Bebeklerde Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?
28 Haziran 2021

Sivrisinek ısırıkları yaz aylarının gelmesiyle birlikte artış gösterdi. Peki, oldukça kaşıntılı olan ısırıklara evde nasıl müdahale edilmeli?

Bebeklerde sivrisinek ısırıkları yaz aylarının gelmesiyle birlikte artış gösterdi. Bu durum çoğu zaman ciddi bir sağlık sorununa neden olmasa da bazen alerjik reaksiyonlar veya enfeksiyon gibi durumlarla karşılaşılabiliyor. Ayrıca sivrisinek ısırığının kaşıntılı olması, bebeklerde birkaç gün süren huzursuzluğuna sebep olabiliyor. Peki, bebeklerde sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Bebeklerde sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Bebeklerde Sivrisinek Isırığı

Özellikle yaz aylarında artış gösteren sivrisinekler, ısırdıkları canlıdan kan alırken aynı zamanda salgılarını da o canlılara enjekte ederler. Bu salgılarda bulunan antikoagülen ve yabancı proteinler, insanların histamin denilen bir kimyasalı üretmesine neden olur. Histamin, vücudun yabancı maddelere karşı savaşmasına yardımcı olurken, aynı zamanda ısırık sonrası görülen kaşıntı ve kızarıklık gibi semptomların da ana sebebidir.

Yetişkinlerde veya bebeklerde sivrisinek ısırıkları genellikle ciddi bir sağlık sorununa neden olmaz. Ancak çok nadir durumlarda önemli alerjiler gelişebilmektedir. Özellikle ısırık sonrası nefes alma güçlüğü, boğazın kapanmaya başlaması hissi veya tüm vücuda yayılan kırmızı lekeler gözlemleniyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Zira bu belirtiler, çok ciddi bir alerji türü olan anaflaksi semptomlarıdır. Bununla birlikte sivrisinek ısırığı sonrası görülen yüksek ateş ve eklemlerde şişlik gibi durumlar da ciddiye alınması gereken diğer belirtilerdir. Zira bu belirtiler alerji sebebiyle değil, genellikle sivrisineğin taşıdığı bulaşıcı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple kaşıntı, ufak kabarmalar ve lokal kızarıklık haricinde görülen tüm belirtilerde mutlaka bir uzmana muayene olunması önerilmektedir.

Bebeklerde Sivrisinek Isırığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde sivrisinek ısırığı belirtileri, tıpkı yetişkinlerdeki gibidir. Bunlar;

  • Isırılan bölgede kızarıklık,
  • Deri üstünde şişlik,
  • Kaşıntı.

Bebeklerde Sivrisinek Isırığı Nasıl Geçer?

Bebeklerde sivrisinek ısırığı genellikle ciddi problemlere sebep olmaz. Hiçbir müdahale olmasa dahi birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bu süreçte ısırılan yer kaşınacağından, bebek huzursuzlaşabilir. Böylesi bir durumda, enfeksiyon oluşmasını önlemek için yapılması gereken ilk şey bölgeyi su ve sabun ile iyice yıkamaktır. Ayrıca yine enfeksiyon riskinden korunmak için bebeğin tırnaklarının kesilmesi gerekir. Daha sonra doktorun veya eczacının önereceği, bebekler için kullanıma uygun olan antihistaminik kremler veya kaşıntı önleyici merhemler kullanılabilir. Ayrıca buz uygulaması da kaşıntı ve enflamasyonu azaltmak için başvurulabilecek bir diğer yöntemdir.

Bebeklerde Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde sivrisinek ısırığı için aşağıdaki doğal yöntemler uygulanabilir;

1. Aloe Vera

Anti-enflamatuvar etkisi olan aloe vera, sivrisinek ısırıkları sebebiyle oluşan şişliğin gerilemesine ve iltihap oluşmasının önlenmesine yardımcı olabilir. Eğer evinizde varsa, bu bitkinin içindeki jeli çıkarıp ısırılan bölgeye sürebilirsiniz.

2. Seyreltilmiş Sarımsak

Sarımsağın antiviral ve yara iyileştirici özelliği yüzyıllardır biliniyor. Ancak sarımsağı direkt cilde uyguladığınızda irritasyonlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle sarımsağı incecik kıyıp, hindistan cevizi yağı gibi doğal bir yağla karıştırarak cilde uygulamanız daha sağlıklı olacaktır. Karışımı birkaç dakika beklettikten sonra bölgeyi ılık bir suyla yıkayarak kaşıntının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

3. Fesleğen

Fesleğen, içeriğinde kaşıntılı cildi rahatlatan maddeler barındırıyor. Bu nedenle sivrisinek ısırıklarında bölgeyi fesleğenle hafifçe ovmak bebeğin kaşıntısının geçmesine yardımcı olabilir. Bu durumda hazır fesleğen losyonu kullanabilirsiniz veya evde kendiniz doğal bir karışım hazırlayabilirsiniz. Evde hazırlamak istiyorsanız 1 bardak su ve 10 gram kuru fesleğeni kaynatmanız yeterli olacak. Soğuduktan sonra pamuk yardımıyla ısırılan bölgeye sürebilirsiniz.

