Bebeklerde Soğuk Algınlığı ve Gripte Evde Neler Yapabilirsiniz?
Bebeklerde ve yeni doğan bebeklerde karşılaşılan soğuk algınlıklarının daha çok bebeğin burnunda ve boğazında oluşan viral enfeksiyonlardan kaynaklandığı belirtilir.
Bebeklerde Soğuk Algınlığı
Her insanda olduğu gibi bebekler de gerek mevsimsel değişimler, yaygın enfeksiyonlar gerekse de hava koşullarına göre ya da bebeği iyi korumama nedeniyle soğuk algınlığı hastalığına yakalanırlar. Bebeklerde karşılaşılan soğuk algınlıklarının daha çok bebeğin boğazında ve burnunda meydana gelen viral enfeksiyonlardan kaynaklandığı ifade edilir. Bebekte soğuk algınlığının en önemli belirtisinin burun tıkanıklığı ve burun akıntısı olduğu belirtilir. Bebeklerin hemen her zaman diğer çocuklarla bir arada olmaları ve her daim ellerini yıkmamaları nedeniyle soğuk algınlığına karşı büyüklere oranla daha duyarlı olduğu ifade edilirken, bebeklerin yaşamlarının ilk yıllarında pek çoğunun yedi defaya kadar soğuk algınlığına yakalandığı söylenir. Bebeklerde soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebileceğinin altı çizilir.
Üst Solunum Yoluna Bulaşan Enfeksiyondur
Soğuk algınlığı en genel tanımı ile üst solunum yoluna bulaşan enfeksiyon olarak tanımlanır ve bebeklere diğer insanlardan geçer. Bebeğin soğuk algınlığına neden olan virüsü kapmasıyla söz konusu virüse karşı bağışıklık kazanır ve aynı dönem içerisinde bir daha soğuk algınlığı hastalığını yaşamaz. Bununla beraber özellikle 0-12 ay arasındaki bebeklerin soğuk algınlığı, nezle ve gripten korunabilmesi için hasta olan kişilerden uzak durması ve iyi havalandırılmış mekanlarda bulunması gerektiği belirtilir.
Soğuk Algınlığı Bebeklere Üç Farklı Şekilde Bulaşır
Bebeklere soğuk algınlığının üç farklı şekilde bulaşabileceği ifade edilir. Bunlar;
- Doğrudan Temas: Hasta olan insanların bebeklere dokunması veya bebeği öpmesiyle bebeğe hastalığın geçme riski oldukça yükselir,
- Hava Yoluyla: Enfeksiyona yakalanmış birisinin öksürerek, hapşırarak veya nefesi yoluyla bebeğin hastalanmasına neden olabilir. Uzmanlar tarafından enfeksiyonel hastalıklarla (grip- nezle vs.) mücadele eden kişilerin bebeklerden uzak durmasını sağlamanın son derece önemli olduğuna dikkat çekilir. .
- Dokunma Yoluyla: Soğuk algınlığı hastalığın neden olan virüslerin canlılığın olmadığı alanlarda bile uzun süre işlevini kaybetmeden bekleyebilecekleri belirtilir. Bu nedenle canlı bir hücreye girdiğinde yeniden faaliyete geçen virüslerin bebeklere dokunma yoluyla da bulaşabileceği ifade edilir.
Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri
Soğuk algınlığı, bebeklerde burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırık, öksürük, halsizlik gibi sorunlara yol açar. En yaygın soğuk algınlığı belirtileri şunlardır:
- Burunda tıkanıklık ve burun akıntısı,
- Hapşırma,
- Huysuzluk
- Uyumada güçlük,
- Uzun süren öksürük,
- Yüksek ateş,
- İştahsızlık,
Bebeklerde hafif veya ağır şekilde seyredebilen bu belirtilerin bebeğin hastalık evresine, bağışıklık sistemine ve bebeğin içerisinde olduğu yaşa göre farklılık gösterebileceği ifade edilir. 6 aydan küçük bebeklerde görülen soğuk algınlığı hastalığının ciddi sorunlara yol açabildiği belirtilirken, 1 yaşından büyük bebeklerin ise, soğuk algınlığı rahatsızlığını genellikle ilaç tedavisi görmeden de atlatabilecekleri ifade edilir.
