Doğumun En Önemli Komplikasyonu: Kordon Sarkması Nedir?

Doğumun En Önemli Komplikasyonu: Kordon Sarkması Nedir?
28 Nisan 2022

Doğumun en önemli komplikasyonlarından biri de kordon sarkmasıdır.

Kordon sarkması, doğum sırasında bebekten önce kordonun vajina içine doğru sarkmasıdır. Oldukça nadir rastlanılan bu durum, doğumun en ciddi komplikasyonlarından biridir. Zira kordonun vajinaya doğru sarkmasının ardından bebek de doğum kanalına girdiğinde, kordon sıkışarak bebeğe giden kan akımını durdurabilir. Böylesi bir tabloda bebeğin kaybedilmesi veya beyin hasarı söz konusu olabilir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, kordon sarkması neden olur, kordon sarkması belirtileri nelerdir gibi merak edilen soruların cevaplarını derledik, hazırsanız başlayalım.

Kordon Sarkması Nedir?

Doğum sırasında önce bebek, ardından kordon ve plasenta annenin vücudunu terk eder. Bunun tam tersinin olduğu, yani göbek kordonunun bebekten önce vajinaya girdiği durumlara kordon sarkması adı verilir. Kordon sarkması, diğer bir deyişle umbilikal kord prolapsusu, doğumun önemli komplikasyonlarından biridir. Zira kordon önce çıktığında bebek ve pelvik kemikleri arasında kordonun sıkışma ihtimali yüksektir. Böylesi bir tabloda bebeğe giden kan akımı azalacağından bebek için hayati bir risk doğar. Dolayısıyla kordon sarkması anlaşılır anlaşılmaz vakit kaybetmeden doğumun gerçekleştirilmesi gerekir.

Umbilikal Kord Prolapsusu Risk Faktörleri

Kordon sarkması genellikle su kesesinin erken haftalarda açılması sonucu ortaya çıkar. Bununla birlikte aşağıdaki faktörlerin de kordon sarkması riskini artırdığı bilinmektedir.

Kordon Sarkması Nasıl Anlaşılır?

Kordon sarkması, muayene sırasında kordonun vajinaya sarkmasının görülmesi ile teşhis edilir. Anne adayı da vajinasında kordonu hissedebilir. Bununla birlikte kordonun sıkışması kan akımını yavaşlatacağından bebeğin kalp atış hızında da değişiklikler olabilir.

Doğumun En Önemli Komplikasyonu: Kordon Sarkması Nedir?

Umbilikal Kord Prolapsusu Tedavisi

Kordon sarkması durumunda yapılması gereken şey, mümkün olan en kısa sürede bebeğin doğumunu gerçekleştirmektir. Uzmanlar, teşhis ile doğum arasında maksimum 30 dakika olması gerektiğini belirtiyor. Zira süre uzadıkça bebeğin hayati riski de aynı şekilde artıyor.

Kordon sarkması olan çoğu vakada sezaryen doğum önerilir. Ancak uygun kişilerde daha hızlı olacaksa normal doğum da denenebilir. Ameliyat hazırlığı sırasında, kordonun üzerindeki baskıyı azaltmak için doktor eliyle vajinaya müdahale edebilir. Aynı şekilde kordon üzerindeki baskının azalması için mesaneye solüsyon da doldurulabilir.

Kordon Sarkması Önlenebilir mi?

Kordon sarkması önlenebilen bir durum değildir. Ayrıca önceden tahmin edilmesi de oldukça zordur. Yalnızca yukarıdaki risk faktörlerini yaşayan anne adaylarının daha sık kontrol edilmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra hiçbir risk faktörü olmayan kadınlarda da kordon sarkması gerçekleşebilir.

Kaynak 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.