4. Poşet Çay

Kullanılmış siyah poşet çayları, sivrisinek ısırığı sonrası şişliğin inmesi için kullanabilirsiniz. Hatta poşetleri buzdolabında soğutarak kullanmanız, kaşıntının da geçmesine yardımcı olabilir.

5. Buz Uygulaması

Sivrisinek ısırıklarında başvurulabilecek bir diğer yöntem de buz uygulamasıdır. Buz, hem iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olur hem de ısırık sonrası görülen kaşıntının hafiflemesini sağlar. Ancak buz uygulamasını direkt çıplak tene yapmamaya dikkat edin. Aksi halde buz yanıkları ve tahrişler oluşabilir. Bunun yerine buz küplerini bir tülbentin içine koyup, ısırılan bölgede kısa süreli beletmeniz daha sağlıklı olur.

6. Yulaf Ezmesi

Böcek ısırıklarına karşı cildi rahatlatan bir besin olan yulaf ezmesi, sivrisinek ısırıkları sonrasında da cildi yatıştırmaya yardımcı oluyor. Bunun için yulaf ezmesini su ile lapa hale getirmeniz yeterli. Kısa bir süre cilt üzerinde bekletip durulayabilirsiniz.

Bunlara Dikkat!

Tüm bunların dışında halk arasında diş macunu, elma sirkesi ve limon gibi cildi tahriş edebilen maddelerin de sivrisinek ısırığına iyi geldiğine inanılmaktadır. Ancak bahsedilen maddeler, özellikle hassas ciltli bebeklerde cildi iyice kurutarak derinin daha da kızarmasına ve tahriş olmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple uygulama yapmadan önce bir uzmana danışmak daha faydalı olacaktır.

Bebeklerde Sivrisinek Isırığını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Özellikle yaz aylarında aşağıdaki yöntemleri uygulayarak bebeğinizi sivrisinek ısırıklarından koruyabilirsiniz;

  • Evinizin penceresine sivrisineklerin girmesini önleyecek tüller takabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yatağında cibinlik kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizi giydirirken cildini kapatan kıyafetler tercih edebilirsiniz. Ayrıca parlak renkli kıyafetler sivrisinekleri çekeceğinden, pastel tonda giysiler seçebilirsiniz.
  • 3 aydan büyük bebekler için DEET içeren sinek kovucular kullanılabilir. Ancak bu ürünler kullanılmadan önce mutlaka doktordan onay alınmalıdır. Ayrıca günde 1’den fazla kullanmamaya ve kullandıktan sonra gün sonunda durulamaya dikkat edilmelidir.

Bebeklerde Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Sivrisinek Isırığı Bebeklerde Ciddi Bir Sağlık Sorununa Neden Olur mu?

Sivrisinek ısırıkları ülkemizde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmaz. Ancak özellikle Afrika kıtasında, sıtma gibi hastalıklara sebep olabiliyor. Bununla birlikte, nadir olarak bebeklerde ve çocuklarda alerjik belirtiler gözlemlenebiliyor. En tehlikeli olan alerji türü ise anaflaksidir. Anaflaksi nefes alma güçlüğü ile kendisini belli eden ve çok acil tıbbi müdahale gerektiren bir alerjidir. Ancak anaflaksi daha çok arı ve böcek sonrası görülen bir alerji türüdür. Sivrisinek ısırığı sonrası anaflaksi gelişme ihtimali oldukça düşüktür. Bunların dışında, sivrisinek ısırığı sonrası nadiren görülebilecek diğer hastalıklar şunlardır;

  • Sarıhumma,
  • Dang humması,
  • Menenjit,
  • Beyin iltihabı,
  • Batı Nil virüsü.

Sonuç olarak; bebeklerde sivrisinek ısırığı genellikle ciddi bir sağlık sorununa neden olmaz. Isırılan bölgenin temizliğini sağladıktan sonra eczaneden alınan kaşıntı ve enflamasyonu önleyici kremlerin sürülmesi veya yukarıda bahsettiğimiz doğal yöntemlerin uygulanması genellikle yeterli olur. Ancak sivrisinek ısırığı sonrası nefes güçlüğü, tüm vücuda yayılan kızarıklık, morarma, yüksek ateş vb. durumlarda acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği unutulmamalıdır.

Bunu da Okuyun: Bebeklerde Böcek Isırığına Nasıl Müdahale Edilir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.