En Çok Bebekleri Etkiliyor: Altıncı Hastalık Nedir?

En Çok Bebekleri Etkiliyor: Altıncı Hastalık Nedir?
13 Aralık 2021

Daha çok bebekleri ve küçük çocukları etkileyen altıncı hastalık, herpes grubu virüslerin sebep olduğu bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Peki, altıncı hastalık nasıl anlaşılır?

6. hastalık, herpes grubu virüslerin neden olduğu döküntülü bir bebeklik dönemi hastalığıdır. Roseola Infantum olarak da bilinen bu enfeksiyon, solunum veya tükürük yoluyla bulaşır. Genellikle 6 ay – 2 yaş arası bebeklerde görülür ve ilk olarak yüksek ateş ile belirti verir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda; bebeklerde 6. hastalık belirtileri ve altıncı hastalık tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Altıncı Hastalık Nedir?

Altıncı hastalık, daha çok bebek ve çocukları etkileyen bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Yüksek ateş ve deri döküntüsü ile belirti veren hastalığa herpes grubu virüsler neden olur. Etken virüs genellikle insan herpes virüsü 6’dır. Ancak nadiren de olsa insan herpes virüsü 7’nin de hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Bebeklik ve çocukluk döneminde oldukça sık karşılaşılan altıncı hastalık genellikle iyi huylu seyreder ve herhangi bir komplikasyona neden olmadan 1 hafta – 10 gün içinde iyileşir. Ancak bu dönemde bulaşıcılık devam edeceğinden 6. hastalık geçirenler için izolasyon önerilmektedir.

Hamilelikte Dudak Uçuğu Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Altıncı Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde 6. hastalık belirtileri, genellikle virüs vücuda alındıktan 1 – 2 hafta sonra ortaya çıkmaya başlar. Bu süreç inkübasyon süreci olarak da adlandırılır. Bazı bebeklerde belirtiler fark edilemeyecek kadar silik ve hafif olabilir. Ancak çoğu bebekte altıncı hastalık belirtileri şu şekilde ortaya çıkar;

  • Ateş,
  • Cilt döküntüleri,
  • Boğaz ağrısı,
  • Burun akıntısı,
  • Şişmiş lenf düğümleri,
  • Öksürük,
  • Göz kapaklarında şişlik,
  • Huzursuzluk,
  • İştahsızlık.

Bebeklerde 6. hastalık nedeniyle gelişen ateş genellikle 38 santigrat dereceyi aşar. Cilt döküntüleri ise ateş düştükten sonra görülür. Döküntüler minik pembe lekeler şeklindedir. Döküntülerin yüzeyi genelde düz olsa da bazılarında pürüzler görülebilir. Çoğu zaman göğüste, sırtta ve karın bölgesinde başlayan döküntüler, giderek boyun ve kollara doğru yayılabilir. Yüz ve bacak bölgesine kadar yayılmaları ise nadir bir durumdur. Bebeklerde altıncı hastalık sonrası oluşan döküntüler genellikle kaşıntılı değildir ve bebeğe herhangi bir rahatsızlık vermez. Çoğu zaman da döküntülerin 2 – 3 gün içinde geçmesi beklenir.

Bebeklerde Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?

Altıncı Hastalık Tanısı Nasıl Konur?

Altıncı hastalık teşhisi için genellikle yüksek ateş ve döküntü bulgusu yeterlidir. Çoğu zaman herhangi bir teste ihtiyaç duymadan fiziksel muayene ile altıncı hastalık tanısı konabilir. Ancak başka belirtiler de ortaya çıkar ve hastalık daha da şiddetlenirse o zaman çeşitli test ve tetkiklere ihtiyaç duyulacaktır.

