Doğum Sonrası ve Lohusalık Dönemi Perine Bölgesi Bakımı

Doğum Sonrası ve Lohusalık Dönemi Perine Bölgesi Bakımı
07 Mart 2017

Doğum sonrasında yapılan perine bölgesi bakımı, bu bölgenin daha kolay iyileşmesi ve kesinin enfeksiyon kapmaması açısından yapılması gerekenleri kapsar. 1 – 3 hafta süren bakım sonrasında anne normal hayatına devam eder.

Normal doğum sırasında bölgede kontrolsüz yırtıkların meydana gelmemesi için doktor tarafından kesi atılır. Bu kesiye epizyotomi adı verilirken, kesinin atıldığı, vajina ve makat arasında kalan bölgeye perine adı verilir. Doğum esnasında ve büyük öneme sahip olan perine bölgesinin bakımı lohusalık döneminde olan anne için önem taşır. Doğum sonrasında yapılan perine bölgesi bakımı, bu bölgenin daha kolay iyileşmesi ve kesinin enfeksiyon kapmaması açısından yapılması gerekenleri kapsar. 1 – 3 hafta süren bakım sonrasında anne normal hayatına devam eder.

Perine Problemleri

Annelerin perinede en sık karşılaştıkları problemeler arasında ağrı ve şişlik gelir. Doğum esnasında bebeğin başının sıkıştırmasıyla perine ve vajina bölgesinde ödem oluşabilir. Bu bölgede meydana gelen şişliğin nedeni bu ödem olabileceği gibi yine doğum esnasında epizyotomi açılmış olmasına rağmen vajinada meydana gelen ve fark edilmeyen yırtıklar da olabilir. Bu lezyonlar dikilmediği takdirde kanama yapabilir. Bu nedenle doğum sonrasında fazla miktarda taze kanama olması durumunda mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

Lohusalık Döneminde Perine Bölgesi Bakımı

Annenin doğumdan sonra lohusalık döneminde perine bölgesinden gelen ağrı ve kanama şikayetlerini azaltmak için uzmanlar tarafından zaman zaman bölgeye buz tatbiki ya da oturma banyoları önerilmektedir. Doktor tavsiyesine göre, ağrı için ağrı kesici haplar veya sprey türü ilaçlar kullanılabilmektedir. Doğumdan sonra gerçekleşebilecek kabızlık ve hemoroidlerde zorlanmayı önlemek için çok kuvvetli olmayan gaita yumuşatıcı müshil ilaçların fayda sağlayacağı belirtiliyor.

Temiz Su ya da Antiseptik Kullanın

Perine bölgesini temizlemek için sadece temiz su yeterli olmakla beraber, çoğu zaman doktor tarafından antiseptik maddeler içeren solüsyonlar önerilir. Ayrıca bölgede oluşabilecek akıntı ve kanamalar için günlük ped kullanılması hijyen açısından önemlidir.

Doğum Sonrası ve Lohusalık Dönemi Perine Bölgesi Bakımı

Bu Konulara Dikkat Edin

Doğumdan sonra annenin kendi bakımını sağlaması olası enfeksiyon durumlarının gerçekleşmesinin önüne geçmek için önemlidir. Bunun için annenin kişisel bakımını titizlikle yapması gerekir. Annenin lohusalık dönemindeki günlük bakımı için aşağıdaki konulara dikkat etmesi gerekir. 

- Evde yeterli miktarda hijyenik ped, temizlik malzemesi ve ağrı kesici bulundurun, (doktorun önereceği) 

- Vajinal akıntı, kanamanızın miktarını ve yapısını kontrol edin, 

- Tuvalet sonrasında perine bölgesine en az 2 dakika temiz su ya da tercihen antiseptikli solüsyon ile temizlik yapın, 

- Yapacağınız temizliği arkadan öne doğru değil, önden arkaya doğru olmasına dikkat edin, 

- Perine bölgesini mümkün olduğunca kuru tutmaya özen gösterin, 

- Tuvaletten tamamen kalkmadan önce sifonu asla çekmeyin. Böylece sifondan tuvalete akan suyun perine bölgesine sıçramasına engel olursunuz. -Ilık su ile günde 2 sefer 10 dakikalık oturma banyosu yapmak duyduğunuz ağrı hissini azaltır.

Acil Durumlar

Doğum yapan annenin perine bölgesinde bu şikayetler oluşuyorsa annenin panik yapmaması ve vakit geçirmeden doktorunu araması gerekir.

- Eğer bölgede meydana gelen kanamanın miktarı fazlalaşıyorsa (2 saatte 1 pedden fazla kirletiyorsanız)

- Bölgedeki kanamanız kırmızı renk alıyor ise,

- Bölgede kötü bir koku belirir ise,

- Ateşiniz yükselir ise,

- Karında ağrı ortaya çıkar ise hemen doktorunuzu arayın.

Sağlık Bakanlığı Perine Bakımı Tavsiyesi

- Normal doğum yapılmış ise perine (dış cinsel organ) muayenesi yapılmalıdır. 

- Kullanılan petlerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda tuvalete gidildiğinde önden arkaya doğru temizlenmeli ve en geç 6 saate bir pet değiştirilmelidir. 

- Perine bölgesinde kırmızılık, şişlik ve ağrı var ise sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk