Yumurtlama Döneminde Olduğunuzu Gösteren 7 Özel İşaret!

Yumurtlama Döneminde Olduğunuzu Gösteren 7 Özel İşaret!
26 Ağustos 2021

Yumurtlama döneminin doğru hesaplanması, hamile kalma şansını artıran en önemli faktörlerden biridir. Peki, bu özel dönemde vücutta ne gibi değişimler yaşanıyor?

Yumurtlama dönemi belirtileri, hamilelik planlayan her kadın için ayrı bir öneme sahiptir. Zira yumurtlama döneminde hamile kalma şansı, eğer gebeliği engelleyecek bir sağlık problemi yoksa oldukça yüksektir. Bu nedenle vücudun yumurtlama döneminde verdiği sinyalleri takip etmek gebe kalma şansını artıran önemli bir faktördür. Peki, yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda yumurtlama dönemi belirtileri ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik, hazırsanız başlayalım.

Yumurtlama Dönemi Nedir?

Yumurtlama dönemi belirtileri ile ilgili bölüme geçmeden önce yumurtlama döneminin ne olduğuna değinmek faydalı olacak. Ortalama 28 günde bir gerçekleşen adet döngüsünün tam ortasına gelen yumurtlama dönemi, yumurtalık rezervinde bulunan ve hormonların etkisiyle olgunlaşan yumurtanın follop tüplerine bırakıldığı zaman dilimidir. Burada yaklaşık 24 saat canlı kalabilen yumurta, sperm hücresi tarafından döllenirse gebelik gerçekleşir. Sperm, kadın genital organında en fazla 5 gün yaşayabildiğinden, yumurtlama dönemi öncesi, sırası ve hemen sonrası cinsel ilişki sıklığını artıran çiftlerin gebelik şansı oldukça yükselir. Bu sebeple yumurtlama dönemi hesaplama, bebek sahibi olmak isteyen her çift için önemli bir konudur.

Her kadının adet döngüsü farklı olduğundan yumurtlama zamanları da farklılık gösterir. Yumurtlama dönemi otomatik hesaplama araçları ile hesaplanabileceği gibi yumurtlama dönemi belirtileri takip edilerek de bu süreç yakalanabilir.

Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Yumurtlama dönemi belirtileri birçok kadında görülse de belirtilerin hepsi aynı anda yaşanmayabilir. Ya da belirtiler fark edilmeyecek kadar hafif olabilir. Bu sebeple yalnızca yumurtlama belirtileri dikkate alınmamalı, belirtiler ile birlikte yumurtlama tarihi de hesaplanmalıdır.

Yumurtlama dönemi belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

1. Yumurtlama Döneminde Bazal Vücut Isısı Artar

Vücut ısısı yumurtlama gerçekleştikten sonra 0.5 – 1 derece arası artar. Diğer bir deyişle, vücut ısısının arttığı günden bir iki gün öncesi doğurganlığın en yüksek olduğu zaman dilimidir. Böylece, o ay olmasa da sonraki aylarda yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini ve cinsel ilişki sıklığının ne zaman artırılması gerektiği daha kolay hesaplanabilir.

Birçok kadın yumurtlama dönemini vücut ısısını kontrol ederek hesaplayabiliyor. Ancak daha doğru sonuçlar alabilmek için burada dikkat edilmesi gereken şey, sabah kalkar kalkmaz ölçüm yapmaktır.

2. Vajinal Akıntı Değişir

Ovulasyon belirtileri arasında yer alan bir diğer değişiklik de vajinal akıntının miktarı ve formunda gerçekleşir. Adet periyodu içerisinde hormonların etkisiyle servikal mukusta zaman zaman değişimler gözlemlenir. Örneğin adet bittikten hemen sonra vajinal akıntının azalması beklenir. Daha sonra yeniden artmaya başlar ve çok da berrak olmayan bir renge sahip olur. İlerleyen günlerde ise akıntı miktarı daha da artar. Berrak, kaygan ve uzayan vajinal akıntı, genellikle yumurtlama döneminde gerçekleşir. Yumurta akı kıvamında olan bu akıntı, yumurtlamadan birkaç gün önce salgılanmaya başlayarak aslında spermin daha uzun süre canlı kalmasına yardımcı olur.

3. Göğüs Hassasiyeti Artar

Yumurtlamanın hemen ardından rahmi hamileliğe hazırlamak için artan progesteron hormonu memelerde hassasiyete neden olabilir. Dolayısıyla göğüslerdeki hassasiyet de tıpkı gebeliğin erken belirtisi gibi bir yumurtlama dönemi belirtisi olarak da değerlendirilebilir. Ancak bu belirtinin her kadında gerçekleşmeyebileceği unutulmamalıdır.

Progestan Neden Kullanılır?

4. Alt Karın Ağrısı

Yumurtlama belirtileri arasında yer alan alt karın ağrısı, kadınların yalnızca %20’sinde görülür. Ağrı sağ veya sol kasıkta olabileceği gibi her iki tarafta birden de hissedilebilir. Ancak ağrının çok yoğun olmaması ve uzun sürmemesi gerekir. Eğer ağrı çok şiddetli ve uzun sürüyorsa mutlaka en kısa sürede bir kadın doğum uzmanına muayene olunmalıdır. Çünkü çikolata kistiveya yumurtalık kistleri bu ağrının nedeni olabilir.

5. Rahim Ağzı Değişiklikleri

Ovulasyon dönemi belirtileri arasında yer alan ancak kişinin kolay kolay test edemeyeceği bir diğer değişim de servikste, yani rahim ağzında yaşanır. Rahim ağzı ovulasyon öncesinde sert ve kuru bir yapıdadır. Ayrıca konumu da aşağıdadır. Ancak yumurtlamaya yakın dönemde serviks yumuşamaya ve kayganlaşmaya başlar. Üstelik konum olarak da daha yukarıya çıkar. Yumurtlama dönemi sona erdiğinde ise yine alçalmaya başlar, sert ve kuru yapısına tekrar kavuşur.

Yumurtlama Döneminde Olduğunuzu Gösteren 7 Özel İşaret!

6. Cinsel İstek Artışı

Yumurtlama döneminde artan hormonlar ve LH seviyesinin yükselmesi, kadınlarda cinsel istek artışına sebep olabilmektedir. Dolayısıyla libido artışı da yumurtlama belirtileri arasında değerlendiriliyor.

7. Diğer Yumurtlama Dönemi Belirtileri

Her kadında olmasa da koku hassasiyeti, lekelenme ve karın şişkinliği gibi durumlar da yumurtlama döneminde fark edilebilecek diğer değişimlerdir.

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama döneminin hesaplanabilmesi için iki adet arasında geçen sürenin bilinmesi gerekir. Her kadının döngüsü farklı olsa da ortalama 21 – 35 günde bir adet görmek normal değerlendirilir.

Yumurtlama, bir sonraki adet kanamasından 14 gün önce gerçekleşir. Örnek vermek gerekirse, her 28 günde bir adet gören kadınların yumurtlama dönemi, 14 gündür. 25 günde bir adet gören kadınların ise 11. gündür. Başka bir deyişle, yumurtlama döneminin doğru hesaplanabilmesi için iki adet arasında geçen gün sayısı bilinmeli ve bu sayıdan 14 çıkarılarak hesaplama yapılmalıdır.

Yumurtlama Dönemi Hesaplama Aracımıza Buradan Ulaşabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.