Kordosentez ile İlgili Bilmeniz Gerekenler Var!

Kordosentez ile İlgili Bilmeniz Gerekenler Var!
13 Eylül 2019

Bu makalemizde; kordosentez nedir, kordosentez sonucu kesin bilgi verir mi gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Gebelik döneminde hem anne hem de bebeğin sağlığını takip edebilmek için çeşitli rutin testler yapılır. Bu rutin testlerde şüpheli bir durum sezilirse, şüpheyi aydınlatabilmek için rutin olmayan (herkese uygulanmayan) testlere başvurulabilir. Örneğin kordosentez…  Kordosentez; özel bir iğne ile gebenin karın bölgesinden girilerek bebeğin kordonundan kan alma işlemidir. Çeşitli riskleri olduğu için günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir. Bu makalemizde; kordosentez nedir, kordosentez sonucu kesin bilgi verir mi gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Kordosentez Nedir?

Fetal Kan Örneklemesi veya Umbilikal Ven Örneklemesi olarak da bilinen kordosentez; özel bir iğne ile bebeğin göbek kordonundan kan alma işlemidir. Alınan kan üzerinden bebeğin sağlık durumu değerlendirilir. 2 – 3 mililitre kadar az bir miktarda kan alınmaktadır. Bu kan ile genetik bozukluklar, enfeksiyonlar veya kan hastalıkları incelenebilir. Aynı zamanda gerekli durumlarda bu işlem sayesinde bebeğe ilaç veya kan verilebilir.

Kordosentez ile İlgili Bilmeniz Gerekenler Var!

Kordosentez Nasıl Yapılır?

Uygulama, ultrason muayenesi gibi sırtüstü yatar pozisyondayken yapılır. Özel bir iğne ile rahme girilerek kordondan 2-3 mililitre kan alınır. Eğer mümkünse kordonun plasenta ile buluştuğu noktadan alınır. Değilse kordonun serbest bölgelerinden alınabilir. Yaklaşık 10 – 15 dakika süren bir işlemdir. Anne 1 saat kadar hastanede dinlendirilip eve gönderilir. Eğer kan uyuşmazlığı varsa, kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. İşlemden sonra birkaç gün boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerekir. Sonuç en geç 1 hafta sonra çıkmaktadır.

*Amniyosentez nedir, nasıl yapılır?

Kordosentez Neden Yapılır?

Kordosentez, en sık anomali şüphesinde yapılmaktadır. Bunun dışında;

  • Tarama testlerinde yüksek risk saptanırsa,
  • Diğer tanı yöntemlerinden net sonuç alınamazsa,
  • Annenin diğer testler için geç kaldığı durumlarda,
  • Amniyon suyunun az olduğu vakalarda,
  • Amniyosentez uygulamasında kültür başarısızlığı olduysa,
  • Rubella ve toksoplazma gibi çeşitli enfeksiyon hastalıklarının değerlendirimesinde,
  • Rahim içi gelişme geriliği mevcutsa,

kordosentez işlemi uygulanabilir. Fakat bu işlem, günümüzde çok nadir yapılır. Bunun sebebi; kordosentezin diğer yöntemlere kıyasla biraz daha riskli olmasıdır. Amniyosenteze göre daha zor bir işlemdir.

Kordosentez ile İlgili Bilmeniz Gerekenler Var!

Kordosentez Ne Zaman Yapılabilir?

Genellikle 18. – 20. hafta arası yapılır. Fakat bu haftalardan itibaren doğuma kadar her ay uygulanabilir. Diğer testlerin haftasını kaçıran gebeler için kordosentez önerilebilir.

Kordosentezin Riskleri

Kordosentezin; bebeğin kalp atımında yavaşlama, göbek kordonunda zedelenme, suyun gelmesi, enfeksiyon ve erken doğum gibi riskleri vardır. Bebeği kaybetme riski % 1- 5 arasındadır. Anne için de enfeksiyon ve kanama riski bulunur. Bu nedenle işlemi takip eden birkaç gün içinde ateş, üşüme, titreme gibi belirtiler varsa, acilen hekime başvurmak gerekir.

Uygulama ile ilgili anne adaylarının en çok korktuğu şey, iğnenin bebeğe batma ihtimalidir. Ancak bu durum pratikte pek mümkün değildir. Çünkü uygulamanın başından sonuna kadar işlem ultrasondan takip edilir.

Kordosentez ile İlgili Bilmeniz Gerekenler Var!

Kordosentez Sonucu Güvenli midir?

Kordosentez ve amniyosentez gibi işlemler %95’in üzerinde kesin sonuçlar vermektedir. Ancak alınan kana annenin hücreleri karışırsa veya bebekte mozaizm varsa yanıltıcı sonuçlar alınabilir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kordosentez, diğer testlere göre risk oranı biraz daha yüksek olan bir uygulamadır. Bu nedenle, doktorunuz işlemin fayda-zarar dengesine göre doğru karar almanızda size yardımcı olacaktır.

*Amniyosentez nedir? Detaylı bilgi için tıklayın!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.