10 Soruda Sezaryen Doğum

10 Soruda Sezaryen Doğum
10 Haziran 2020

Sezaryen doğum hakkında en çok merak edilen 10 sorunun cevabını derledik.

Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de doğum yöntemleridir. Eğer anne ve bebeğin sağlık durumu elveriyorsa, olması gereken elbette normal doğumdur. Çünkü normal doğumun anne ve bebek için sayısız avantajı bulunuyor. Ancak bazı zorunlu hallerde sezaryen ameliyatına başvurulabiliyor. Sezaryen; kısaca annenin alt karın bölgesi ve rahim duvarından bir kesi açılarak, bebeğin bu kesiden dışarı çıkartılması olarak tanımlanabilir. Bu yazımızda, anne adaylarının sezaryen doğum ile ilgili merak ettiği 10 soru ve cevaplarını derledik.

10 Soruda Sezaryen Doğum Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

1) Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen ameliyatı; normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, doktor ve anne adayının ortak kararı ile doğumun ameliyathane ortamında ve anestezi altında gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Sezaryen ameliyatında önce karna, ardından rahim duvarına kesi yapılarak bebeğin bu kesiden çıkartılması sağlanır. Sonrasında kesi yapılan dokular sırasıyla dikilir ve doğum tamamlanır.

2) Hangi Durumlarda Sezaryen Doğum Yapılır?

Vajinal doğum, hem sağlıklı olması hem de iyileşme sürecinin kısa olması sebebiyle en ideal doğum yöntemidir. Ancak anne veya bebek kaynaklı bazı sağlık sorunları söz konusu olduğunda sezaryen doğum önerilmektedir. Örnek vermek gerekirse; bebeğin ters gelmesi, iri olması, bebeğin başının annenin pelvis çapından büyük olması, bebeğin kalp atışlarında kayda değer düşüş olması, plasentanın erkenden ayrılması, plasentanın doğum yolunu kapatması, bebeğin normal doğuma engel olabilecek anomalilere sahip olması (gastroşiziz gibi), kordon sarkması, ilk gebeliğin ileri yaşta yaşanması ve psikolojinin uygun olmaması, sezaryen doğum sebepleri arasında sayılabilir. Kesin olmamakla birlikte, çoğu çoğul gebeliklerde de sezaryen doğum tercih edilir. Ancak bebeklerin pozisyonu uygunsa normal doğum denenebilmektedir.

Normal doğuma engel olan durumlar için linke tıklayın!

10 Soruda Sezaryen Doğum

3) Sezaryen Doğum Kaç Kere Yapılabilir?

Sezaryen, cerrahi bir operasyondur. Dolayısıyla sezaryen ameliyatı sayısı arttıkça, buna bağlı olarak bazı riskler de artar. Uzmanlar, güvenli sezaryen doğumun 3 kere yapılabileceği görüşündedir. 3. sezaryen doğumdan sonra yukarıda değindiğimiz gibi çeşitli riskler doğar. Örneğin her sezaryen ameliyatından sonra karın içi yapışıklık riski artar, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde rahmin yırtılma ihtimali yükselir. Buna ek olarak sezaryen sayısı arttıkça, bebeğin eşi dediğimiz plasentanın yerleşim yerinin yanlış olma ihtimali artar. Ancak şunu belirtmekte fayda var; 3’ten fazla sezaryen doğum yapan ve gayet sağlıklı bir şekilde hayatına devam eden kadınlar da bulunuyor. Yani, 3. sezaryen ameliyatından sonra kesinlikle operasyon yapılmamalı denilemez ancak anne adayı riskler hakkında mutlaka bilgilendirilmelidir. Daha fazla bilgi için burayatıklayabilirsiniz.

 4) Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Yapılabilir mi?

İlk doğumunu sezaryen yapan her anne adayı, ikinci gebeliklerinde normal doğum yapabilme ihtimallerini merak eder. Bu durum, aslında birçok faktöre göre değişmektedir. Eğer annenin doğum kanalı normal doğum için uygunsa, bebeğin ağırlığı normal düzeydeyse, sezaryen ameliyatı üzerinden en az 2 sene geçmişse, sezaryen hariç rahim ile ilgili başka herhangi bir operasyon geçirilmediyse, daha önce yalnızca 1 kere sezaryen yapıldıysa ve annenin ciddi bir sağlık sorunu yoksa, sezaryen sonrası normal doğum denenebilmektedir. Fakat anne yüksek tansiyon hastasıysa veya diyabetik rahatsızlıkları varsa, doğum kanalı elverişli değilse, çoğul gebelik yaşanıyorsa ve rahim ile ilgili başka operasyonlar da geçirildiyse, sezaryen sonrası normal doğum önerilmemektedir. Sezaryen sonrası normal doğum hakkında daha fazla bilgi için linke tıklayabilirsiniz.

