Yarım Gün Çalışma Ödeneği Talebi Her Geçen Gün Artıyor!

Yarım Gün Çalışma Ödeneği Talebi Her Geçen Gün Artıyor!
16 Haziran 2017

Çalışan kadınlar doğum ya da evlat edinme sonrasında başvurmaları sonrasında halinde yarım gün izin ve çalışma haklarından yararlanabiliyorlar.

Doğum Sonrası Yarım Gün Çalışma Talebi Her Geçen Gün Artıyor!

Doğum yapan çalışan kadınlar için Çalışma Bakanlığı tarafından 8 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile analık ve ücretsiz izin sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı hayata geçmişti. Yönetmelikle, doğum yapan veya evlat edinen kadın ya da erkeğin, yarım gün çalışmayı tercih etmeleri durumunda, verilecek olan yarım çalışma ödeneğine talep her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz ay yarım gün çalışmayı tercih etmeleri halinde verilen yarım çalışma ödeneğinden 2 bin 218 kişinin yararlandığı belirtildi. Doğum sonrası yarım gün çalışma ile ilgili olarak, 2017 yılında Ocak - Mayıs döneminde yarım gün çalışmayı tercih edenler için İŞKUR tarafından toplamda 7 milyon 657 bin 276 lira ödeme yapıldığı bildirildi.

Yarım Gün Çalışma Ödeneğinden Geçen Yıl 8 Kişi Faydalandı

Devlet tarafından doğum yapan kadın çalışanların, çalışma hayatlarından kopmadan bebeklerini büyütebilmeleri için geçtiğimiz yılın başlarında yasalaşan yarım gün çalışma ödeneğine olan talep artmaya devam ediyor. 2016 yılının Şubat ayında yasalaşan yönetmelik aynı yılın Nisan ayında uygulanmaya başlamıştı. Uygulamaya başlandığı Nisan ayında söz konusu haktan sadece 8 kişinin yararlandığı ifade ediliyor. 2016 yılında toplam 700 kişinin faydalanmış olduğu uygulama sonrasında çalışan anneler toplam 2 milyon 946 bin 896 lira ödeme yapıldığı belirtildi.   Bakmakta Fayda Var: Çalışan Annelerin Hakları   Yarım Gün Çalışma Ödeneği Talebi Her Geçen Gün Artıyor!

Yarım Gün Çalışmak İçin Dilekçeyle Başvurmak Gerekiyor

Doğum yapan kadın çalışanların yararlanacağı yasaya göre, yarım çalışma uygulamasından yararlanacak kadın ve erkek ile henüz 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın ve erkeğin bu haktan yararlanabilmeleri için öncelikle çalışmış oldukları iş yerlerine dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. Başvuruda bebeğin hayatta olma şartı aranıyor. Çalışanın yarım gün çalışma talebini işverenin engelleme olanağı bulunmuyor. Yapılan başvuru sonrasında yarım çalışma yapılacak gün ve saat aralıkları belirlenerek uygulamaya geçiliyor.    

Son 3 Yılda İşsizlik Sigortası Primi Ödemek Gerekiyor

Doğum yapan çalışan kadınlar ile 3 yaşa kadar bebek evlat edinen kadın ile erkeği kapsayan uygulamadan yararlanabilmek için çalışanın doğum yapmadan önce ya da evlat edinen çalışanın evlat edinme tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor. Haktan yararlanacak çalışan, doğum ve evlat edinme sonrasında analık izninin (doğum izni) bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR'a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunmaları gerekiyor.   Bakmakta Fayda Var: Memur Annelere Yarım Gün Çalışma Hakkı  

Yarım Gün Çalışma Ödeneği Talebi Her Geçen Gün Artıyor!

Yarım Çalışma Ödeneği Nedir?

Şubat ayında 10.02.2016 tarihinde yürürlüğe giren kanuna göre, doğum ve evlat edinen çalışan kadının(erkeğin) talebi üzerine haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince yarım çalışma ödeneği ödeniyor. Ödenek süresi kanunda  haftalık çalışma süresinin yarısı kadar  yani haftada en fazla 22,5 saat olarak ifade ediliyor. Yarım çalışma ödeneği, çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan itibaren ikinci ay içerisinde fondan (işsizlik sigortası fonu) aylık olarak ödeniyor. Örneğin, 2016 yılının Ekim ayına ait ödenek 2016 yılı Aralık ayı içinde ödeniyor.  Doğum ve evlat edinme sonrasında ödenen yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır. 2016 yılı için bu rakam 54,90 TL olarak hesaplanmıştır.

Yarım Gün Çalışma Hakkı İle İlgili Kanun

Çalışan kadınlarına 29 Ocak 2016 itibarıyla  yarım gün çalışma hakları ile ilgili yürürlüğe giren kanunda, "29/1/2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanunla 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesine eklenen (F) fıkrasında, “Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği halinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır… Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir.” hükmü yer almaktadır.   Yarım Gün Çalışma Ödeneği Talebi Her Geçen Gün Artıyor!  

Gerekli Şartı Taşıyanlar Yarım Gün Çalışma Hakkı ve Ödeneğinden Yararlanıyor

Doğum sonrası yarım gün çalışma, gerekli şartları taşıyan ve yarım gün çalışma başvurusunda bulunan kişilere birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise, 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin veriliyor. Kadının çoğul doğum yapması halinde bu sürelere 30'ar gün daha eklenirken, bebeğin engelli doğması durumunda bu süreler 360 gün olarak uygulanıyor.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.