Gebelikte Derin Ven Trombozu

Gebelikte Derin Ven Trombozu
26 Ekim 2016

Derin Ven Trombozu bacaklarda toplardamar pıhtılaşması demektir. Gebelik süresinde Derin Ven Trombozunun saptanamaması ileride ciddi sorunlara neden olabilir.

Gebelikte Derin Ven Trombozu

Derin Ven Trombozu bacaklarda toplardamar pıhtılaşması demektir. Gebelik süresinde Derin Ven Trombozunun saptanamaması ileride ciddi sorunlara neden olabilir. Gelişen ülkelerde, yeni doğum yapmış olan kadınların hayatını kaybetmesinin en önemli nedenlerinden birisi gebelik döneminde saptanamayan toplardamar pıhtılaşmasıdır. Daha çok uyluk veya bacak toplardamarlarında başlayan pıhtı, ileri ki zamanlarda daha küçük parçalara ayrılarak kan yoluyla akciğerlere ulaşarak burada bulunan hayati damaları tıkar ve bu da ciddi bir tablonun ortaya çıkmasına neden olur. Gebe olan kadınlarda pıhtının oluşma olasılığı, gebe olmayanlara göre 10 kat daha fazladır. Pıhtı, gebelik döneminin herhangi bir zaman diliminde veya doğumun gerçekleşmesinden sonraki 6 hafta içerisinde ortaya çıkabilir. Pıhtının oluşma riskini artıran faktörlerden bazıları şunlardır:

  • 35 yaşın üstünde olmak
  • Fazla kilolu olmak (BMI’nin 30’un üzerinde olması)
  • Daha önce tromboz geçirmiş olmak
  • Trombofilisinin olması (pıhtı oluşumunu kolaylaştıran bir durum)
  • Sezaryen doğum
  • Çoğul gebelik
  • Sigara içmek
  • Uzun süre hareketsiz kalmak

DERİN VEN TROMBOZUNUN (DVT) BELİRTİLERİ NELERDİR?

DVT her zaman olmamakla birlikte genellikle tek bacakta ortaya çıkmaktadır.

Eğer bacaklarınızda şişlik, ciltte bölgesel ateş, ağrı, özellikle dizin altında ve arkasında kızarıklık gibi belirtiler varsa hemen doktorunuza görünmelisiniz. Ayrıca eğer bacaklarda meydana gelen pıhtı, damar içinde ilerleyerek akciğere ulaşırsa “akciğer embolisi” oluşur. Göğüste ortaya çıkan ağrı ve daralma hissi, aniden gelişen soluma da zorluk ve bayılma akciğer embolisinin belirtileri arasındadır. Akciğer embolisi riskini azaltabilmek için Derin Ven Trombozunun teşhis edilip uygun şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.

GEBELİKTE DERİN VEN TROMBOZU (DVT) TEDAVİSİ

Gebelerde Derin Ven Trombozunun tedavisi için genellikle heparin kullanılmaktadır.

Düşük molekül ağırlıklı heparin, kanın pıhtılaşmasını zorlaştırır ve pıhtının büyümesini engeller. Heparin tedavisinin bebeğe herhangi bir zararı olmadığı belirtilmiştir. Pıhtının büyümesini engelleyen heparin, aynı zamanda vücuda pıhtıyı eritebilmesi için fırsat verir. Ayrıca akciğer embolisi riskini ve vücuttaki diğer damalarda pıhtı oluşma ihtimalini de azaltır. Derin Ven Trombozun tedavisi hem tüm gebelik süresince hem de gebelikten sonraki haftaki 6 boyunca da sürmektedir. Ancak bazı durumlar tedavi süresini uzatabilir. Doktorunuz ne kadar süreyle tedavi uygulanacağını size bildirecektir. Tedavi süresince ilaç kullanmanın yanında, fiziksel olarak da aktif olmanız gerekmektedir. Eğer gerekli görülürse varis çorabı da kullanmanız gerekebilir. Derin Ven Trombozunun oluşma ihtimallerinden biri de uzun ve hareketsiz kalınan yolculuklardır. Bu nedenle yolculuk esnasında pıhtı oluşumunu azaltmak için;  

  • Dokuların susuz kalmasına neden olmasından dolayı alkolden uzak durun
  • Bol sıvı tüketin
  • Kan dolaşımınızı canlandırmak için oturduğunuz yerden sık sık uyluklarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirin
  • Eğer araba kullanıyorsanız her 90 dakikada bir arabayı durdurup yürüyün
  • Tren, uçak veya otobüsle seyahat ediyorsanız arada kalkıp dolaşın
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.