Gebelik Testi Negatif Çıkıp Hamile Olanlar Var mı?

Gebelik Testi Negatif Çıkıp Hamile Olanlar Var mı?
24 Nisan 2024

Gebelik testi birçok durumda yanlış sonuç verebilir.

Hamilelik belirtileri var ama test negatif diyen kadınların sayısı azımsanamayacak kadar fazladır. Bunun en önemli sebebi ise evde yapılan gebelik testlerinin çok erken zamanda yapılmasıdır. Zira gebelik hormonu olan hCG, önce kanda daha sonra idrarda tespit edilebilen bir hormondur. Hormonun idrarda tespit edilebilecek düzeye gelmesi ise döllenmeden sonra birkaç haftayı bulabilir. Bununla birlikte bazı tıbbi durumlara sahip olmak, test kitinin hatalı olması, testi yanlış yapmak veya test öncesi aşırı su içerek idrardaki konsantrasyonu azaltmak hamile olunmasına rağmen negatif sonuç çıkmasına yol açabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda gebelik testi hangi durumlarda yanlış sonuç verir, gebelik testi negatif çıkıp hamile olanlar var mı gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!

Gebelik Testi Negatif Çıkıp Hamile Olanlar Var mı?

Gebelik testi negatif çıkıp hamile olanlar elbette vardır. Bunun en sık karşılaşılan nedeni, idrar testini çok erken zamanda yapmaktır. Bilindiği gibi gebelik hormonu olan hCG, embriyo rahme tutunduktan sonra salgılanmaya başlayan bir hormondur. Bu hormon, özellikle gebeliğin ilk aylarında her iki günde bir ikiye katlanarak artmaya devam eder. Dolayısıyla evde yapılan gebelik testi ne kadar geç yapılırsa, testin doğru sonuç verme olasılığı o kadar yüksek olur. Bununla birlikte test kitinin hatalı olması, testi yanlış uygulamak, test öncesi aşırı su içmek veya çeşitli tıbbi durumlara sahip olmak da hamile olunmasına rağmen gebelik testinin negatif çıkmasına neden olabilir.

Gebelik Testi Hangi Durumlarda Yanlış Sonuç Verir?

Gebelik testi birçok durumda yanlış sonuç verebilir. Örneğin gebelik testi negatif ama adet gecikmesi var diyen kadınlar için testi çok erken yapmak, test kitinin son kullanma tarihinin geçmiş olması veya kullanma talimatlarına uymamanın yanlış sonuçlara neden olabileceğini belirtmek gerekiyor. Gebelik testinin güvenilirliğini artırmak için öncelikle testin kullanma talimatlarına harfiyen uyulmalıdır. Bununla birlikte testi adet gecikmesinden 10 gün sonra yapmak, son kullanma tarihine dikkat etmek, test öncesi aşırı su tüketmemek ve idrarı tavsiye edilen süre boyunca test çubuğuna temas ettirmek, gebelik testinin yanlış sonuç vermesini önleyecek bazı adımlardır. Buna rağmen pek çok kadın, hamilelik belirtileri var ama test negatif çıkıyor diyebiliyor. Peki, gebelik testi hangi durumlarda yanlış sonuç verir? İşte, gebelik testinin yanlış sonuç vermesine neden olabilecek olası durumlar…

Gebelik Testi Negatif Çıkıp Hamile Olanlar Var mı?

1. Test Kitinin Hatalı Olması

Hiçbir gebelik testi markası, test kitlerinin %100 doğru sonuç verdiğini garanti etmez. Çok ufak bir ihtimal de olsa test kiti hatalı olabilir ve yanlış sonuçlar verebilir.

2. Testi Yanlış Yapmak

Gebelik testi yaparken üzerinde yazan talimatlara harfiyen uyulmalıdır. Zira her markanın uygulama metodu farklı olabilmektedir. Bununla birlikte gebelik testinin son kullanma tarihine dikkat edilmeli ve üzerinde yazan şekilde muhafaza edildiğine emin olunmalıdır.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Evde Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

3. Regl Döneminin Yaklaşması

Menstrüasyon ve hamilelik sürecinde aynı hormonlar aktif olduğundan, öncesinde göğüs hassasiyeti ve yorgunluk gibi gebelik ile karıştırılabilecek semptomlar yaşanabilir. Böylesi bir durumda gebelikten şüphelenilip test yapıldığında negatif sonuç alınabilir.

4. Yumurtlama Dönemi

Yumurtlama dönemi de tıpkı gebelik öncesi dönem gibi göğüs hassasiyeti gibi gebeliği düşündürebilecek bazı semptomlara yol açabilir. Bu durumda yine hamilelik şüphesiyle test yapıldığında negatif sonuç alınabilir.

5. Testi Erken Yapmak

Modern gebelik testi kitleri yüksek düzeyde doğruluğa sahip olsa da, duyarlılığı hamileliğin erken evrelerinde farklılık gösterebilir. Evde yapılan gebelik testleri, idrardaki beta hCG hormonunun varlığını tespit etmek için tasarlanmıştır. Bu, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesinden hemen sonra üretilen bir hormondur. Vücut implantasyondan hemen sonra hCG üretmeye başlasa da gebelik testinin onu tespit edecek seviyeye gelmesi iki ila üç hafta sürebilir. Bu nedenle adet gecikmesinden 10 gün sonra testi yapmak daha güvenilir sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.

6. Aşırı Su İçmek

Evde gebelik testi yapmadan önce çok fazla su içmek test sonuçlarını etkileyebilir ve yanlış negatif sonuç alınmasına yol açabilir. En doğru sonucu almak için ise sabah kalkıldığında ilk idrar ile testi yapmak gerekir.

Kan Testleri Güvenli Sonuç Verir mi?

Hamilelik belirtileri var ama test negatif diyen kadınlar, kan testinin daha güvenli olup olmadığını merak ediyor. Gebeliği saptamak için yapılan kan testleri, idrar testlerine göre daha erken ve güvenli sonuçlar verebilmektedir. Bunun nedeni kan testlerinin idrar testlerinden daha hassas olması ve gebelik hormonu hCG’nin düşük seviyelerini bile tespit edebilmesidir. Zira kandaki hCG seviyeleri idrardakinden çok daha fazladır. Bu nedenle gebelik testi negatif ama adet gecikmesi, göğüs hassasiyeti, bulantı ve kusma gibi belirtiler yaşayıp gebelikten şüphelenen kadınlar, durumu netleştirebilmek adına kan testi yaptırabilirler.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Sağlık Ocağında Gebelik Testi Yapılır mı?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Yağış Yağmur, kar, dolunun yağması.
Erkek Bebek İsimleri
Babacan Cana yakın, olgun, güvenilir kimse.