Osurmak Hamilelik Belirtisi mi?
Hormonal ve fiziksel değişimler hamilelik sırasında gaz artışına neden olabilir.
Adet kesilmesi, göğüs hassasiyeti, mide bulantısı, kusma ve halsizlik, hamileliğin en belirgin semptomları olduğundan sizi şaşırtmayabilir. Ancak gaz çıkarmak, gebelik sırasında anne adayları için pek de hoş olmayan bir sürpriz olabilir. Zira sık osurmak hamileliğin beklenmedik etkilerinden biridir. Bu dönemde yaşanan fiziksel ve hormonal değişimler, vücudun daha fazla gaz üretmesine yol açar. Dolayısıyla osurmak hamilelik belirtisi mi sorusuna, diğer belirtiler de varsa evet şeklinde yanıt verilebilir. Ancak sık gaz çıkarmanın tek başına hamilelik belirtisi olarak kabul edilmediği unutulmamalıdır. Gelin şimdi, sık gaz çıkarmak hamilelik belirtisi mi sorusunun yanıtını daha detaylı inceleyelim.
Osurmak Hamilelik Belirtisi mi?
Hamilelik, hormonal ve fiziksel pek çok değişimin yaşandığı özel bir süreçtir. Bu değişimlerin etkisiyle vücudun işleyişinde bazı farklılıklar ortaya çıkması ise olağandır. Örneğin adet kesilmesi, göğüs hassasiyeti, mide bulantısı, kusma, aşerme, vücudun ödem tutması ve daha bir çok değişiklik, söz konusu hamilelik olduğunda normal kabul edilir. Bu bilinen etkilerinin yanı sıra hamilelikte gaz çıkarma sıklığının artması da beklenen bir durumdur. Zira artan progesteron ve östrojen hormonu, sindirim sistemini etkileyerek gaz üretimine neden olabilir. Ayrıca gebeliğin ilerleyen aylarında bebeğin ve rahmin bağırsağa baskı uygulaması da gaz ve şişkinlik riskini artırmaktadır. Hamileliğin ilk aylarından itibaren ortaya çıkabilecek bu etki, genellikle doğumun gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra ortadan kalkar.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Göğüs Hassasiyeti Hamilelik Belirtisi mi?
Hamilelikte Gaz Ne Kadar Sürer?
Gaz, yaşanan hormonal değişime bağlı olarak hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkabilir. Rahmin ve bebeğin büyüdükçe bağırsaklara baskı uygulaması ile ilerleyen haftalarda daha da kötüleşebilir. Neyse ki doğumdan sonra hem hormon seviyelerinin eski düzeylerine inmesi hem de bağırsakların üzerindeki baskının kalkmasıyla her şey eski düzenine dönecektir. Peki, bu süreçte rahatlamak için neler yapılabilir? Hamilelikte gaz nasıl yönetilir? İşte birkaç ipucu…
1. Egzersiz Yapın
Riskli bir gebelik yaşamadığınız ve doktorunuz onay verdiği sürece fiziksel aktivite ve egzersizi günlük rutininizin bir parçası haline getirmelisiniz. Spor salonuna gitmeseniz de açık havada 30 dakikalık bir yürüyüş yapmanız mide yanması, kabızlık ve gaz gibi sindirim sorunları için faydalı olacaktır.
2. Beslenmenize Dikkat Edin
Gaz ve şişkinliği tetikleyen besinleri öğrenip bunları diyetinizden bir süre çıkarmayı deneyin. Örneğin brokoli, lahana, fasulye ve kızarmış yiyeceklere bir süre veda edebilirsiniz. Ancak bunu yaparken dengeli beslenmeye dikkat edin.
3. Lif Açısından Zengin Besinler Tüketin
Gebelikte gaz, şişkinlik hissi ve kabızlık için yapılabilecek bir diğer şey de lifli besinler tüketmektir. Lif, bağırsaklara daha fazla su taşınmasına yardımcı olur. Böylece dışkıyı yumuşatarak kabızlığı önlemeyi sağlar. Bu nedenle gün içinde sebze, meyve ve tam tahıllı yiyecekler tüketmeye özen gösterin.
4. Küçük Porsiyonlar Hazırlayın
Bir oturuşta fazla yemek bağırsaklarda gaz sıkışma ihtimalini artırır. Bu nedenle her oturuşta büyük porsiyonlar yemek yerine gün içinde az az ama sık sık yiyebilirsiniz. Ayrıca bu sayede şişkinliği önleyeceğiniz gibi kontrollü bir şekilde kilo alırsınız.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
İshal Hamilelik Belirtisi Olabilir mi?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var