Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

Doğum Yardımı Nasıl Alınır?
27 Ekim 2017

Doğum yapan anneye ödenen doğum yardımı ödemesini alabilmek için anne ya da eşi (kocası) tarafından başvuru yapılması gerekmektedir.

Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

Devlet tarafından doğum yapan annelere verilen doğum yardımı parasının nasıl alınacağı merak edilen konular arasında yer alır. Sadece doğum yapan anneye ödenen doğum yardımı ödemesi için başvurunun anne ya da eşi (kocası) tarafından yapılması gerekmektedir. Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapılan başvuru sonrasında ödenecek tutar PTT üzerinden direk annenin hesabına yatar. Doğum yardımı alma şartları konusunda mesleki anlamda bir sınırlama yoktur. Bu nedenle kamu kurumunda çalışan Emekli Sandığına bağlı memur anneler de bu yardımdan yararlanabilmektedirler. Peki, 2017'de doğum yardımı nasıl alınır? İşte doğum yardımı başvuru yapma yerleri ve şartları...

Doğum Yardımı Başvurusu Yapma

Doğum yardımı; Türkiye'nin genç nüfus yapısının korunması ve doğurganlık hızının artması amacıyla 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren doğum yapan tüm annelere ilk çocuk için; 300 TL, ikinci çocuk için; 400 ve 3 çocuk için 600 TL olarak ödenen devlet desteği olarak tanımlanır. Doğum yardımı parası için kimler başvurabilir? Annenin doğum yardımı alabilmesi için öncelikle başvuruda bulunması gerekir. Kamuda çalışan memurlar dahil olmak üzere doğum yapan her anneye yapılan ödeme olan doğum yardımını alabilmek için, bebeğin sağ olmasının gerekmesinin yanında sadece Türk vatandaşı olan anneler yararlanabilmektedir. (Yabancı uyruklu anneler bu haktan yararlanamazlar)     

Doğum Yardımı Nedir? Detaylı bilgi için tıklayın...   

Doğum Yardımı Nasıl Alınır?  

Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?

Doğum yardımı başvurusu yapmak için, annenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine, ilçelerde ise, Kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunması gerekir. Memur olan anneler doğum yardımı için nereye başvuracaktır? Kamuda memur olan anneler ise, başvurularını çalıştıkları kuruma yapabileceklerdir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşı anneler, bulundukları yerdeki Konsolosluklara başvurabilirlerken, başvuruyu anne yapabilecek durumda değilse, eşi de anne ve bebeğin kimliğiyle başvuruda bulunabilir.

Doğum Yardımı Almak İçin Yapılması Gerekenler

Doğum yardımı almak isteyen anneler başvuru yapmak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’ni doldurmalıdır. (aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz) Doğum yardımı başvuru dilekçesini tam bir şekilde dolduran anneler başvurularını Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ya da yurtdışında yaşayan vatandaşlar Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla gerçekleştirebilirler. Başvurular şahsen yapılabileceği gibi posta veya kargo yoluyla da yapılabilmektedir.  

Doğum Yardımı Dilekçesi Nasıl Doldurulur? Detaylı bilgi için tıklayın...   

Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

2017 Yılında Doğum Yardımı Parası Kaç Lira?

Mayıs 2015'ten bu yana ödenen devam eden doğum yardımı parasının miktarı şöyle belirtilmektedir. Bebeğin 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında olması şartıyla;

  • 1. Çocuk için: 300 TL
  • 2. Çocuk için: 400 TL
  • 3. Ve sonrasında doğan çocuk için ise, 600 TL doğum yardımı ödenmektedir.
  • 2017'de ikiz bebek doğum yapan anneler için 700 TL, üçüz doğum yapan anneler için ise, bin 300 TL (1.300 lira) doğum yardımı ödemesi yapılmaktadır.

15 Mayıs 2015 tarihinden önce doğan çocuklar için doğum yardımı yapılamamaktadır. Ancak belirlenen tarihten sonra doğan bebekler için ödenecek doğum yardımının hesaplamasında daha önce doğan çocuklarda dikkate alınmaktadır.  Diğer bir ifadeyle; söz konusu tarih öncesinde anne eğer 1 çocuk doğurmuşsa 15 Mayıs 2015'tan sonra doğurduğu bebek için 400 TL yardım alacaktır.     

İkiz Bebekler İçin Doğum Yardımı Başvurusu ile ilgili detaylı bilgi için Tıklayın...   

Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

Memur Anneler Doğum Yardımı Başvurusu Yapma

Memur anneler de diğer anneler gibi yukarındaki açıklamalar doğrultusunda başvurularını yapabilmektedirler. Uzmanlar tarafından kamu kurumunda çalışan annlerin kendi kurumlarına yapacakları belirtilirken, doğum yardımı başvurularını asıl takip eden birimin  Maaş Tahakkuk Birimi olduğunu ancak, iş süreçleri nedeniyle konunun personel birimine verildiği ifade edilir.  

 Doğum Yardımı İle İlgili Nereden Bilgi Alabilirim?

Doğum yardımı hakkında ayrıntılı bilgi almak için; 144 ya da 183 numaralı telefonları arayarak bilgi alabilirsiniz.

Doğum Yardımı Parası Kime ve Hangi Hesaba Yatar?

Başvuru yapılmasından sonra yardım banka hesabına değil annenin şahsına yapılacak olup, (Bu para direk annenin adı ve soyadı üzerine yatar ve sadece anne çekebilir.) Geçtiğimiz aylarda yapılan yeni düzenlemeyle anne adına yatan doğum yardımı tutarı artık  PTT şubelerinden çekilecek. Anneler paranın yatıp yatmadığını e devlet kapısı uygulaması üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilecekler.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Yağış Yağmur, kar, dolunun yağması.
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.