Bebekler Kaçıncı Ayda Pekmez Tüketimine Başlayabilir?

Bebekler Kaçıncı Ayda Pekmez Tüketimine Başlayabilir?
21 Aralık 2021

Pekmez, çok uzun yıllardan beri şifa niyetine tüketilen besinlerden biri. Peki, bebeklerin beslenmesine kaçıncı ayda eklenebilir?

Bebeği ek gıdaya başlayan çoğu anne, bebeğine pekmezi ne zaman yedirebileceğini merak eder. Zira pekmez, iyi bir enerji kaynağı olmakla birlikte demir, fosfor, çinko ve magnezyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Uzmanlar, 6. aydan sonra bebeklere pekmez yedirilebileceğini belirtmektedir. Peki, bebeklere hangi pekmez verilir? Bebeklere dut, keçiboynuzu veya üzüm pekmezi yedirilebilir. Diğer bir deyişle 6. ayda ek gıdaya başlayan bebekler, pekmezin her çeşidini yiyebilirler.

Bebeklere pekmezin ne zaman verilebileceği kadar ne kadar yedirilebileceği de merak edilen bir diğer önemli konudur. 6. ayda ek gıdaya başlayan bebeklere günde 1 tatlı kaşığı pekmez yedirilebilir. İlerleyen aylarda ise pekmez tüketimi 2 - 3 tatlı kaşığına kadar çıkarılabilir. Ancak bebeklere pekmez yoğurt gibi kalsiyum içeren besinlerle birlikte verilmemelidir. Çünkü kalsiyum ve demir içeren besinler aynı anda tüketildiğinde, birbirlerinin faydalarını nötrleyebilmektedir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde pekmez tüketimi ile ilgili merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Bebeklere Pekmez Ne Zaman Verilir?

İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebekler, vücutlarının ihtiyacı olan çoğu vitamin ve minerali anne sütünden karşılar. Ancak 6. aydan sonra anne sütünün içeriği bebek için tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle uzmanlar, 6. aydan sonra ek gıdaya başlanılmasını tavsiye etmektedir.

Ek gıda döneminde bebeğe verilecek her bir besin onun sağlığı ve gelişimi için önemli rol bir üstleneceğinden, anne ve babalar bebeklerine bu dönemde neyi nasıl yedirmeleri gerektiği konusunda ciddi bir araştırma içine girmektedir. Pekmez de zengin demir içeriği nedeniyle ebeveynlerin sabırsızlıkla bebeklerine yedirmek istediği besinler arasında yer alıyor. Peki, bebeklere pekmez kaçıncı ayda yedirilir? Uzmanlar, bebeklere 6. aydan sonra pekmez yedirilebileceğini söylüyor. Başlangıçta 1 tatlı kaşığı, ilerleyen aylarda ise günde 2 – 3 tatlı kaşığına kadar verilebileceğini belirtiyorlar.

Bebeklere Bal Ne Zaman Yedirilebilir?

Bebeklere Hangi Pekmez Verilir?

Bebeklere ne zaman pekmez yedirilebileceği kadar hangi pekmezin verilmesi gerektiği de ebeveynler tarafından merak ediliyor. Bilindiği gibi pekmez dut, keçiboynuzu ve üzüm gibi meyvelerden elde edilmektedir. Peki, bebeklere hangi pekmez verilir? Uzmanlar pekmezin her çeşidinin bebeklere yedirilebileceğini söylüyor. Diğer bir deyişle, bebeklere 6. aydan sonra dut, keçiboynuzu veya üzüm olmak üzere pekmezin her çeşidi yedirilebilir.

Bebeklere Pekmez Nasıl Verilir?

Bebeklere pekmez yedirirken yoğurt ile birlikte vermemeye dikkat edilmelidir. Bu ikili tat olarak her ne kadar birbirine yakışsa da uzmanlar, yoğurt ile pekmezin birlikte tüketilmesi halinde birbirlerinin faydalarını nötrlediğini düşünüyor. Örnek vermek gerekirse, demir yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahip olan pekmez, vücuttaki kan hücrelerinin artmasını sağlayarak kansızlığı önlüyor. Ancak yapılan çalışmalar, kalsiyum ve demir yüklü besinlerin birlikte tüketilmesinin vücuda hiçbir katkı sağlamadığını gösteriyor. Çünkü kalsiyum ve demir birlikte tüketildiğinde vücut faydasını alamadan bu besinleri geri atıyor. Dolayısıyla bebeklere pekmez verirken yoğurt gibi kalsiyum içeren başka besinlerle karıştırılmamalıdır.

Bebeklere Kefir Ne Zaman Verilir?

Bebekler Kaçıncı Ayda Pekmez Tüketimine Başlayabilir?

Bebeklere Pekmez Ne Kadar Yedirilir?

Bebeklere pekmez başlangıçta 1 tatlı kaşığı yedirilebilir. 6. ayda 1 tatlı kaşığı ile başlanıp, ilerleyen aylarda 2 – 3 tatlı kaşığına çıkılabilir. Fakat ebeveynlerin bebeklerde pekmez tüketimini kontrolsüz bir şekilde artırmamaları gerekir. Zira pekmez şeker oranı yüksek bir gıda olduğundan, fazla tüketildiğinde kilo problemini tetikleyebilmektedir. Ayrıca diyabeti olan kişilerin de pekmezi dikkatli bir şekilde tüketmesi önerilmektedir.

Öte yandan, bazı ebeveynler kansızlık problemi ile karşılaştığında doktorunun reçete ettiği ilacı kullanmak yerine pekmez tüketimini artırmaktadır. Ancak pekmezin demir içeriği, ilaçla karşılaştırıldığında çok düşük kalmaktadır. Bu nedenle eğer bebekte kansızlık problemi varsa doktorun reçete ettiği ilaçlar öncelikli olarak kullanılmalıdır. Bununla birlikte yine doktorun önerisiyle destek amacıyla beslenmeye pekmez dahil edilebilir.

Bebekler İçin Pekmezin Faydaları

Pekmez, çok uzun yıllardan beri şifa niyetine tüketilen besinlerden biridir. Bebekler için pekmezin faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Demir içeriği yüksektir. Böylece alyuvarların yapımında önemli bir rol üstlenir.
  • Vücut fonksiyonlarının devamlılığı için gerekli olan birçok vitamin ve minerali içerir.
  • Antienflamatuar özelliği sayesinde vücuttaki iltihaplarla savaşmada etkilidir.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sistemine katkı sağlar.
  • Magnezyum içeriği, yorgunluk ve bitkinlik şikâyetlerin azalmasına katkıda bulunur. Ayrıca diş ve kemik sağlığı için de birebirdir.
  • Soğuk algınlığına bağlı gelişen semptomların hafiflemesine yardımcı olur.
  • Ağızda çıkan aft gibi yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.

Bebeklere Zeytinyağı Ne Zaman Yedirilebilir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.