Bebeklere Peynir Ne Zaman Verilir?

Bebeklere Peynir Ne Zaman Verilir?
21 Şubat 2023

Bebeği ek gıdaya başlayan ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri de peynirin ne zaman menüye eklenebileceğidir.

Ek gıda sürecinde ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri de bebeklerine ne zaman peynir yedirebilecekleridir. Zira peynir, zengin protein ve kalsiyum içeriği ile bebekler için oldukça faydalı bir besindir. Peki, bebeklere peynir ne zaman verilir? Pek çok uzman, bebeklerin 7. ay itibariyle peynir yiyebileceğini belirtiyor. Ancak bebeğin süt ürünlerine alerjisi varsa, peynirle tanışmak için doktorunun önereceği zamanın beklenilmesi öneriliyor. Öte yandan, her peynir çeşidinin bebekler için uygun olmadığının unutulmaması gerekiyor. Lor, süzme peynir veya dil peyniri gibi yumuşak ve tuzsuz peynirler bebekler için iyi bir alternatiftir. Rokfor gibi mavi damarlı peynirler veya brie gibi küfle olgunlaştırılmış peynirler ise bebekler için uygun değildir. Gelin şimdi, bebeklere peynir ne zaman verilir, bebeklere hangi peynirler yedirilebilir gibi merak edilen soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Bebeklere Peynir Ne Zaman Verilir?

Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin ek gıdaya tek bileşenli püreler veya çok yumuşak besinler ile başlamasını önermektedir. Ayrıca ek gıdaya başlarken verilecek besinin alerjik ve küçük taneli olmaması da büyük önem taşımaktadır. Bu noktada havuç veya kabak gibi sebze püreleri ilk adımda oldukça iyi birer alternatiftir. Bununla birlikte pek çok ebeveyn, kalsiyum ve protein içeriği nedeniyle bebeklerinin ne zaman peynir yiyebileceklerini merak ediyor. Peki, bebeklere peynir ne zaman yedirilir?

Uzmanlar, genellikle 7. ay itibariyle bebeklerin peynir yiyebileceğini belirtiyor. Ancak peynirin içerdiği inek sütü proteini bazı bebeklerde alerjiye neden olabiliyor. Bu nedenle bebekte kurdeşen, egzama gibi alerjiyle ilişkili hastalık öyküsü varsa, peynire başlamak için doktorun önerilerinin dinlenmesi öneriliyor.

Bebeklere Hangi Peynirler Verilebilir?

Bebeklerin ne zaman peynir yiyebileceği kadar hangi peynirleri tüketebilecekleri de ebeveynler tarafından merak edilen bir diğer konudur. Bu aşamada pek çok anne baba, bebekler kaşar peyniri yiyebilir mi, bebeklere süzme peynir verilir mi gibi soruların yanıtlarını araştırıyor. Peki, bebeklere hangi peynirler verilebilir? İlk aşamada bebeklere yumuşak ve tuzsuz peynirler verilmelidir. Bununla birlikte bebeğe yedirilecek peynirlerin pastörize olmasına dikkat edilmelidir.

Bebeklerin yiyebileceği peynirler şu şekilde sıralanabilir:

  • Süzme peynir
  • Lor peyniri
  • Krem peynir
  • Dil peyniri
  • Kaşar peyniri
  • Hellim

Bebeklere Yedirilmemesi Gereken Peynirler Nelerdir?

Bazı peynirler listeria gibi bakteriler açısından daha fazla risk taşıdığından bebekler için uygun değildir. Özellikle pastörize edilmeyen hiçbir peynir bebeklere yedirilmemelidir.

Bebeklere verilmemesi gereken peynirler ise şu şekildedir:

  • Brie veya camembert gibi küfle olgunlaştırılmış yumuşak peynirler
  • Rokfor gibi mavi damarlı peynirler,
  • Chevre gibi olgunlaştırılmış keçi sütü peyniri veya
  • Pastörize edilmemiş herhangi bir peynir.

Bebeklere Peynir Ne Zaman Verilir?

Bebekler İçin Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynir de dahil olmak üzere süt ve süt ürünleri, genel sağlık için gerekli olan pek çok vitamin ve minerali içerir. Kalsiyum kaynağı olmalarının yanı sıra fosfor, A vitamini, B12 vitamini ve protein içerikleri de oldukça yüksektir. Bununla birlikte peynirin laktozu süte göre daha düşük olduğu için laktoz intoleransı olan kişiler peyniri daha rahat tüketebilirler. Ancak bu herkes için geçerli olmayabilir. Eğer bebeğiniz peynir yedikten sonra hırıltı, deri döküntüsü, şişkinlik ve aşırı gaz gibi reaksiyonlar gösteriyorsa doktorunun onayıyla peynir tüketimine bir süre ara vermek iyi olabilir.

Bebeklerin Peynire Alerjisi Olabilir mi?

İnek sütü, bebeklerde alerjiye neden olan en yaygın besindir. Peynir de inek sütü proteini içerebileceğinden nadiren bazı bebeklerde alerjiye veya laktoz intoleransına neden olabilir. Bu nedenle bebeğiniz süt ve süt ürünleri tükettiği zaman eğer alerjik reaksiyonlar geliştirdiğini fark ediyorsanız, bu durumu bebeğinizin doktoruna bildirmeniz ve önerilerini dikkate almanız gerekir.

1. Süt Alerjisi

Bebeklerde veya küçük çocuklarda besin alerjisine en sık neden olan şey inek sütüdür. Çoğu bebek 3 yaşından sonra inek sütü alerjisinden kurtulsa da bazılarında uzun bir süre geçmeyebilir. Reaksiyon bazı bebeklerde hafif olabilirken bazılarında daha şiddetli olabilmektedir. Süt alerjisinin bazı belirtileri ise şu şekildedir:

  • Hırıltı,
  • Öksürük,
  • Nefes darlığı,
  • Kurdeşen,
  • Kusma,
  • Göz sulanması,
  • Burun akması,
  • Karın krampları,
  • Kan içerebilen ishaldir.

Süt alerjisi bazı bebeklerde ciddi bir alerjik reaksiyon olan anafilaksiye de neden olabilir. Kan basıncında düşüş, nefes almayı zorlaştıran şişmiş bir boğaz, kaşıntı ve yüzün kızarması anafilaksi belirtileri olabilir. Bu durumda acilen en yakın sağlık merkezine başvurmak gerekir.

2. Laktoz İntoleransı

Süt intoleransı olarak da bilinen laktoz intoleransı, süt alerjisinden farklıdır. Süt alerjisinde kişinin bağışıklık sistemi tüketilen besine karşı devreye girerken laktoz intoleransında bağışıklık sistemi tüketilen besine tepki vermez. Laktoz adı verilen şeker türünü parçalayacak enzime sahip olunmadığında gelişen bir rahatsızlıktır. En önemli belirtileri ise laktoz içeren bir süt ürünü tüketildiğinde gelişen gaz, şişkinlik ve ishaldir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklere Et ve Tavuk Ne Zaman Yedirilebilir?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.