Dış Gebelik Sonrası Hamile Kalmak Mümkün mü?

Dış Gebelik Sonrası Hamile Kalmak Mümkün mü?
22 Aralık 2021

Dış gebelik sonrası hamilelik süreciyle ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Dış gebelik sonrası hamilelik süreci, dış gebelik geçiren kadınların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Bu noktada özellikle dış gebelik yaşayanlar hamile kalabilir mi sorusu büyük bir önem taşıyor. Eğer follop tüplerinde herhangi bir hasar oluşmadıysa, dış gebelik sonrası doğal yollarla hamile kalınabilir. Tek follop tüpünün dahi sağlam olması, dış gebelikten sonra doğal yollarla hamile kalma şansının devam etmesi anlamına gelir. Ancak her iki tüp de zarar gördüyse, dış gebelik sonrası tüp bebek tedavisine başvurmak gerekebilir.

Dış gebelik sonrası hamilelik için ne kadar beklenilmesi gerektiği, dış gebelik tedavisine bağlı olarak değişmektedir. Dış gebelik sonrası tedavi için kapalı ameliyatlarda 2 adet dönemi, açık ameliyatlarda yara yerinin iyice iyileşmesi için en az 6 ay boyunca gebelik ertelenmelidir. Dış gebelikten sonra tedavi için ameliyat değil de ilaç tercih edildiyse, yine yeni bir gebelik için ortalama 4 – 5 ay cinsel ilişki sırasında korunmak gerekir. Dış gebelik sonrası adet zamanı ise 6 haftaya kadar uzayabilmektedir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, dış gebelikten sonra hamilelik ile ilgili merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım…

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik sonrası hamilelik sürecine geçmeden önce, dış gebeliğin ne olduğunu incelemek faydalı olacaktır. Ektopik gebelik olarak da bilinen dış gebelik, döllenen yumurtanın rahim dışına yerleşmesidir. Dış gebelikte döllenen yumurtanın en sık tutunduğu yer ise follop tüpleridir. Follop tüpleri, rahim ve yumurtayı birbirine bağlayan bir köprü görevi görür. Döllenen yumurtanın rahme inmeden tüp içine yerleşmesi ise dış gebeliğe neden olur. Bununla birlikte dış gebelik yumurtalıklar, rahim ağzı veya karın boşluğuna da yerleşebilir. Böylesi bir durumda bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi mümkün olmadığından, fark edilir edilmez hamileliğin sonlandırılması gerekmektedir.

Dış Gebelik Neden Olur?

Dış gebelik tüplerdeki iltihaplanmalar, hormonal bozukluklar veya embriyonun gelişimindeki anormalliklerden kaynaklanabilir. Aşağıdaki durumlarda dış gebelik gelişme riskini artırabilmektedir.

1. Rahim İçi Araç Kullanımı

Spiral kullanan kadınlarda çok nadir de olsa gebelik gelişebilmektedir. Spirale rağmen hamile kalan kadınlarda ise dış gebelik riskinin arttığı bilinmektedir. Aynı şekilde tüplerin bağlatılması da hamileliği büyük oranda engeller. Ancak buna rağmen hamile kalınırsa, gebeliğin dış gebelik olma ihtimali yüksektir.

2. Follop Tüpleri Ameliyatı

Follop tüplerinde oluşan herhangi bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan ameliyatlar, dış gebelik riskini artırmaktadır.  Aynı şekilde pelvik veya karın ameliyatları da dış gebelik açısından birer risk faktörüdür.

3. Enfeksiyonlar

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, follop tüpleri veya yakınlarındaki organlarda iltihaplanmaya sebep olarak dış gebeliğe zemin hazırlayabilir.

4. Dış Gebelik Öyküsü

Daha önce dış gebelik yaşayan kadınlarda tekrar görülme olasılığı daha yüksektir.

5. Diğer faktörler

Tüm bunlara ek olarak üreme organlarının yapısal bozuklukları, sigara kullanımı, endometriozis ve birden fazla kürtaj öyküsü, dış gebelik riskini artıran diğer faktörlerdir.

Dış Gebelik Belirtileri

Dış gebelikte mide bulantısı ve adet gecikmesi gebeliğe özgü tipik belirtiler gözlemlenebilir. Ancak dış gebeliğe özgü en önemli belirtiler şunlardır;

  • Bıçak saplanması benzeri keskin ağrılar,
  • Vajinal kanamalar veya lekelenmeler,
  • Karında tek taraflı hissedilen ağrı,
  • Rektal basınç,
  • Kilo kaybı,
  • Baş dönmesi ve bayılma,

Sağlık kontrolünden geçmeyen kadınlarda zamanla follop tüplerinde büyüyen embriyo tüplerin yırtılmasına neden olabilir. Böylesi bir durumda karın boşluğuna sızan kan pelvik bölgesinde, karında ve hatta sırt / omuz bölgesinde ağrılara neden olabilir. Bu tablo hayati tehlike taşıyan acil bir durumdur ve hemen tıbbi müdahale gerektirmektedir.