Hastalanan Bebeği Doktora Götürme Zamanı
Soğuk algınlığı veya diğer adıyla üşütme belirtilerinin bebeklerde ciddi etkiler gösterebileceği belirtilir. Özellikle bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olan prematüre bebeklerle (erken doğan), yeterli miktarda anne sütü almamış bebeklerin hastalığı daha zor atlatabileceği ifade edilir. Aşağıdaki belirtilerin görülmeye başlaması ya da bebeğin durumunun ağırlaşması durumunda bebeğin mutlaka doktora götürülmesi gerekmektedir. Bebeklerde soğuk algınlığının bir haftadan fazla sürmesi durumunda, doktora başvurulması gereklidir. Bunun yanı sıra anne sütü ile beslenmeyen bebekler, prematüre ve 1 yaşından küçük bebeklerde de soğuk algınlığının ciddiye alınması tavsiye edilir.
Bebeğiniz Bu Belirtileri Gösteriyorsa Mutlaka Doktora Başvurun
- Bebeğin ateşi 39 derecenin üzerine çıkmışsa,
- Bebek yemek yemeyi veya sıvı almayı reddediyorsa,
- Hastalığın süresi bir haftadan fazla devam ediyorsa,
- Bebeğiniz nefes almada güçlük çekiyorsa,
- Ağlama nöbetleri başladıysa,
Bebeğinizde yukarıdaki belirtiler görülmeye başladıysa doktora başvurmak şarttır. Bağışıklık sistemi oldukça güçsüz olan bebeklerin soğuk algınlığı gibi kolayca atlatılabilecek hastalıklarda bile hayati tehlike oluşturabileceğini unutmamanız gerektiği ifade edilir.
Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer? - İyi Gelen Şeyler
Bebeğin soğuk algınlığı ile mücadele yöntemi, bebeğin yaşına göre değişiklik gösterir. 2 yaşından büyük bebeklerin tedavisi için ilaç kullanımına başvurulabileceği gibi, daha küçük bebeklerde ilaç kullanımının tehlike yaratabileceği belirtilir.
- 0-6 Aylık - Yeni Doğan Bebekte Soğuk Algınlığı; Yenidoğan bebeklerde soğuk algınlığı için anne sütünün oldukça etkili bir ilaç olduğu ifade edilir. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen anne sütünün soğuk algınlığının da kısa süre içerisinde atlatmasını sağladığı ifade edilir. Uzmanlar, 6 aydan küçük bebeklerde ek besin veya herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora başvurmanın önemli olduğuna dikkat çekerler.
- 6-12 Aylık Bebeklerde Soğuk Algınlığı; Bu aylardaki bebeklerde soğuk algınlığına iyi gelen şeyler arasında anne sütüne ek olarak, C vitamini açısından güçlü olan besinlerin ve çok fazla olmamak şartıyla bitki çayı kullanılabileceğini belirtirler. (Her ihtimale karşın vermeden önce mutlaka doktorunuza danışın) Ek besinlere geçen bebeklerin bu dönemde bol miktarda sıvı tüketmelerinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekilir.
- 1-2 Yaş Arasındaki Bebeklerde Soğuk Algınlığını Giderebilmek için; bebeğin doğru beslenmesinin önemli olduğu ifade edilir. Hastalık döneminde bebeğin iyi havalandırılmış bir odada uyumasının yanında yeterince dinlenmesi ve iyi beslenmesinin şart olduğu belirtilir. 1-2 yaş arasındaki bebeklerde soğuk algınlığına iyi gelecek şeyler arasında, taze sıkılmış meyve sularını ile bitki çayları tüketmelerinin bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde fayda sağlayacağına dikkat çekilir.
- 2 Yaşından Büyük Bebeklerde Soğuk Algınlığı ve Gribe İyi Gelen Şeyler; 2 yaş ve daha büyük bebek ve çocuklarda soğuk algınlığının giderilebilmesi için ilaç kullanımının gerekli olabileceğini belirten uzmanlar, bebeğin hasta olan insanlardan uzak durmasının ve iyi beslenmesinin yanında yeterince iyi havalandırılmış ortamlarda bulunması gerektiğini ifade ederler. Bebeklerde soğuk algınlığı ve gribin uzun sürmesi durumunda mutlaka doktora başvurulmasının şart olduğu belirtilir.
Bebekler Grip Olduğunda Evde Yapılacak 7 Bakım Önerisi ve detaylar için tıklayın.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var