Bebeklere Et ve Tavuk Ne Zaman Yedirilebilir?

Bebeklere Et ve Tavuk Ne Zaman Yedirilebilir?
22 Şubat 2022

Protein içeriği yüksek et ürünlerinin bebek beslenmesine ne zaman dahil edilebileceğini merak ediyorsanız doğru yerdesiniz!

Bebeği ek gıdaya başlayan çoğu anne, bebeğine et ve tavuğu ne zaman yedirebileceğini merak eder. Çünkü et ürünleri, protein ve demir içeriği yüksek besinlerdir. Peki, bebekler ne zaman et yiyebilir? Bebeklere tavuk ne zaman verilir? Uzmanlar, bebeklerin 8. aydan itibaren et ve tavuk tüketebileceğini ifade ediyor. Ancak demir eksikliği olan bebeklerin 7. ayda da kırmızı et tüketimine başlayabileceği belirtiliyor. Başlangıçta 2 – 3 kere çekilmiş ve iyi pişirilmiş yağsız kıymayı bebeğinizin pürelerinin içine ekleyebilir veya haşladığınız tavuğu minik parçalara bölüp sebzeyle karıştırabilirsiniz. İlerleyen aylarda ise porsiyon miktarını artırıp farklı pişirme yöntemleri kullanabilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda; bebeklerde et ve tavuk tüketimi ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik. Keyifli okumalar.

Bebeklere Et ve Tavuk Ne Zaman Verilir?

İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebekler, bu dönemde ihtiyaç duydukları tüm vitamin ve mineralleri anne sütünden karşılar. 6. aydan sonra ise anne sütü bebeklerin ihtiyaçlarını tek başına karşılama konusunda yetersiz kalacağı için ek gıdaya geçilmesi önerilir.

Bebekler Günde Kaç CC Anne Sütü İçmeli?

Ek gıda dönemi birçok anne için endişe verici bir süreçtir. Çünkü hangi besinlerin kaçıncı ayda beslenmeye dahil edilmesi veya besinlerin nasıl hazırlanması gerektiği ile ilgili onlarca soru olur. Bu sorulardan belki de en merak edileni, et ve tavuğun bebeklere kaçıncı aydan itibaren yedirilebileceğidir. Zira protein içeriği yüksek olan et ürünleri bolca B12, B6, demir ve çinko içerir. Peki, bebeklere kırmızı et ne zaman verilir? Uzmanlar, bebeklerin 8. ay itibariyle kırmızı et yiyebileceğini belirtiyor. Ancak bebekte demir eksikliği söz konusuysa, doktorun önerisiyle 7. ayda da kırmızı et tüketimine başlanabiliyor.

Bebekler 8. aydan itibaren tavuk da yiyebilir. Diğer bir deyişle, bebekler ne zaman tavuk yiyebilir sorusuna 8. aydan itibaren şeklinde yanıt verilebilir. Yukarıda değindiğimiz gibi, bebeğin ihtiyacına göre doktoru tavuk tüketiminin 7. ayda başlamasını da önerebilir. Bu nedenle kırmızı veya beyaz et tüketimiyle ilgili çocuğun sağlığını takip eden doktora danışmak daha sağlıklı olur.

Kuzu ciğeri veya tavuk ciğeri ise çok sık olmamak kaydıyla 8. aydan sonra bebeklere yedirilebilir. Başlangıçta ayda 2 kere ciğer tüketimi yeterlidir. Bebeğe ciğer yedirmeden önce iyice haşlayıp zarını soymak gerekir. Ardından sebze pürelerine katılarak bebek ciğerle tanıştırılabilir.

Bebeklere Kırmızı Et Ne Kadar Yedirilir?

Bebeklere kırmızı etin ne zaman verileceği kadar ne kadar yedirilmesi gerektiği de önemli bir konudur. Peki, bebeklere kırmızı et ne kadar verilir? Ek gıdaya yeni başlayan bebeklere ne yedirilirse yedirilsin ölçü 1 – 2 çay kaşığını geçmemelidir. Bunun nedeni hem bebeğin alerjik reaksiyonlarını gözlemleyebilmek hem de mide kapasitesini çok zorlamamaktır. Dolayısıyla bebeklerde kırmızı et tüketimi ilk ay 1 – 2 çay kaşığı şeklinde olmalıdır. Başlangıçta 2 – 3 kere çekilmiş ve iyi pişirilmiş kıymayı bebeğinizin pürelerine ekleyebilirsiniz. İlerleyen aylarda porsiyonu artırıp eti tek başına da yedirebilirsiniz.

