna doğru gelen son sütün yağ içeriği daha yüksektir. Eğer emzirme sırasında memeniz boşalmadan diğerine geçmeniz gerekiyorsa, yarım kalan göğsünüzü pompayla boşaltıp daha sonra sütü bebeğinize içirebilirsiniz.
2. Göğüslerinize Masaj Yapın
Emzirmeden önce veya emzirme sırasında göğüslerinize hafif kompresyon uygulamanız, yağlı sütün ileriye doğru hareket etmesine ve süt kanallarının açılmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca memenin daha iyi boşaltılmasını ve mastit gibi enfeksiyonların önlenmesini sağlayabilir. Bu nedenle emziren annelerin gün içinde göğüslerine masaj yapması önerilmektedir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
3. Dengeli Beslenin
Emziren annelerin diyetindeki sağlıklı yağ alımı, anne sütünün yağ içeriğine ve kalitesine olumlu yönde etki eder. Yağsız et, yumurta, keten tohumu, bitkisel yağlar ve yağlı balık tüketimi anne sütünün besin kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.
Anne Sütündeki Yağ Miktarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Aşağıdaki faktörler, anne sütündeki yağ bileşimini etkileyebilir:
1. Göğsün Boş Olması
Göğüs ne kadar boş olursa sütün yağ içeriği o kadar yüksek olur. Emzirme uzmanları da ilk sütün su içeriğinin, son sütün ise yağ içeriğinin yüksek olduğunu belirtiyor.
2. Emzirme Zamanı
Akşam ve gece saatlerinde verilen anne sütünün genellikle daha fazla yağ içeriğine sahip olduğu biliniyor. Bunun nedeni ise gün boyunca kademeli olarak sütteki yağın birikmesidir.
3. Annenin Beslenmesi
Emziren annelerin tükettiği her şey emzirme yoluyla bebeğe de geçer. Bu nedenle emziren annelerin sağlıklı yağ asidi bileşimine sahip gıdaları tüketmesi önemlidir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var