Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler Neler?

Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler Neler?
10 Mart 2023

Gebe kalmadan önce alınabilecek birkaç önlem, hamileliğin daha sağlıklı ve konforlu geçmesine yardımcı olabilir.

Hamile kalmadan önce yapılması gerekenler, gebelik planlayan pek çok çiftin merak ettiği bir konudur. Zira çocuk sahibi olmak isteyen herkesin isteği gebelik ve doğum sürecinin sağlıklı bir şekilde geçirilmesidir. Bunun için de gebelikten önce sağlık kontrolünden geçmek, bazı takviyelere başlamak ve yaşam tarzı değişikliklerine gitmek gerekebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; hamile kalmadan önce neler yapılmalı, hamile kalmayı planlayanlar ne yapmalı gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

1. Kadın Doğum Uzmanına Muayene Olun

Gebe kalmadan önce yapılması gerekenlerin başında bir kadın doğum uzmanına muayene olmak geliyor. Bu muayene sırasında doktorunuz cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar açısından taramanızı yapabilir, aşılarınızı sorgulayabilir veya kalp hastalıkları, diyabet ve tiroid gibi gebeliği olumsuz etkileyebilecek hastalıkları değerlendirmek isteyebilir. Ayrıca muayene sırasında üreme organlarının durumu kontrol edilir, kullanılan ilaçların gebeliğe uygun olup olmadığı incelenebilir.

2. Diş Hekimine Görünün

Doğurganlıkla diş eti hastalıkları alakasız gibi görünse de yapılan çalışmalar diş eti hastalıkları olan kişilerin erken doğum veya preeklampsi gibi gebelik komplikasyonlarına daha yatkın olduğunu gösteriyor. Bu nedenle gebelik planlayan kadınların hamile kalmadan önce bir diş hekimine muayene olması öneriliyor.

3. Aile Üyelerinize Hamileliklerini Sorun

Hamile kalmadan önce mümkünse annenize, kız kardeşlerinize, teyzenize ve anneannenize hamilelik süreçlerini sorun. Hamile kalmalarının uzun zaman alıp almadığını, erken doğum veya preeklampsi gibi gebelik komplikasyonları yaşayıp yaşamadıklarını öğrenin ve bu bilgileri doktorunuzla paylaşın. Zira bazı hastalıklar genetik geçişlidir ve bu durum sizi de etkileyebilir. Böylesi bir durumda doktorunuz gerekli görürse sizi genetik uzmanına yönlendirerek daha bilinçli ve sağlıklı bir süreç geçirmenizi sağlayabilir.

4. Takviyeler İçin Doktorunuza Danışın

Bir B vitamini türü olan folik asidin gebelik planlamasından en az 3 ay önce kullanılmaya başlanması önerilmektedir. Çünkü yapılan araştırmalar, vücutta yeterli miktarda folik asit bulunmasının bebeklerde spina bfida ve anensefali gibi önemli doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, gebelik planlaması yapan kadınların günde 400 mcg folik asit alabileceğini belirtiyor. Ancak kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.

Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler Neler?

5. Alkol ve Sigara Gibi Zararlı Alışkanlıklarınızı Bırakın

Hamile kalmadan yapılması gerekenler listesinde yer alan en önemli maddelerden biri de alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları bırakmaktır. Bilindiği gibi bu maddeler doğum kusurları, erken doğum ve düşük gibi komplikasyonları artırır. Bununla birlikte sigara ile alkol, yumurta ve sperm kalitesini olumsuz etkileyerek gebelik sürecini zorlaştırabilir.

6. Sağlıklı Kilonuza Ulaşın

Fazla kilolu veya obez olan kişiler, hamilelik sırasında diyabet, kalp rahatsızlıkları ve diğer komplikasyonlar açısından daha yüksek risk taşır. Aynı şekilde çok zayıf olmak da hormonları etkileyebileceğinden istenmeyen bir tablodur. Bu nedenle eğer hamilelik planlaması yapıyorsanız ideal kilonuza ulaşmaya ve o kiloyu korumaya çalışın.

7. Stresinizi Yönetin

Yapılan bazı araştırmalar, aşırı stresin gebe kalmayı geciktirebileceğini gösteriyor. Bu nedenle gebelik planlaması yapıyorsanız stres faktörlerinden olabildiğince uzaklaşmanız gerekir. Bunun yanı sıra yoga, meditasyon veya doğaca vakit geçirmek de işe yarayabilir.

8. Birikim Yapmaya Başlayın

Rutin doktor muayeneleri, testler, vitaminler, kıyafet alışverişleri… Yalnızca doğum sonrası değil, gebelik de masraflı bir süreçtir. Doğumdan sonra ise masraflar daha da artar. Bu nedenle öncesinde birikim yapmaya başlamak süreci maddi açıdan daha konforlu geçirmenize yardımcı olacaktır.

9. Toksik Maddelerden Uzak Durun

Ev veya iş yerinizdeki kimyasal maddelerden, çevre kirliliğinden, böcek ilaçlarından veya zararlı olabilecek tüm toksik maddelerden uzak durun. Ayrıca evcil hayvanınız varsa, dışkısını başkasının temizlemesini sağlayın. Bu maddeler üreme sistemine zarar verip gebeliği zorlaştırabileceği gibi gebelikte anne ve bebek sağlığının doğrudan olumsuz etkilenmesine yol açabilir.

10. Zihinsel Sağlığınıza Dikkat Edin

Hamilelik, doğum ve bebek bakımı süreci sanılandan daha zor olabilir. Bu nedenle anne ve baba adaylarının kendilerini bu sürece hazır hissetmesi son derece önemlidir. Depresif ve zorlu bir dönemde geçiyorsanız, bu süreci atlatana kadar gebelik planınızı erteleyebilirsiniz.

Hamile kalmadan önce yapılması gerekenler listesi hemen hemen bu şekildedir. Ayrıca aşağıdaki içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelik Öncesi Yanıtlamanız Gereken 12 Önemli Soru

Kaynak: 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.