Yaz Geldi Onlar da Ortaya Çıktı! Bebeklerde Böcek Isırığı ve İlk Müdahale

Yaz Geldi Onlar da Ortaya Çıktı! Bebeklerde Böcek Isırığı ve İlk Müdahale
22 Haziran 2017

Bebeklerde böcek sokması ve böcek ısırığı durumunda ilk olarak ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Bebeklerde Böcek Sokması ve Böcek Isırığı

Bebeklerde böcek sokması ve böcek ısırığı vakaları yazın gelmesiyle birlikte görülmeye başladı. Sivrisinek, kene ve arı gibi daha pek çok böcek türü, bebekler için alerjik olabiliyor veya böceklerden kapılan enfeksiyonlar ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Fakat alacağınız birkaç önlem veya doğru yapacağınız ilk müdahale ile minik yavrunuzu böcek ısırıklarına karşı koruyabilirsiniz. 

Yaz Geldi Onlar da Ortaya Çıktı! Bebeklerde Böcek Isırığı ve İlk Müdahale  

Böcek Isırığı Bebekler İçin Ciddi Bir Tehlike Oluşturur mu?

Doktorlar, çoğu böcek ısırığının zararsız olduğunu ve ısırılan bölgeyi temizleyerek enfeksiyon riskini ortadan kaldırabileceğimizi düşünmektedir. Fakat, nadir durumlarda böcek ısırığı bebeğiniz için tehdit oluşturabilir. Örneğin; bebeğinizin alerjik bir durumu varsa, böcek ısırığı bebeğinizin üst solunum yollarının şişmesine ve nefes almasına engel olabilir. Ya da böceğin taşığı zararlı bir virüs, bebeğinize bulaşabilir ve bu da ciddi sağlık sonuçlarına neden olabilir. Böcek ısırmalarında önemli olan nokta, belirtilerin şiddetine dikkat etmek ve hangi aşamada doktora başvurmanız gerektiğini kestirebilmektir.  

Böcek Isırığı Belirtileri Nelerdir?

Böcek ısırığı ve böcek sokması belirtileri aşağıdaki gibidir. Şikayetler giderek artıyor ve bebeğiniz huzursuzlaşıyorsa hekiminizle görüşmelisiniz.

- Isırılan bölgede kızarıklık,

- Deride döküntü,

- Kaşıntı,

- Ateş

- Isırılan bölgenin şişmesi

- Deride sulu kabarcıklar

   

Böcek Isırıklarında Ebeveynlerin İlk Müdahalesi

Böcek ısırıklarında yapmanız gereken ilk şey, enfeksiyon riskini engelleyebilmek için bölgeyi iyice steril hale getirmektir. Bunun için ısırılan alanı sabunlu suyla yıkamalısınız ve antihistaminik pomatlardan sürebilirsiniz. Isırılan bölgeye 20-25 dakika kadar soğuk kompres yaparak yaşanan ağrının şiddetini azaltabilirsiniz. Bebeğinizin tırnaklarını kesmeniz, kaşıma sırasında bölgeye enfeksiyon bulaşma riskini azaltacaktır. Belirtiler giderek şiddetleniyorsa bebeğinizi en yakın sağlık kuruluşuna götürmelisiniz. Özellikle ısırılan/sokulan bölge gitgide kızarıklaşıyor, şişiyor, bölgede sarı bir sıvı sızıntısı ve kırmızı çizgiler oluşmaya başladıysa, mutlaka bebeğinizin hekimi ile görüşmelisiniz. 

Yaz Geldi Onlar da Ortaya Çıktı! Bebeklerde Böcek Isırığı ve İlk Müdahale

Sık Karşılaşılan Böcek Sokmaları ve Isırıklarında İlk Müdahale

 Arı sokması/Görünüm ve Belirtisi

Arının soktuğu yer kırmızı ve şiş bir haldedir. Çoğunlukla arının bıraktığı siyah iğne dışarıdan görülür. 

Ne Yapmalısınız? 

Arının bıraktığı iğneyi cildi kazır gibi yaparak çıkartabilirsiniz. Bunu yaparken cildi iyice sıkıp acıtmamalısınız. Yoksa iğnenin zehrini deriye daha fazla bulaştırabilirsiniz. İğne çıktıktan sonra bölgeyi sabunla yıkamalısınız. Ağrıyı azaltmak için soğuk kompresler uygulayabilirsiniz. Eğer arının iğnesini çıkartamıyorsanız mutlaka sağlık çalışanından yardım almalısınız.

Karınca ısırması/Görünüm ve Belirtisi

Isırılan bölgede küçük, ağrılı kabarcıklar oluşur. Isırıktan sonra oluşan kabarcıkların içi yarım saat içinde su dolabilir.

Ne Yapmalısınız?

Karınca ısırıkları genellikle ciddi bir risk barındırmaz. Bölgeyi yıkamanız ve kalamin losyon sürmeniz yeterlidir. Ancak, belirtiler şiddetleniyorsa bebeğinizin hekimine haber vermelisiniz.

Kene Yapışması

Bebeğinize kene yapıştığında en doğru müdahale hastanede gerçekleşecektir. Vakit kaybetmeden bebeğizle hastaneye gitmeniz önerilir. Çünkü, siz keneyi çıkartmaya çalışırken kenenin bir kısmının içeride kalmasına neden olabilirsiniz. Eğer ki bebeğinize yapışan keneyi evde siz çıkarttıysanız, keneyle birlikte bebeğinizi hastaneye götürmelisiniz ve varsa antibiyotikli krem sürebilirsiniz. Doktor, yapışan kenenin Lyme hastalığı taşıyıp taşımadığını anlamak için keneyi görmek isteyecektir.

Sivrisinek/Görünüm ve Belirtisi

Sivrisinek ısırıklarında deride kabartı ve kaşıntılar görünür. Bu kabarcıklar kimi zaman grup halinde oluşabilir.

Ne Yapmalısınız?

Kanama ve enfeksiyon riskine karşı bebeğinizin bölgeyle oynamasına izin vermeyin. Isırılan bölgeyi su ve sabunla yıkayarak kalaminli losyon sürebilirsiniz. Kaşıntıyı azaltmak için buzlu kompresler uygulayabilirsiniz.  Belirtiler şiddetlenirse hekiminizle görüşmelisiniz.

Bebeğinizi Böcek Isırıklarından Koruyabilmek İçin...

Böcekler, yaz aylarında ne yazık ki direkt olarak bebekleri hedef alıyor. Bu nedenle bebeğinizi böcek ısırıklarına karşı koruyabilmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

- Özellikle yeşillik alana gidilecekse, bebeğe çok canlı ve parlak renkli kıyafetler giydirilmemeli. Bu renkler böceklerin dikkatini daha fazla çeker.

- Böcek kavucu spreyler kullanabilirsiniz fakat markasını doktorunuzun önerisine göre belirlemelisiniz ve her ürüne güvenmemelisiniz. Bu spreyleri bebeğin yüzüne sıkmamaya dikkat etmelisiniz.

- Piknik vb. aktivitelerde bebeğinize uzun kollu fakat ince, pamuklu giysiler giydirebilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk