Adım Adım Doğuma Hazırlanıyoruz!

Adım Adım Doğuma Hazırlanıyoruz!
05 Kasım 2018

Adım Adım Doğuma Hazırlık Listesi

Biliyoruz, inanmakta hala zorluk yaşıyorsunuz ancak beklemekle geçen onca zamandan sonra bebeğinizi kucağınıza almaya sayılı günler kaldı! Şimdi sırada onu en iyi şekilde karşılamak için yapmanız gereken son hazırlıklarda! İşte adım adım doğuma hazırlık listesi ve son hatırlatmalar…

Tabii ki Doğum Çantasıyla İşe Başlıyoruz

Büyük günün yaklaşmasıyla beraber yavaş yavaş doğum çantanızı toparlayarak hazırlıklara başlayabilirsiniz. Doğum çantasını hazırlamak için en ideal zaman ise 32. haftadır. Çünkü uzmanlar bu haftalardan itibaren her an doğuma hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etmektedir. Doğum çantanızı hazırlarken hastanede siz ve bebeğinizin ihtiyacı olabilecek şeylere odaklanmalısınız. Örneğin; kendiniz için emzirmeye uygun gecelik, bebeğiniz için hastane çıkışı seti, bez, battaniye… Hastane çantanıza koymanız gerekenleri eksiksiz bir şekilde listelediğimiz içeriği okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Adım Adım Doğuma Hazırlanıyoruz!

Bez ve Islak Mendile Biraz Torpil Geçin

Doğumdan sonra şahit olacağınız üzere, hastane çantasında bez ve ıslak mendile biraz torpil geçerek daha fazla yer açın. Hatta bu ikilinin, bebeğiniz büyüyene kadar  en yakın arkadaşınız olacağını söyleyebiliriz. 

Hamilelikte Yapılan Testler & Diğer Evrakları Çantanıza Koymayı Unutmayın

Gebeliğiniz boyunca size bir dizi test yapılabilir, çeşitli filmler istenebilir. Bunları bir klasöre yerleştirip doğum çantanıza atmanız, doğum yapacağınız gün kesinlikle işinizi kolaylaştıracaktır. Hele ki doğumunuza sizi gebeliğiniz boyunca takip eden doktor değil de başka bir hekim girmek durumunda kalırsa, bu dosyaları görmek isteyebilir. Ayrıca hastanenin doğum prosedürünü önceden öğrenmeniz de işinize yarayacaktır. Örneğin bazı hastaneler, annenin ve bebeğin pek çok ihtiyacını karşılıyor ve bunu doğum ücretinin içine dahil ediyor. Bu arada; o telaş sırasında telefonunuzu evde unutma ihtimaline karşı doktorunuzun ve yakın çevrenizdeki insanların telefon numarasını bir kağıda yazıp, doğum çantanızın bir köşesine sıkıştırmayı unutmayın.

İlk Aylarda Beşiğe İhtiyacınız Olacak

Bebeğinizi ilk aylarda hem daha rahat beslemek hem de ihtiyaçlarını daha hızlı karşılayıp onu güvende hissettirebilmek için kendi odanızda yatırmanız gerekecek. Bunun için doğumdan birkaç ay önce güvenli bir beşik almalısınız. Bu beşiğin içine bebeğinizin güvenliği için yatak ve korumalıklar dışında bir şey yerleştirmeyin.  Beşiği satın alırken kullanılan malzemeler ve parmaklıklar arasındaki aralık/yükselik oranı da tercih sebeplerinizden biri olsun. Peki, ne olmalı bu oran? Buraya tıklayarak beşik alırken dikkat etmeniz gereken tüm detayları  daha ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Adım Adım Doğuma Hazırlanıyoruz!

Sizi Bir Süre İdare Edecek Kadar Yemeği Dondurucuya Depolayın

Doğum öncesinde, sizi bir süre idare edecek kadar yemeği derin dondurucunuza depolamanız, doğumdan sonra vaktinizin çoğunu bebeğinizle geçirmek için mükemmel bir fırsat yaratacaktır. 

