Hamileler Oruç Tutabilirler mi?
Hamilelikte oruç tutulur mu sorusu, Ramazan'nın yaklaşmasıyla anne adaylarının en çok merak ettikleri konular arasında yer alıyor.
Hamilelikte oruç tutulur mu sorusu, Ramazan'a az bir sürenin kaldığı bu günlerde hemen her anne adayının aklına takılan sorular arasında yer alıyor. Hamilelikte oruç tutmayı, bebeğin sağlıklı gelişimi açısından tavsiye etmeyen uzmanlar, özellikle hamileliğin ilk ve son aylarında beslenmenin çok önemli olduğuna dikkat çekiyorlar. Söz konusu aylarda beslenmenin, bebeğin gelişimini etkilemesi nedeniyle oruç tutulması tavsiye edilmiyor. Uzun süreli açlığın anne karnındaki bebeği olumsuz yönde etkilediği dile getirilirken, hamilelikte oruç tutma konusunda mutlaka doktorlarına başvurmalarını ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini tavsiye ediyorlar.
Hamilelikte Oruç Tutulur mu?
Hamilelikte oruç tutma ile ilgili olarak uzmanlar gebeliğin ilk ve son aylarında bebeği gelişimini etkilemesi nedeniyle oruç tutulmasını önermiyorlar. Gebeliğin beslenme açısından önemli bir süreç olması vurgulanırken, anne adayının enerji tüketimi mineral, vitamin ve artan protein ihtiyacı sebebiyle iyi bir beslenme programı uygulaması gerektiğinin altı çiziliyor.
Oruç Tutmak Anne ve Bebeğin Sağlığı Açısından Riskler Taşıyor
Hamile kadının oruç tutmasının sakıncalı olduğunu ifade eden uzmanlar, anne adayının bu süreçte oruç tutmasının gerek kendi sağlığı gerekse de bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çeşitli riskler taşıyabileceğini belirtiyorlar.
Hamilelikte Tutulan Oruç Bebeği Olumsuz Etkiliyor
Hamilelikte yeteri kadar su içmeme anne karnındaki bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvının azalmasına ve bunun sonunda da bebeğin hareketlerinde azalmaya neden olduğu belirtiliyor. Bu durumun bebeklerde düşük kilolu doğumlara neden olabileceği ifade ediliyor. Anne adayının uzun süreli açlığı sonucunda da mevcut olan yağ dokusunun yıkılarak keton (yıkım maddeleri) oluşumuna neden olmasıyla, bebeğin beyin fonksiyonlarının etkilenebileceğine dikkat çekiliyor.
* Bakmanızda Fayda Var: Uzmanlardan Oruç Tutacak Hamilelere Önemli Uyarı!
Bu Durumdaki Hamileler Hiçbir Şekilde Oruç Tutmamalıdır
Anne adayında; gebelik şekeri, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi sorunların olması durumda kesinlikle aç kalmamaları gerekiyor. Bunun dışında mide ülseri, karaciğer hastaları ve ishal şikayeti olanlarında oruç tutmaları kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Açlık Hamileleri Daha Fazla Etkiler
Hamilelerin özellikle üçüncü aydan sonra kan şeker düzeyinin gebelik öncesine göre inişli çıkışlı olması, yemek sonrasında kan şekerinin hızla yükselmesine neden olabileceği gibi, açlık dönemlerinde de daha çabuk düşebileceği belirtilir. Bu nedenle anne adaylarına gebelik döneminde sık sık küçük miktarda yemek yemesi önerilir. Ayrıca gebeliğin ilk aylarında yaşanan bulantı ve kusmanın uzun süren açlıklar sonrasında çok daha kötü bir hal aldığına da dikkat çekilir.
Hamileyken Oruç Tutma
Uzmanların belirttiği riskli aylar (gebeliğin ilk ve son ayları) dışında mutlaka doktorlarının onayı alınarak vücut yapınıza göre (aşırı zayıf, yüksek şeker, tansiyon) değerlendirmesi isteyerek tutmanız önerilirken, oruç tutmanız doktorunuz tarafından sakınca görülmedi ise, anne adaylarının oruç tutarken bazı konulara dikkat etmeleri gerektiği ifade ediliyor. Bu konular ise şöyle;
- Mutlaka sahura kalkın ve dengeli beslenin
- Aşırı şeker ve yağlı gıdalardan uzak durun
- Her hangi bir alerjiniz yoksa özellikle süt ve süt ürünleri tüketin
- Yumurta, tavuk, et, balık, kuru baklagilleri her gün çeşitlendirerek protein alımını arttırın
- Çok şekerli ve yağlı tatlılardan kaçının. Hafif sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin
- Mevsime uygun meyve ve sebze tüketin
- Bol bol su için
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var