Bebeğin Kolik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin Kolik Olduğu Nasıl Anlaşılır?
29 Eylül 2020

Kolik ile ilgili tüm merak ettikleriniz makalemizde...

Kolik, genellikle doğumdan sonraki 2. veya 3. hafta ortaya çıkan, şiddetli ağlama nöbetleri ile kendisini belli eden ve ebeveynleri oldukça tedirgin eden bir durumdur. Yenidoğan bebeklerin neredeyse %20’sini etkileyen infantil kolik, herhangi bir hastalık ya da hastalık belirtisi değildir. Bebeğin yoğun gaz sancısı yaşadığı bir tablodur. Kolik bebek belirtileri arasında; bebeğin haftada en az 3 gün şiddetli ağlama nöbetine girmesi, kasılma ve huzursuzluk gibi semptomlar vardır. Kolik bebeklerin ağlaması, normal ağlamalardan çok daha şiddetli ve uzun sürer. Farklı bir deyişle, kolik bebekler ağlama nöbetine girdiğinde kolay kolay sakinleştirilemezler ve bu ağlama krizleri genellikle akşamüzeri görülür. Kolik bebek nasıl anlaşılır sorusuna cevap olarak ise ağlama krizlerinin haftada en az 3 gün, gün içinde ise 3 saatten fazla sürmesi gerekir şeklinde yanıt verilebilir. Bazı kolik bebeklerde ağlama krizi çok daha uzun sürebilmektedir. Bu krizler çoğunlukla bebek kaka veya gaz yaptığında sona erer. Ancak kısa bir süre sonra tekrar başlayabilir. Kolik bebeklerin şiddetli ağlaması, ebeveynleri de bir hayli endişelendirir. Bu nedenle bebeklerde kolik ne zaman geçer sorusunun cevabı da fazlasıyla merak edilir. Ancak bu sorudan önce kolik bebek nedir, kolik belirtileri nelerdir ve bebeklerde kolik sancısı nasıl geçer gibi soruların yanıtlanması gerekir.

Kolik Bebek Nedir? Bebeklerde Kolik Ne Zaman Geçer?

Bebeğin Kolik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kolik Bebek Nedir?

Yenidoğan bebeklerin yaklaşık %20’si, hiçbir sağlık sorunu olmamasına karşın doğumdan 2 veya 3 hafta sonra bitmek bilmeyen ağlama krizlerine girerler. Aniden başlayan bu ağlama nöbetleri, çok şiddetli ve uzun sürelidir. Nöbet sırasında bebeğin sancı hissettiği yüzündeki ifadeden anlaşılabilir. Kolik bebekler ağlama nöbeti sırasında genellikle ellerini yumruk yapar, bacaklarını ise karınlarına doğru çekerler. Şiddetli ağlamaya bağlı olarak yüzleri kızarır ve ağız çevrelerinde soluk bir görüntü oluşur. Tüm bunlar, bebeğin yoğun gaz sancısı çekmesinden kaynaklanır. Ağlama krizleri genellikle öğleden sonra ya da akşamüzeri gerçekleşir. Bebeğe kolik tanısı koyabilmek için ağlama nöbetlerinin haftada en az 3 gün gerçekleşmesi ve bu nöbetin gün içinde 3 saatten uzun sürmesi gerekir. Kolik bebeklerde ağlama nöbeti kolay kolay sona ermez. Anne ve baba bu durum karşısında endişeye kapılsa da bebek gaz çıkarttığında veya kakasını yaptığında hafif bir rahatlama hissedebilir. Fakat kısa bir süre sonra şiddetli ağlama krizi tekrar başlayabilir. Kolik bebek olarak tanımlanan bu tablo, genellikle bebeğin büyümesi ve 3. ayı geride bırakmasıyla sona erer.

Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin beslenmesinden uyku düzenine kadar pek çok rutinini etkileyen kolik ile normal ağlama arasında birçok fark bulunur. Haliyle bebeğiniz ağladığında “kolik bebek nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz.

  • Kolik bebekler genellikle ağlama esnasında ellerini yumruk yapar.
  • Bacaklarını karınlarına çekerler.
  • Ağlama nöbeti esnasında yüzleri kıpkırmızı olur.
  • Karınları şiş ve sert görünür.
  • Ağlama süreleri 3 saatten fazladır.
  • Yüzlerinde acılı bir ifade olur.
  • Bazen sırtlarını yay gibi gererler.

Kolik Neden Olur?

Uzmanlar koliğin nedenini tam olarak aydınlatamamış olsa da yoğun gaz sancısının koliğin ana sebebi olabileceği düşünülüyor. Bunda, bebeğin yeteri kadar gelişmemiş olan sindirim sistemi önemli bir rol oynuyor. Bununla birlikte reflü, ekstra gazlı olmak, gün içinde çok fazla uyarana maruz kalmak, anne sütü veya mamaya karşı alerji geliştirmek ya da sigara dumanı solumak da koliğe neden olabilmektedir. Genellikle doğumdan birkaç hafta sonra ortaya çıkan ve bebeğin şiddetli ağlama krizlerine girmesine sebep olan kolik, bebeğin sindirim sisteminin gelişmesine ve dünyaya adapte olmasına bağlı olarak çoğu zaman 3. veya 4. ayda kendi kendine sona erer.

En iyi antikolik biberon markaları!