Aynı şekilde ilk kez tavuk yiyecek olan bebeklere 1 – 2 çay kaşığı haşlanmış tavuk verilebilir. Minik parçalara ayıracağınız haşlanmış tavuğu bebeğinizin sebze yemeklerinin içine karıştırıp yedirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey hem kıymanın hem de tavuğun baharatsız, tuzsuz, soğansız ve iyi pişmiş olması gerektiğidir.


Bebekler İçin İlikli Kemik Suyu Nasıl Yapılır?

Bebeklere Et ve Tavuk Ne Zaman Yedirilebilir?

Bebekler İçin Kırmızı ve Beyaz Etin Faydaları

Bebeklerin büyüyüp gelişebilmeleri için bazı besin öğelerine ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçları karşılayabilecekleri yegâne besin ise kırmızı ve beyaz ettir. Kırmızı etin içinde bulunan demirin emilimi kolaydır. Aynı zamanda içerdiği proteinin bebeğiniz için biyolojik yararlılığı çok yüksektir. Bu da kırmızı etin içindeki proteinin bebeğin hücreleri tarafından kolayca işlenebileceği anlamına gelir. Bununla birlikte kırmızı et bebeklerin gelişimini destekleyecek potasyum, çinko, B12 ve B6 bakımından oldukça zengindir.

Tavuk ise hem yüksek protein içeriği hem de hazmının kolay olması nedeniyle bebek beslenmesinde sık tercih edilir. Tavukla birlikte hindi eti de bebekler için uygundur ve tavuğa başlanıldığı 8. ay civarı bebek beslenmesine dahil edilebilir. 

Bebekler İçin Kıymalı Sebze Püresi Tarifi (+8)

Malzemeler

  • 2 çay kaşığı yağsız kıyma,
  • Çeyrek patates,
  • 1/6 kereviz,
  • 10 adet tane bezelye,
  • 1 çay kaşığı soğan,
  • 1 tatlı kaşığı bulgur,
  • 1 tatlı kaşığı toz tarhana,
  • 1 su bardağı su,
  • Zeytinyağı.

Yapılışı

Tencereye kıymayı koyup iki yemek kaşığı su ekleyin. Kıymayı iyice ayrışana kadar karıştırın. Daha sonra ufak ufak doğradığınız kereviz, patates ve soğanı ekleyin. Bezelyelerin de kabuğunu soyduktan sonra tencereye ekleyip üzerine su koyun. Su kaynadığında tarhana ve bulguru ekleyin. Sebzeler iyice pişene kadar ocaktan almayın. Suyu erken çekerse su ilave edebilirsiniz. Sebzeler piştikten sonra karışımı çatalla ezin. Son olarak birkaç damla zeytinyağı gezdirip karıştırın. Kıymalı sebze püremiz hazır, afiyet olsun!

Bebekler İçin Sebzeli Kolay Tavuk Tarifi (+8)

Malzemeler

  • ¼ su bardağı yıkanıp doğranmış pırasa,
  • 1 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı,
  • 100 gr derisi çıkarılmış, doğranmış tavuk göğsü,
  • 1 adet soyulmuş, doğranmış patates,
  • 1 adet doğranmış kırmızı biber,
  • 1 su bardağı tavuk suyu.

Yapılışı

Pırasa ve biberleri tereyağında döndürerek soteleyin. Tavukları ekleyip 4 – 5 dakika daha sotelemeye devam edin. Ardından doğranmış sebzeleri ve tavuk suyunu tencereye ilave edip kaynatın. Tencerenn kapağını kapatıp sebzeler yumuşayana ve tavuk iyice pişene kadar kısık ateşte pişirin. Suyu çekince birkaç dakika daha soteleyip tencerenin altını kapatın. Tüm malzemeleri ister blenderdan geçirin ister çatalla ezin. Soğuyunca bebeğinize yedirebilirsiniz, şimdiden afiyet olsun!

Bebeklere Pekmez Ne Zaman Verilir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.