Bebekleri Sallayarak Uyutmak Ne Kadar Doğru?

Bebekleri Sallayarak Uyutmak Ne Kadar Doğru?
13 Mart 2017

Türk kültüründen gelen bebeklerin sallanarak uyutulması, günümüzde de devam eden bir gelenektir. Bebeğin doğumundan itibaren, ebeveynler çeşitli nedenlerle bebeklerini sallayarak uyutma yoluna giderler.

Bebeklerin sallanarak uyutulması Türk kültüründe hemen her dönem var olan ve hala devam etmekte olan bir olgudur. Bebeği uyutmak için başta ayakta sallama olmak üzere, beşikte ve battaniyeyle sallama gibi yöntemler sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle bebeğin ilk üç ayı içerisinde gaz sancılarının fazla olmasından dolayı çaresiz kalan anne ve babalara büyükler tarafından yapılan yönlendirmeler sonrasında bebekler ayakta sallanmaya başlanmaktadır. Çoğu zaman bu durum bebek büyüse de yıllar boyu sürer. Peki, bebekleri sallayarak uyutmak nelere yol açar? Bebekler nasıl uyutulmalıdır? İşte ayrıntılar...

Sarsılmış Bebek Sendromuna Neden Olabilir

Bebekleri sallanırken ve bebeğin gözleri sabit bir noktaya bakarken, vestibüler labirent (iç kulakta denge kontrol eden içi sıvı dolu yarım daire şeklindeki bölüm) hücrelerinin sallantı uyarı vermesi üzerine bebeğin baş dönmesi hissiyle uykuya geçmesine neden olduğu ifade edilir. Bu da bebeğin uyku ihtiyacında çok sersemlik hissiyle uyumasına neden olur. Zamanla bebeğin ağlamalarının giderilememesi sonucu bebek daha şiddetli sallanmaya başlanır. Bebeği aşırı sallanma ise, sarsılmış bebek sendromu gibi bebek için çok tehlikeli bir sonuç doğurur. Bu durum bebeklerde beyin kanamaları ya da kalıcı beyin hasarları gelişmesine neden olabilir. Uzmanlar, uyku sorunu olan bebeklerin hekim tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ve bebekte herhangi bir sağlık sorunu olmadığının belirlenmesi gerektiğini belirtirler.   

Bebekleri Sallayarak Uyutmak Ne Kadar Doğru?  

Bebekleri Nasıl Uyutmak Gerekir?

Bebeklerin uykuya geçiş yöntemleri her bebekte farklılık göstermektedir. Özellikle bebeğin ilk aylarda gazlı dönemleri geçtikten sonra, uyku alışkanlığının sağlanmasına çalışılabilir. Bebeği uyutmaya çalışırken öncelikle dikkat etmeniz gereken konu, bebeğin karnının tok, altının temiz ve uyuyacağı ortamın ısısının ve üzerinde bulunan kıyafetlerin rahat uyumasına uygun olmasıdır. Tüm bu koşulların sağlanmasından sonra, bebek alıştığı düzende uyutulur.   Bebeğinizin Rahatça Uykuya Dalmasını Sağlayacak 10 Öneri  

Her Akşam Aynı Saate Uyutun

Bebeklerin çoğu zaman ağlamaları uyku ihtiyaçlarından dolayıdır. Her akşam aynı saatlerde kucakta sakinleştirilen bebek, loş ışıkta kendi yatağında yatırılarak ve sırtını sıvazlama ya da elini tutma gibi güven duygusunu zedelemeyecek şekilde uyutmaya çalışılır. Bebeğin ilerleyen aylarında ona uyku arkadaşı olacak bir oyuncak uykuya geçişini kolaylaştırabilir. Dikkat edilmesi gereken önemli konu bu oyuncağın sadece bebek yatakta iken verilmesidir.

Sallayarak Uyutmayı Azaltarak Bırakın - Bebeği Sallamadan Uyutun

Sallanarak uyumaya alışmış olan bebeğinizi hemen kısa bir süre içerisinde bu alışkanlığından vazgeçirmek kolay bir iş değildir. Bu konuda atılacak sert bir adım bebeğinizi sarsmaktan ve korkutmaktan başka bir işe yaramaz. Bebeğiniz alıştığı bu düzeni neden bırakması gerektiğini anlamayacağı için bu değişikliği yavaş yavaş yapmalısınız. Bu sebeple bebeğinizi sallayarak uyutmayı gün geçtikçe azaltmaya başlayın. Bebeğiniz bu duruma alışmaya başladığında sallanmanın yerine başka bir şey koyun. Mesela, elinizi bebeğin üzerine koymak, yatağa hafif hafif vurmak vb. ancak yerine koyduğunuz bu davranışın bebeğiniz tarafından uykuyla ilişkilendirilmesini en aza indirgemek ve bağımlı hale gelmesini engellemek için koyduğunuz şeyi de gün be gün azaltın.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.