Bebeğin Kolik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

Esas sebebi gaz sancısı olan kolik, bebeklerde dinmek bilmeyen ağlama krizlerine neden olmaktadır. Bunun neticesinde, bebeğin beslenme düzeni ve uyku rutininde de birçok problem görülür. Kolik bir hastalık olmadığı için belli bir kolik bebek tedavisi de bulunmuyor. Ancak bebeği kolik olan annelerin deneyip uyguladığı bazı yöntemler, bebekte anlık rahatlamalar sağlayabiliyor. Fakat bu yöntemler bazı bebeklerde işe yarasa da bazı bebeklerin daha çok ağlamasına sebep olabiliyor. Ayrıca yöntemlerin art arda yapılmaması gerekiyor. Zira art arda denenen yöntemler bebekte uyarıcı etki yaparak daha fazla ağlamasına neden olabiliyor. Peki, kolik bebeğe ne iyi gelir? İşte, kolik bebekleri sakinleştirmek için öneriler…

  • Dinlemeyen ağlama krizlerinde bebeğin araba ile gezdirilmesi bebekte rahatlama sağlayabilir. Arabaların sallama etkisinin ve çıkardığı sesin bebeği sakinleştirebileceği düşünülüyor.
  • Beyaz gürültü olarak adlandırılan sesler, bebeğin anne karnında duyduğu sesler ile benzerlik gösterdiğinden rahatlamasını sağlayabiliyor.
  • Bebeğin yatakta, pusette veya kucakta çok hafif sallanması, bazı kolik bebeklerin sakinleşmesine yardımcı olabiliyor.
  • Bebeğin anne veya babanın göğsüne yaslanması, ona güven hissi vererek sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bu esnada hafifçe sırtı ovularak gazı çıkartılabilir.
  • Bazı kolik bebekler ise ılık suyla yıkandıklarında anlık rahatlama hissedebiliyorlar. Banyo sırasında bebeğin karnına su tutmak ve sırtını sıvazlamak daha etkili olabilir.
  • Anne sırt üstü yatarken bebeğin annenin kalp sesini duyabileceği bir şekilde kucağa yatırılması da kolik bebeklerin sakinleşmesi için etkili olabilmektedir.
  • Nöbet esnasında bebeğin emzirilmesi ya da emzik verilmesi anlık rahatlama sağalabilir.
  • Bebeğe şarkı söylemek ve sakin bir ses tonuyla konuşmak da ilgisini çekip sakinleşmesine yardımcı olabilir.

Kolik Bebekler İçin Gaz Masajı

Koliğin ana sebebi gaz olduğu için bebeği rahatlatmanın en temel yolu, gaz masajı yaparak gazını çıkartmasını sağlamaktır. Kolik bebeklerin karnın genellikle sert ve şiş olur. Bu bölgeye direkt masaj yapmak bebeğin canını daha çok yakabilir. Bu nedenle önce hafif sıcak bir havluyla karnına kompres yapmak ve spazmı rahatlatmak gerekir. Ardından kolik bebek masajı uygulanabilir. Bebek yağı ile yağlanan eller, bebeğin göğüs kafesinin altından kasıklarına doğru hafifçe bastırılarak çekilebilir. Bu hareketi bir süre tekrar ettikten sonra karın bölgesinde saat yönüne doğru dairesel hareketler yapılabilir. Tüm bu hareketler bebeğin gazını çıkartmasına yardımcı olacaktır.

En iyi bebek yağı markaları!

Kolik Bebek Müzikleri Nelerdir?

Beyaz gürültü, insan kulağının alabileceği tüm ses frekanslarının birleşiminden oluşur. Saç kurutma cihazı, vantilatör, tıraş makinesi, çamaşır makinesi gibi elektronik aletlerin çıkarttığı sesler beyaz gürültüye örnek olarak verilebilir. Bununla birlikte rüzgar, damla, yağmur, şelale ve okyanus gibi doğadan gelen sesler de beyaz gürültü olarak tanımlanır. Beyaz gürültünün infantil kolik bebekler için olumlu etkiler gösterdiği çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Kolik bebeklerin beyaz gürültü eşliğinde daha kolay uykuya geçtiği ve sakinleştiği bilinmektedir. Bu nedenle beyaz gürültüye ülkemizde kolik bebek müzikleri de denilmektedir. Anne karnında duyulan uğultuya benzediği için beyaz gürültünün kolik bebekleri rahatlattığı düşünülüyor.

Bebeğin Kolik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Sağlıklı her bebek doğumdan sonra ağlayabilir. İlk aylarda bebeğin ağlamasının sebebi genellikle alt kirlenmesi, acıkma veya üşümedir. Ancak bu ağlamalar kısa sürelidir ve bebek hemen sakinleştirilebilir. Kolik bebeklerde ise ağlamanın süresi ve şiddeti çok daha farklıdır. Bebeğin ağlaması bazen gün boyu dahi sürebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kolik bir hastalık veya hastalık belirtisi değildir. Bu nedenle herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Ağlama nöbeti esnasında bebeği rahatlatacak önerileri uygulamak yeterlidir. Zira kolik, genellikle 3. veya 4. ayın sonunda kendiliğinden geçmektedir. Fakat her ağlamayı koliğe yormamak gerekir. Orta kulak iltihabı, fıtık, idrar yolu enfeksiyonu, bağırsak düğümlenmesi ve daha birçok hastalık bebeklerde şiddetli ağlamaya sebep olabilmektedir. Bu nedenle bebekte herhangi bir sağlık probleminin olmadığından emin olmak için önce hekim muayenesi gerekir. Eğer muayene esnasında bebekte herhangi bir sağlık sorununa rastlanılmazsa, ailenin de anlattığı öyküye göre kolik teşhisi konabilir. Bebeklerde kolik bir hastalık olmadığı için kolik bebek tedavisi de bulunmamaktadır. Ancak hekim bebeğin rahatlaması için bitkisel ilaçlar reçete edebilir ve beslenmesi ile ilgili bazı önerilerde bulunabilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.