Dış Gebelik Sonrası Hamile Kalmak Mümkün mü?

Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konur?

Dış gebeliğe ilişkin belirtilerden herhangi birine sahip olan kadınlar, mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Bu esnada hastanın öyküsü ve fiziksel muayene ile dış gebelikten şüphelenilebilir. Ancak dış gebeliğin asıl tanısı ultrasonografik görüntülemelerle konmaktadır. Özellikle transvajinal olarak adlandırılan ve vajina içerisine yerleştirilen bir aletle elde edilen görüntüler daha güvenli sonuçlar vermektedir. Aynı şekilde karından yapılan ultrasonla da dış gebeliğin yeri ve karın içi kanama hakkında bilgi elde edilebilir.

Bunların yanı sıra dış gebelikte şüphelenen hekimler, kan testleri de isteyebilmektedir. Çünkü gebelikte artan Beta HCG hormonu dış gebelikte de artmaktadır. Ancak dış gebelikteki artış hızı ve düzeyi, normal gebeliklere kıyasla daha düşüktür.

Dış Gebelik Sonrası Hamile Kalınır mı?

Dış gebelik sonrası hamilelik, dış gebelik geçiren kadınların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Bu noktada özellikle dış gebelik yaşayanlar tekrar hamile kalabilir mi sorusu büyük bir önem taşıyor. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, dış gebelik geçiren kadınların çoğu sağlıklı bir şekilde hamile kalabilmektedir. Diğer bir deyişle, dış gebelik sonrası hamile kalamama ihtimali, buna sebep olabilecek başka herhangi bir sağlık sorunu yoksa düşüktür. Zira dış gebeliğe bağlı zarar gören follop tüpü alınsa dahi, diğer tüp sağlıklı olduğu sürece hamilelik şansı devam etmektedir. Ayrıca her iki tüp hasar görse bile tüp bebek yöntemiyle hamilelik elde edilebilmektedir. Bilindiği gibi tüp bebek tedavisinde, yumurta ve sperm laboratuvar ortamında döllenir ve oluşan embriyo anne rahmine konarak gebelik sağlanır. Böylece tedavi esnasında follop tüplerine herhangi bir ihtiyaç duyulmamaktadır.

Buradan da anlaşılacağı üzere dış gebelik sonrası hamilelik şansı devam etmektedir. Çünkü dış gebeliklerde genellikle tek bir tüp zarar gördüğünden, diğer sağlıklı olan tüp ile doğal yollarla hamile kalınabilir. Her iki tüpün zarar gördüğü nadir vakalarda ise tüp bebek tedavisine başvurularak gebelik şansı sürdürülebilir.

Dış Gebelik Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınmalı?

Dış gebelik sonrası ne zaman hamile kalınması gerektiği, hangi tedavinin uygulandığına göre değişiklik göstermektedir. Eğer kapalı ameliyat yapıldıysa dış gebelik sonrası en az 2 adet dönemi kadar beklenilmesi önerilmektedir. Açık ameliyatlarda yara yerinin iyice iyileşmesi için 5 – 6 ay kadar beklenilmesi tavsiye edilmektedir.  İlaçla tedavi yapıldığında ise yine dış gebelikten sonra yeni bir gebelik için en az 4 - 5 ay korunmak gerekir. Zira ilaçlı tedavilerden kısa bir süre sonra hamile kalındığında bebekte az da olsa anomali riski artmaktadır. Ancak buna rağmen daha kısa sürede hamile kalan kadınların çoğunun da sağlıklı bir bebek sahibi olduğunu söylemek gerekir.

Dış Gebelikten Sonra Ne Zaman Adet Olunur?

Dış gebelik geçirenler genellikle tedaviden en geç 6 hafta sonra ilk adetlerini olmaktadır. İlk adet her zamanki adete göre daha yoğun, daha az veya daha ağrılı olabilir. Yine de olağan dışı bir durum fark edildiğinde kadın doğum uzmanına danışmak sağlıklı olacaktır.

Dış Gebelik Sonrası Adet Düzensizliği Normal mi?

Dış Gebelik Doğumla Sonuçlanır mı?

Dış gebeliklerin canlı doğumla sonuçlanma ihtimali bulunmamaktadır. Annenin sağlığını riske atmamak için dış gebelik fark edilir edilmez gebeliğin sonlandırılması gerekir. Bu aşamada tedavi şeklini mevcut duruma göre hekim belirleyecektir.



Dış Gebelik Hakkında Tüm Merak Edilenler!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.