5) Sezaryen Sonrası İyileşme Süresi Uzun mu?

Normal doğuma kıyasla sezaryen sonrası iyileşme biraz daha uzun sürebilmektedir. Ameliyattan sonra anestezinin etkisi ve güçlü ilaçlar ile ağrı kontrol edilmeye çalışılsa da ilk gün dikiş yerinde acı hissedilebilir. Ancak bu ağrı veya acının 1 – 2 gün içinde azalması beklenir. Doğumdan sonra annelerin 2 veya 3 gün hastanede kalması gerekebilir.  Bu süreçte ayağa kalkmak ve yürüyüşe çıkmak normal doğuma göre biraz daha problemlidir. Ama dolaşımın sağlanması ve özellikle gaz probleminin giderilmesi için ikinci gün kısa da olsa yürüyüş yapılması istenir. Normal hayata ise en geç 1 hafta içinde dönüş yapılır.

10 Soruda Sezaryen Doğum

6) Cinsel İlişkiye Başlamak İçin Ne Kadar Süre Beklemek Gerekir?

İster sezaryen ister normal doğum yapmış olun, cinsel yaşama başlamak için ortalama 6 hafta beklemeniz gerekir. Bu süreç boyunca rahim ağzınızın kapanması, rahminizin kendisini toparlaması ve yaralarınızın iyileşmesi beklenir. 6 hafta sonra kontrole gittiğinizde doktorunuz cinsel ilişkiye onay verirse, o zaman eski rutininize dönebilirsiniz.

7) Sezaryende Epidural Anestezi mi Spinal Anestezi mi?

Ülkemizde, sezaryen ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi tercih ediliyordu. Ancak epidural anestezi konusunda yetişen uzman anestezist sayısı arttıkça, epidural sezaryen oranı da günden güne artıyor. İki anestezi türü arasındaki en temel fark, anne adayının bilinç durumudur. Genel anestezide anne adayının bilinci tamamen kapalıyken, epidural anestezide bilinç açık olur ve yalnızca bel altı uyuşturulur. Diğer fark ise genel anestezide hazırlık süresinin hemen hemen hiç olmamasıdır. Epidural anestezi ise ön hazırlık gerektirir ve etkisini göstermesi için uygulandıktan sonra bir süre beklenir. Epidural anestezi hakkında daha fazla bilgi için linke tıklayabilirsiniz.

8) Dikiş Yeri Ne Zaman İyileşir?

Cildin en üst epitel tabakasının oluşması genellikle birkaç gün içinde gerçekleşir. Cilt dokusunun karşı karşıya gelip güçlü bir şekilde yapışması ise en fazla 1 hafta - 10 gün sürer. Bu süreçte koruyucu bant takmıyorsanız, ilk 3 – 4 gün banyo yapmanız tavsiye edilmez. Ancak koruyucu aparatlar kullanıyorsanız, daha erken duş alabilirsiniz. Eğer kendiliğinden eriyen dikiş kullanıldıysa dikişlerinizi aldırmanıza gerek kalmaz. Erimeyen sütur ile dikiş yapıldıysa, muhtemelen 1 hafta sonra dikişler alınır. Bu süre, kişinin durumuna göre birkaç gün daha geç olabilir.

10 Soruda Sezaryen Doğum

9) Sezaryen Sonrası Hangi Durumlar Normal Değil?

Ameliyattan sonra bölgede ödem, hafif şişlik, sertlik olması olağandır. Ancak belirtilerin kuvvetli olması durumunda doktora danışılması önemlidir. Çünkü mor veya kırmızı renkli büyük şişlikler hematomdan kaynaklı olabilir. Dikiş bölgesinde kötü koku, akıntı, kızarıklık ve sıcaklık olması ise normal karşılanmaz ve enfeksiyona işaret ediyor olabilir. Bu durumda mutlaka muayene olunmalı ve tedavi başlamalıdır.

10) Sezaryen Sonrası İz Kalır mı?

Sezaryen sonrası dikiş yerinde iş kalıp kalmayacağı da annelerin en merak ettiği noktalardan birini oluşturuyor. Kesi bölgesinde azıcık da olsa iz kalıyor ancak bu iz, hem bikini bölgesinde olduğundan hem de zamanla renginin açılması sebebiyle, kişiyi çok rahatsız edecek bir görüntüye sahip değildir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Azra Medine şehrinin adlarından biri.
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.