Kişisel Temizlik

Tahmini doğum tarihinden yaklaşık 1 hafta – 10 gün önce kadar kişisel temizliğinizi yapabilirsiniz. Bu dönemde özellikle bikini bölgenizi temizlemeniz biraz zor olacağından, güzellik merkezlerinde genital bölge temizliğini yaptırabilirsiniz. Fakat yaptıracağınız yerdeki hijyene mutlaka dikkat edin. Gerekiyorsa çalışanı, eldivenini değiştirmesi veya masaya tek kullanımlık örtü sermesi konusunda uyarın. Bu yerler gün içinde pek çok insanı ağırladığından, temiz bir yer olmasına özen gösterin. Fakat ağda yapmadan/yaptırmadan önce kendi hekiminize muhakkak danışın. Çünkü bu konuda hekimler 2 ayrı görüşe hâkim. Bazı doktorlar ağdanın doğumu tetikleyeceğini düşünürken, bazıları ağda ve doğum arasında herhangi bir ilişki bulunmadığını ifade etmekte. Dolayısıyla bu konuda kendi hekiminizin görüşünü almanız daha sağlıklı olur. Yine aynı şekilde evde jiletle kendi temizliğinizi kendiniz de yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise tek kullanımlık jiletler tercih etmeniz gerektiğidir. Yine aynı şekilde, gebelik döneminde genitâl bölgedeki kılcal damarlar daha belirgin hâle geleceğinden, çok dikkatli olmalısınız. Bu arada, eğer hazırlıksız yakalanırsanız sakın dert etmeyin. Oradaki ebelerin veya doktorların doğum sırasında takılacağı bir konu değil. Gerekiyorsa hemşireler doğumdan önce zaten temizliğinizi yapacaktır.

Tırnakları Olabildiğince Kısaltın

Tırnaklar, vücudumuzda en fazla bakterinin kendisine yer ettiği yerler diyebiliriz. Bu nedenle hem enfeksiyon riskine hem de olası çizilme kazalarına karşı tırnaklarınızı kısaltın, ojelerinizi çıkartın. Ayrıca yüzük, kolye vb. aksesuarların doğumhaneye girişi yasak olduğundan, büyük gün geldiğinde aksesuarlarınızı evde bırakın.

Kegel Egzersizleri ve Perine Masajı ile Kendinizi Normal Doğuma Hazırlayın

Kegel egzersizi, vajina kaslarını güçlendirmek için yapılan egzersizlerdir. Hamilelik sürecinde yaptığınızda sizi doğuma hazırlayacağı gibi doğumdan sonra yaptığınız takdirde vajinanızın daha hızlı toparlanmasını sağlarsınız. Ayrıca kegel egzersizleri yaparak, doğumdan sonra idrar tutamama problemine karşı baştan önleminizi almış olursunuz. Kegel egzersizini detaylı bir şekilde anlattığımız yazıya ulaşmak için buraya, perine masajını anlattığımız yazıya ulaşmak için de buraya tıklayabilirsiniz.

Nefes Egzersizlerini Unutmayın

Gebelik boyunca yaşadığınız stresi en aza indirmenin yolu kesinlikle nefes egzersizleridir. Ayrıca doğum sırasında doğru nefes tekniklerini kullanarak daha rahat ve ağrısız bir doğum süreci yaşamak mümkün. Bunun için daha önce hazırladığımız yazıya göz atabilirsiniz.

Adım Adım Doğuma Hazırlanıyoruz!

Derin Bir Nefes Çekin, Arkanıza Yaslanın ve Son Günlerinizde Dinlenmeye Çalışın

Sağa dönemiyorum, sola dönemiyorum, uyuyamıyorum nasıl dinleneyim dediğinizi duyar gibiyiz! Haklısınız, ama biraz gevşemeye ve gerçekten stresinizi üzerinizden atmaya çalışın. Kafanızı boşaltın ve sadece keyif aldığınız şeyler yapın!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.