Emzirirken Memeden Kan Gelmesi Normal mi?
Mastit, meme başı yarası veya kılcal damar hasarı gibi durumlar emziren annelerin sütünde hafif kan olmasına neden olabilir.
Anne sütünde kan olması, emziren pek çok kadının yaşadığı bir durumdur. Zira meme başı yaraları, mastit gibi enfeksiyonlar veya kılcal damarların hasar görmesi, anne sütünde kan olmasına yol açabilir. Böylesi bir tabloda emzirmek genellikle güvenlidir ve emzirmeye ara verilmesine gerek yoktur. Ancak daha ciddi sorunların olup olmadığını anlamak için yine de doktora başvurmak ve riskli durumları ekarte etmek gerekir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda emzirirken memeden kan gelmesi ile ilgili tüm merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Anne Sütünün Rengi Nasıl Olmalıdır?
Anne sütünün tek bir rengi yoktur. Zira süt, tüketilen yiyeceklerden ne sıklıkta emzirildiğine, annenin uyku düzeninden geçirdiği enfeksiyonlara kadar pek çok faktörden etkilenebilir. Bunun sonucunda da anne sütünün rengi devamlı olarak değişebilir. Çoğunlukla beyazımsı, sarımsı veya mavimsi olan anne sütü, özellikle tüketilen yiyecekler nedeniyle pembemsi, kırmızımsı, yeşilimsi veya kahverengimsi olabilmektedir. Bunun birlikte herhangi bir sebebe bağlı olarak gerçekleşen kanamalar da anne sütünün rengini kırmızı veya kahverengi tona bürüyebilir.
Anne Sütünde Kan Neden Olur?
Emzirirken göğüsten kan gelmesi genellikle ciddi bir soruna işaret etmez. En yaygın nedenleri ise şu şekildedir:
1. Meme Ucu Yaraları
Anne sütündeki kırmızı veya pembe çizgilerin en yaygın nedeni meme ucu yaralarıdır. Emzirmeyi öğrenme sürecinde oluşan tahrişler, egzamalar, sıyrıklar veya çatlaklar hafif kanamaya neden olabilir. Bu da sütün kanlı görünmesine yol açabilir. Ancak neden buysa, yara iyileştiğinde kanın gelmiyor olması gerekmektedir.
2. Paslı Boru Sendromu
Doğumdan sonra göğüsler hızla süt üretmeye başlayacağından göğüs bölgesine daha fazla kan akışı olur. Bu kan süt kanallarına sızabilir ve anne sütünün renginde değişimlere yol açabilir. Gelen kan rengi paslı borudan akan suyu anımsatabildiğinden bu duruma paslı boru sendromu adı verilmiştir. Genellikle ilk doğumlardan sonra görülen paslı boru sendromu tehlikeli veya acı verici bir durum değildir. Kendiliğinden birkaç gün içinde geçmesi beklenirken, bu süreçte bebeğin emzirilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
3. Kılcal Damar Hasarları
Göğüslerde çok sayıda kılcal damar bulunur. Bu damarların gerek yanlış pompalama gerekse darbe gibi sebeplerle hasar görmesi hafif kanamalara yol açabilir. Bu kanama anne sütüne geçerek renginde değişime sebep olabilir.
4. Mastit
Mastit, emziren annelerde süt kanallarının tıkanmasına bağlı olarak gelişen bir meme enfeksiyonudur. Ateş, göğüste şişlik, kızarıklık, ağrı ve hafif kanamalar genellikle mastiti düşündürür. Bu durumda muayene olup gerekli tedaviyi almak gerekir.
5. İntraduktal Papillom
İntraduktal papilloma memede kanserli olmayan küçük büyümelerdir. Süt kanalının içinde geliştiğinde kanamaya neden olabilir. Tedavisi ise çoğunlukla cerrahi olarak çıkarılmasıdır.
6. Meme Kanseri
Anne sütünde az miktarda kan olması çoğu zaman endişe kaynağı değildir Ancak nadiren duktal karsinom paget hastalığı gibi meme ucunda kanamaya neden olabilen bazı kanser türleri olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle özellikle uzun süren veya tedaviye rağmen iyileşmeyen kanamalarda doktora başvurmak önemlidir.
Memeden Kan Gelirken Emzirmeye Devam Edilebilir mi?
Memeden kan gelirken emzirmeye devam etmek çoğu zaman güvenlidir. Zaten emziren annelerin çok büyük bir çoğunluğu, özellikle emzirmeye yeni başladığında kanama sorunuyla karşılaşıyor. Bu kanamalar bebek için risk teşkil etmez ve gerekli bakım / tedavi ile kısa sürede geçer. Ancak kan yoluyla bulaşan bazı enfeksiyonlar mevcutsa bebeğin emzirilmemesi gerekir. Örneğin HIV, Hepatit B veya Hepatit C gibi kan yolu veya vücut sıvılarıyla bulaşabilen enfeksiyonlar varsa emzirmeye ara verilmeli ve bir sağlık profesyonelinden nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair danışmanlık alınmalıdır.
Emzirirken Göğüsten Kan Gelmesi Nasıl Geçer?
- Emzirirken göğsünden kan gelen anneler öncelikle doktorlarına danışmalı, nedenini öğrenmeli ve gerekiyorsa tedavi görmelidir.
- Doktor önermediği sürece emzirmeye ara verilmemelidir.
- Göğüs ucunda çatlaklar ve tahrişler varsa meme bakımına dikkat edilmelidir. Örneğin göğüslerin emzirme sonrası hava almasını sağlamak ve yatıştırıcı göğüs ucu kremleri kullanmak fayda sağlayabilir.
- Emzirme pozisyonunun yanlış olduğu düşünülüyorsa rahat edilecek pozisyon bulunana kadar denemeler yapılabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Emzirirken Memede Karıncalanma Hissi Olması Normal mi?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var