Bebeklerde Altıncı Hastalık Tedavisi

Bebeklerde altıncı hastalık tedavisi çocuk doktorları tarafından yapılır. Hastalık genellikle iyi huylu seyrettiği için enfeksiyon hastalıkları uzmanına nadiren ihtiyaç duyulmaktadır. Altıncı hastalık viral bir enfeksiyon olduğu için tedavide antibiyotiklere yer verilmez. Tedavi, hastalığın sebep olduğu belirtileri hafifletmeye yönelik planlanır. Bu amaçla hekiminiz ateş, öksürük ve burun akıntısı gibi semptomları azaltmak için çeşitli ilaçlar reçete edebilir. Bununla birlikte, ebeveynlerin de aşağıdaki uygulamalara dikkat etmesi, bebeklerde 6. hastalığın iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

  • Bebeğinizin bol bol sıvı aldığından emin olun.
  • Hastalığın etkileri geçene kadar evde istirahat etmesini sağlayın.
  • Özellikle bebeğin odasındaki havanın nem oranına dikkat edin. Bu noktada buhar makinelerinden faydalanabilir veya kaloriferin üstüne ıslak bir havlu serebilirsiniz.
  • Ateşini düşürmek için ılık banyo yaptırın. Gün içinde el ve ayaklarını ıslak havluyla ovabilirsiniz.
  • Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli olarak kullanın.
  • Tedaviye rağmen hastalık giderek kötü bir hâl alıyorsa mutlaka hekiminize haber verin.

En Çok Bebekleri Etkiliyor: Altıncı Hastalık Nedir?

Bebeklerde 6. Hastalığın Komplikasyonları Nelerdir?

6. hastalık bebeklerde genellikle hafif semptomlarla seyreder. Hastalığın tamamen iyileşmesi en fazla 10 gündür. Bu nedenle altıncı hastalığa bağlı komplikasyonlar gelişmesi oldukça nadirdir. En sık karşılaşılan komplikasyon ise yüksek ateşe bağlı havaledir. Ateşe bağlı havale nöbeti geçirilmesi durumunda acil servis aranmalı ve mutlaka çocuk doktoruna muayene olunmalıdır.

Altıncı Hastalık Bulaşıcı mıdır?

Altıncı hastalık viral bir enfeksiyon olduğundan insandan insana kolayca bulaşabilmektedir. Bulaş genellikle solunum veya tükürük yoluyla gerçekleşir. Örneğin virüsle enfekte olan bir çocuğun kullandığı kaşığı sağlıklı bir çocuk kullandığında hastalığa yakalanabilir. Ya da hasta olan bir çocuk kreşte solunum yoluyla diğer çocuklara da 6. hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle enfekte olan çocukların iyileşene kadar evde istirahat etmesi önerilmektedir.

Altıncı Hastalıktan Korunma Yolları

6. hastalık olarak da bilinen roseola hastalığının henüz bir aşısı bulunmamaktadır. Bu nedenle hastalıktan korunmak için en etkili yöntem, hasta kişilerle temas etmemek ve aynı ortamda bulunmamaktadır. Bu noktada enfekte olan çocukların kreşe gönderilmemesi ve iyileşene kadar evde istirahat etmesi önerilmektedir. Bununla birlikte çocuklara küçük yaşlardan itibaren hijyen kurallarının öğretilmesi, başta altıncı hastalık olmak üzere birçok bulaşıcı hastalıktan korunmak adına önemlidir. El yıkama alışkanlığı çocuklara küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalı, öksürürken veya hapşırırken ağzın bir mendille veya dirsekle kapatılması gerektiği mutlaka öğretilmelidir. Ayrıca tabak, kaşık veya bardak gibi nesnelerin kişiye özel olduğu belirtilmeli ve bu özel malzemelerin başkalarıyla ortaklaşa kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunulmalıdır.

Tüm bunlarla birlikte altıncı hastalık veya diğer bulaşıcı hastalıkların semptomlarını hafif atlatmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Bunu sağlayabilmek için de sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli, kaliteli uyku ve düzenli egzersize önem verilmelidir.


El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.