10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler
25 Aralık 2017

Normal doğum fizyolojik bir süreçtir ve doğum yöntemleri arasında en sağlıklı olanıdır. Eğer normal doğuma engel olabilecek herhangi bir sağlık problemi yoksa, tüm doktorlar normal doğum yapılmasını önerir. Peki, normal doğumda süreç nasıl ilerler, gerçek ve yalancı doğum sancıları nasıl ayırt edilir? Normal doğuma dair anne adaylarının merak ettiği soruları ve cevaplarını sizler için derledik.

Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

1)Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

Doğumun başlangıcı tıbbi olarak, rahim açıklığının 4 cm olduğu ve sancıların düzene girdiği döneme denk gelir. Doktorlar, bundan öncesini doğum süreci olarak değerlendirmez. Aktif doğum süreci başladığında, ilk doğumunu yapacak olan kadınlarda rahim saatte 1 cm kadar açılır. Toplam 6-8 saat sonra ise tam açılma gerçekleşir ve ıkınma aşamasına geçilir. Ikınma aşamasının süresi ise tamamen annenin gücüne bağlıdır ve yarım saat ile 1 saat arası sürebilir. İkinci veya üçüncü doğumunu yapan kadınlarda süre daha kısadır. (Verilen süre genel olmakla birlikte anne adayının özelliklerine göre değişebilir.)

2)Yalancı Doğum Sancısı Nedir?

10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

Yalancı doğum sancıları, özellikle ilk doğumunu yapacak olan kadınların en sık düştüğü tuzaklardan biridir. Yalancı doğum sancılarını, rahim kasının gerçek doğuma hazırlık yaptığı antreman kasılmaları olarak değerlendirebilirsiniz. Peki, gerçek doğum sancılarından nasıl ayırt edilir? Yalancı sancıları, gerçek doğum sancılarından ayıran en önemli şey düzensiz olmasıdır. Eğer sancılarınız düzensiz ve istirahatle geçiyor ise yalancı doğum sancısıdır. Gerçek doğum sancısı hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

3)Normal Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

Doğum sinsi bir süreç değildir ve hemen hemen her kadın doğum sürecinin başladığını anlar. Doğumun başlamasının en önemli belirtisi belden karına doğru hissedilen sancılardır. Bu sancılar 10 dakika içinde en az 3 kere giriyor ve her biri 40-50 saniye sürüyorsa, hastaneye gitme vaktinin geldiği anlaşılabilir. Bir diğer önemli belirtisi ise rahim ağzını tıkayan ve halk arasında 'nişan' olarak bilinen kanlı akıntının gelmesidir. Suyun boşalması ise bunlara kıyasla daha nadir görülür.

4) Epidural Anestezi Normal Doğumda mı Yapılır?

10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

Epidural anestezi, omuriliği saran zara anestezik madde verilmesi ile belden aşağısının uyuşturulmasıdır. Verilen anestezi maddesi ile kasılmalar aynen devam eder ancak sancılar hissedilmez. Normal doğumda ise epidural anestezi aktif doğum süreci başladığında, yani açıklık 4 cm'ye ulaştığında yapılabilir. Eğer hatasız uygulandıysa, normal doğumun seyrini değiştirmez. Ancak anestezi uzmanının yapacağı ufak bir hata, bebeğin vakumla çekilmesi sonucunu doğurabilir. Normal doğumda epidural anestezi ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

5)Hangi Durumlarda Normal Doğum Yapılmaz?

10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

Doğum yöntemine karar vermek için genellikle 34. - 36. haftalar beklenir. Çünkü bu zaman aralığında artık bebekle ilgili pek çok şey belli olur veya tahmin edilebilir hâle gelir. Eğer bebek ve anne ile ilgili normal doğuma engel olacak herhangi bir probleme rastlanılmazsa, normal doğum hazırlıkları yapılabilir. Ancak, normal doğum planlansa dahi son dakikada çeşitli problemlerin yaşanabileceği ve sezaryen doğuma geçilebileceği unutulmamalıdır.

Normal doğum kesinlikle yapılamaz denilen durumlar ise; bebeğin yatay durması, plasentanın doğum kanalını tıkaması veya bebeğin iri olması şeklinde sıralanabilir. Çoğul gebeliklerin çoğunda sezaryen tercih edilirken, uzayan normal doğumlarda da sezaryen doğuma geçilebilir.

6)Normal Doğum Sırasında Herhangi Bir Sorunla Karşılaşılırsa Ne Yapılır?

10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

Normal doğumun her aşamasında, anne veya bebek ile ilgili bir problem yaşanırsa sezaryen doğuma geçilebilir. Normal doğumdan sezaryene geçişte bebek ile ilgili olan problemler daha çok bebeğin sıkışması, kakasını yapması veya kalp atışının azalması iken anne ile ilgili durumlar; suni sancı verilmesine rağmen doğumun ilerlememesi ve rahmin istenilen açıklığa ulaşmaması sayılabilir.

7)Çatı Darlığı Normal Doğuma Engel mi?

10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

Halk arasında çatı olarak bilinen kemikler, aslında pelvistir ve 4 ana kemikten oluşur. Gebeliğin 37. haftasında yapılan çatı darlığı muayenesi ile kemiklerin normal doğuma izin verip vermeyeceği anlaşılabilir. Eğer doktorunuz, yapacağı muayenede çatının, yani pelvis kemiklerinin bebeğin geçişine izin vermeyecek kadar dar olduğunu saptarsa, sezaryen doğum kararı verebilir. Çatı darlığı ve muayenesi hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

8)Epizyotomi Dikişleri Ne Zaman İyileşir?

10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

Doğum sırasında perine bölgesinde oluşabilecek yırtıkları önlemek amacıyla yapılan epizyotomi kesisi, genellikle kendiliğinden eriyen dikişler ile dikilir. Doğumdan sonra 7-10 gün içerisinde dikişler tamamen erir. Bu süreçte, doktorun reçete ettiği kremler aksatılmadan kullanılmalı ve tuvalet temizliğine daha fazla dikkat edilmelidir. Dikişler hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

9)Her Normal Doğum Yapan Kadına Lavman Uygulanır mı?

10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de normal doğum yapacak olan kadınlara lavman yapılmaktadır. Lavmanın amacı; bağırsakların temizlenmesi ve doğum esnasında anne veya bebeğin enfeksiyon kapmasını önlemektir. Her ne kadar sancılı bir işlem olmasa da anne adaylarının çoğu lavmana endişe ile yaklaşmaktadır. Uygulama hakkında çok ciddi endişe yaşayan kadınlar, doktoru ile görüşerek yapılıp yapılmaması konusunda ortak bir karara varabilir. Lavman hakkında merak ettiğiniz her şey için buraya tıklayabilirsiniz.

10)Normal Doğumdan Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

10 Soruda Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler

Normal doğumlardan sonra anne ve bebek 6 saat içinde hastaneden taburcu edilebilir hâle gelir. Ancak daha sağlıklı ve güvenli olması için genelde 24 saat hastanede kalınır. Sezaryen doğumlara göre normal doğum sonrası kadınlar günlük yaşamına daha kolay geçer.  Daha hızlı ayağa kalkar, idrarını yapabilir ve yemek yiyebilir. Yalnızca epizyotomi yapıldıysa, o bölgede ufak ağrılar hissedilebilir. O da doktorun reçete edeceği ilaçlarla kontrol altına alınır.

Normal doğumun faydaları hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.