Perine Yırtığı: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Perine Yırtığı: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
24 Mayıs 2022

Vajinal doğumlarda karşılaşılabilen perine yırtığı ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik.

Perine yırtığı, genellikle vajinal doğum sırasında karşılaşılan bir komplikasyondur. Nadiren cinsel ilişki sırasında veya uzun süren şiddetli enfeksiyonlarda da perine yırtığı oluşabilmektedir. Peki, perine yırtığı belirtileri nelerdir? Perine yırtığı tedavisi nasıl yapılır? 

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, perine yırtıkları ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.

Perine Yırtığı Neden Olur?

Perine, vajina ile makat arasında kalan bölgedir. Pelvik taban kaslarının önemli bir destek noktası olan bu bölgedeki kas grupları, aynı zamanda gaz ve dışkı tutma fonksiyonunda da önemli bir görev üstlenir.

Perine yırtığı ise en çok vajinal doğumlarda gözlemlenen bir durumdur. Bununla birlikte nadiren cinsel ilişki veya uzun süren şiddetli enfeksiyonlarda da perine hasarı meydana gelebilir.

Özellikle iri bebeklerin vajinal doğumunda, hızlı doğumlarda veya doğumda forseps gibi aletlerin kullanımında perine yırtığı olasılığı daha yüksektir. Bu gibi durumlarda doktorlar planlı bir kesi yaparak kontrolsüz yırtıkların oluşma ihtimalini azaltırlar. Bu uygulamaya ise epizyotomi adı verilir.

Perine Yırtığı Dereceleri

Perine yırtığı, yırtılmanın şiddetine göre 4 grupta değerlendirilir:

Birinci Derece Perine Yırtıkları

Birinci derece perine yırtıkları yalnızca cildi ve perine bölgesinin altındaki dokuyu içerir. Bu tip yırtıklarda idrar yaparken yanma ve ağrı hissedilebilir. Her zaman dikiş gerektirmez, çeşitli krem tedavilerine de yanıt verebilir.

İkinci Derece Perine Yırtıkları

Doğum sırasında en sık görülen yırtık tipidir. Yırtık, perine derisi ve kası içerdiği gibi vajinaya doğru da uzanabilir. Genellikle dikiş yapılır ve birkaç hafta içinde iyileşmesi beklenir.

Üçüncü Derece Perine Yırtığı

Bu tip yırtıklarda hasar anüsün etrafındaki kaslara kadar uzanabilir. Dışkı sızıntısı ve ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir. Genellikle ameliyathane ortamında ve anestezi altında onarımı gerçekleştirilir.

Dördüncü Derece Perine Yırtığı

Perine yırtığının en şiddetli formudur. Yırtık, anüs çevresindeki kaslardan geçerek rektumu kaplayan mukoza zarına kadar ulaşır. Üçüncü derece yırtıklarda olduğu gibi dışkı kaçırma ve ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir. Genellikle ameliyathane ortamında ve anestezi altında onarımı gerçekleştirilir. İyileşme süresi birkaç haftadan uzun sürebilir.

Perine Yırtığı: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Perine Yırtığı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Perine yırtığı için risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk vajinal doğum,
  • Doğumda forseps veya vakum kullanımı,
  • Bebeğin iri olması,
  • Makat geliş olmasına rağmen vajinal doğumun tercih edilmesi,
  • Pelvik uyumsuzluk,
  • Daha önce yapılan epizyotomi,
  • İleri yaş gebelikler ve
  • Doğumun uzaması.

Perine Masajı Nasıl Yapılır?

Perine Yırtığının Komplikasyonları Nelerdir?

Perine yırtığının olası komplikasyonları şu şekildedir:

  • Kanama,
  • Enfeksiyon,
  • Ağrı,
  • Gaz ve dışkı tutamama,
  • İlişki sırasında ağrı,
  • Yırtığın zamanla derinleşmesi,
  • Sık geçirilen enfeksiyonlar ve
  • Kozmetik problemler.

Perine Yırtığı Nasıl İyileşir?

Perine yırtığı tedavisi, bölgedeki hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Birinci derece yırtıklar dikişe gerek kalmadan krem tedavileri ile iyileşebilir ancak daha şiddetli yırtıklarda dikiş gerekebilir. Bu dikişlerde genellikle kendiliğinden eriyen materyaller kullanılır ve 4 – 6 hafta içinde bölgenin iyileşmesi beklenir. Bu süre boyunca cinsel ilişkiden kaçınılması, enfeksiyon riski açısından havuza girilmemesi, genital bölgenin temiz tutulması gerekir. Sigara içmek doku iyileşmesini geciktireceği için mümkünse sigara bırakılmalıdır. Ayrıca ağır kaldırmak gibi fiziksel aktivitelere de bir müddet ara verilmelidir.

Tedavi sonrası ağrının uzaması, bölgede kötü kokulu akıntı olması veya ateşin yükselmesi gibi bulgular enfeksiyona işaret edebileceğinden, böylesi bir tabloda vakit kaybetmeden muayene olunmalıdır.

Perine Yırtığı Kendiliğinden Geçer mi?

Perine yırtığı kendiliğinden geçer mi sorusu, kadınların oldukça merak ettiği bir konudur. Birinci derece perine yırtıkları kendiliğinden iyileşebilir. Ancak perine yırtığının mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Özellikle kanama ve ağrı gibi semptomların eşlik ettiği perine yırtıklarında zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Zira perine yırtığı tedavisi için geç kalındığında enfeksiyon, fıtık veya yapışıklık gibi çeşitli komplikasyonlar oluşabilir.

Kaynak 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Azra Medine şehrinin adlarından biri.
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.