Doğumsal Kalça Çıkığı Tedavi Edilmezse Sakatlığa Yol Açabilir

Doğumsal Kalça Çıkığı Tedavi Edilmezse Sakatlığa Yol Açabilir
30 Nisan 2017

Doğumsal kalça çıkığı, farkedilmezse ciddi sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Bebeğin yürüyüş bozukluklarına ve hatta sakat kalmasına neden olabilir.

Doğumsal kalça çıkığı her 800 yenidoğandan birinde görülür ve uyluk kemiğinin üst ucunun, kalça ekleminin kapsülünden çıkmasıdır. Nedeni tam olarak bilinmese de genetik, hormonal veya çevresel etkilerden dolayı olabildiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Doğumsal kalça çıkığı, her zaman anne-babalar tarafından fark edilmeyebilir. Doktorun yapacağı birkaç hareketle ise problemin olup olmadığı anlaşılır. Bebeğinizi kundaklamanız, ayaklarından tutup oyun oynamak maksadıyla baş aşağı tutmanız da bebeğinizin kalça çıkığı yaşamasına sebep olabilir. Bu nedenle bebeğe her zaman daha narin ve hassas yaklaşın.  Doğumsal kalça çıkığının, erkeklere oranla kız bebeklerde daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Doğumsal kalça çıkığı tedavisinde erken teşhis oldukça önemli bir yer tutuyor. Erken teşhis edilen vakalarda tedavi çok daha basit oluyor. Geç kalındığında ise ciddi problemleri, hatta sakatlıkları beraberinde getirebiliyor.     Doğumsal Kalça Çıkığı Tedavi Edilmezse Sakatlığa Yol Açabilir

Doğumsal Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizin bacaklarında uzunluk farkı, ayaklarında şekilsel bozukluklar, bir bacağının diğerine göre daha az hareket ediyor olması gibi durumlar söz konusuysa uzman bir doktorla görüşmelisiniz. Fakat sizin fark edemeyeceğiniz belirtiler de mümkün. Böylesi bir durumda, yenidoğanlarda belirli aralıklarla olan doktor kontrollerinde hastalık farkedilebilir. Bu kontrollerde doktor, bebeğinizin uyluk kemiklerini nazikçe itip çeker ve kalça ekleminde bir problemin olup olmadığını kontrol eder. Bunun ardından bebeğinizin bacaklarını açıp açamadığına bakar. Eğer bir problem ile karşılaşılırsa, sizi direkt ortapediste yönlendirir ve orada gerekli müdahaleler hakkında bilgi verilir.   Doğumsal Kalça Çıkığı Tedavi Edilmezse Sakatlığa Yol Açabilir  

Tedavi Yöntemi

Bebeğinizdeki doğumsal kalça çıkığı tedavisinde 'Palvik Bandajları' kullanılır. Bu bandajlar bebeğinizin dizlerini birbirinden ayırarak karnına çekmesini sağlar. Böylelikle uyluk kemiğinin kalça eklemine yerleşmesi hedeflenir. Her hafta yapılan kontrollerle tedavinin işe yarayıp yaramadığı kontrol edilir. Eğer ki çıkık yerine yerleşmişse 2-3 ay daha bandajın kullanılması önerilir. Fakat her 20 bebekten birinde işe yarar bir sonuç alınmaz ve diğer tedavi yöntemlerine geçilir.

  • Ailesinde doğumsal kalça çıkığı bulunan bebekler,
  • Makat gelişi ile doğan bebekler,
  • Ayaklarında ortapedik şekil bozukluğu bulunanlar,
  • Boynunda bir yana doğru doğumsal eğrilik olanlar,

risk grubunda bulunuyor.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk