Gebelikte Hepatit B ve Doğum Şekline Etkisi

Gebelikte Hepatit B ve Doğum Şekline Etkisi
05 Haziran 2017

Hamileliğinde Hepatit B olan anne adaylarının, hastalığı bebeğine bulaştırma olasılığı var mı?

Hamilelikte Hepatit B hastalığı yaşayan çoğu anne, bebeğinin de zarar göreceğinden korkar. Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan Hepatit B, ülkemizde de sık rastlanılan bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşıcı olması nedeniyle hamile olan kadın ve bebeği için de bazı riskleri beraberinde getirmektedir. Günümüzde yapılan basit tarama testleriyle Hepatit B'nin saptanması mümkün olabiliyor. Dolayısıyla planlı bir gebelik düşünüyorsanız, kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için gebelikten önce gerekli testlerin yaptırılması tavsiye ediliyor.  

Hamilelikte Hepatit B, Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte Hepatit B ve Doğum Şekline Etkisi  

Hepatit B Nedir?

Hepatit B, HBV virüsünün bazı yollara vücuda girmesiyle oluşan ve özellikle virüsün karaciğere yerleşerek bu organda ciddi hasarlar bırakmasıyla sonuçlanabilen hastalıktır. Genellikle cinsel ilişki sırasında veya kan yoluyla bulaşır. Hamile kadınların gebeyken bebeğine bulaştırdığı çok nadir görülmüştür fakat doğum sırasındaki temas nedeniyle veya doğumdan sonraki emzirme döneminde hastalığın bebeğe bulaşma riski bulunur. Bu nedenle Hepatit B olan kadınların gebe kalmadan önce kadınların aşılanması önerilir.

Hepatit B Nasıl Bulaşıyor?

Hepatit B virüsü, genellikle insana vücut sıvıları yoluyla geçer. Başlıca bulaşma yolları şu şekildedir;  

Kan yoluyla bulaşma:  Hastalıklı kişinin kullandığı tıraş bıçağı, manikür aletleri, Enjeksiyon iğneleri gibi kan yoluyla bulaşması çok sık rastlanılan bir durum.  

Tükürük salgısı yoluyla bulaşma:  Hastalıklı kişinin tükürüğünün bir başka kişinin açık yarasına veya cilt sıyrığına temas etmesiyle hastalık bulaşabilir.   

Semen (meni) yoluyla bulaşma:  Cinsel ilişki sırasında, partneriniz bu hastalığı taşıyorsa hastalık bulaşabilir.   

Doğum sırasında anneden bebeğe bulaşma:  Doğum sırasında, annenin virüs içeren salgılarının bebeğe temas etmesi sonucu bulaşabilir.

Gebelikte Hepatit B ve Doğum Şekline Etkisi

Hepatit B'nin Belirtileri Nedir?

Hepatit B belirtileri gebe olan veya olmayan insanda aynı şekilde kendini belli eder. Hastalık genelde griple karıştırılır. Başlıca belirtileri arasında yorgunluk, vücutta ağrı, aşırı halsizlik, bulantı ve kusmadır. Hastalık direkt karaciğeri etkilediğinden karaciğer bölgesinde ağrı ve acı da hissedilebilir. Hepatit B olan kişilerin %40'ında cilt ve mukozalarda sarılık görülmektedir. Hastalığın hafif olduğu kişilerde bu belirtiler 4-8 haftada kaybolur ve vücudun ürettiği antikorlar sayesinde bağışıklık kazanılır. Daha ağır olan vakalarda karaciğerde siroz gibi ciddi hastalıklar görülebilir. Bazı durumlarda kansere dönüşerek kişide kalıcı hasarlar bırakabilir.  

Hamilelikte Hepatit B, Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte Hepatit B ve Doğum Şekline Etkisi   

Hastalığın seyri, Hepatit B olan hamile veya hamile olmayan insanlar arasında farklılık göstermez. Hastalığın anne karnındaki bebeğe olumsuz etkisi yoktur. Fakat çok nadir de olsa plasenta aracılığı ile bebeğe geçtiği görülmüştür. Hepatit B hastalığının anneden bebeğe geçmesi genellikle doğum sırasında olur. Annedeki virüslü vücut sıvıları doğum sırasında bebeğe temas ederse, hastalığın bebeğe geçme ihtimali yüksektir. Bu nedenle hastalığı taşıyan anne adaylarının doğumu, doktorun kararıyla sezaryen olabilir. Hepatit B hastası annenin, doğum yaptıktan hemen sonra bebeği aşılanmalıdır ve bebeğe ilk 48 saatte Hiperimmün-globülin serumu yapılmalıdır. Bu serum içerisinde virüse karşı koruyucu antikorlar bulunmaktadır ve serum yapıldığı anda bebeğe geçen virüsleri yok etme gücüne sahiptir.

Gebelik Esnasında Tedavi

Gebe olanlar ve olmayanlar arasındaki tedavi şeklinde bir farklılık görülmemektedir. Genellikle bol istirahat, karaciğeri koruyan özel diyetler ve bazı vitamin takviyeleri önerilir. Hepatit B hastalarının yaklaşık %90'ı hastalık ilerlemeden bağışıklık kazanır. Nadir durumlarda da Hepatit B karaciğerin tahribatıyla sonuçlanır.

Gebelikte Hepatit B Aşısı Yapılıyor mu?

Hamilelikte Hepatit B aşısı rutin olarak yapılan aşılar arasında yer almıyor. Fakat gebelikten önce aşılanmaya başlayan kadınların, gebelikte de eksik kalan dozlarını yaptırmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır çünkü Hepatit B aşısı canlı aşı grubuna girmez. Hamileliğinde risk grubunda olan kadınlara ise Hepatit B aşısı kesinlikle yapılmalıdır. Yüksek risk grubunda olanlar; aşısız sağlık çalışanları ve Hepatit B hastaları ile aynı ortamda bulunan gebelerdir.  

Hastalığı Taşıyan Kadınlar Emzirebilir mi?

Gebelikte veya emzirme döneminde aktif olarak hastalığı taşıyan kadınların emzirmesi, uzmanlar tarafından pek önerilmemektedir. Çünkü hastalığın süt yoluyla bebeğe geçme ihtimali bulunur. Ama bebek aşılandıysa bebeğin korunma ihtimali %90'ın üzerindedir. Yine de emzirip emzirilmemesi gerektiği ile ilgili, test sonuçlarınıza göre doktorunuzun önerilerini dinlemelisiniz.

Hamilelikte Hepatit B ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.