Bebeklerde Salya Akıntısı Neden Olur?

Bebeklerde Salya Akıntısı Neden Olur?
09 Ağustos 2021

Özellikle ilk kez anne baba olan çiftler, bebeklerinin gelişim sürecindeki her bir detayın normal olup olmadığını merak ederler. Kaç saat uyumalı, ne sıklıkta beslenmeli gibi birçok soru, doğumdan sonra taze ebeveynlerin aklını kurcalayıp durur. Bu sorulardan biri de hiç şüphesiz ki bebeklerdeki salya artışıdır. Peki, bebeklerde salya neden olur?

Özellikle ilk kez anne baba olan çiftler, bebeklerinin gelişim sürecindeki her bir detayın normal olup olmadığını merak ederler. Kaç saat uyumalı, ne sıklıkta beslenmeli gibi birçok soru, doğumdan sonra taze ebeveynlerin aklını kurcalayıp durur. Bu sorulardan biri de hiç şüphesiz ki bebeklerdeki salya artışıdır. Peki, bebeklerde salya neden olur?

Bebeklerde salya oluşumunun en bilinen nedeni diş çıkarmadır. Bunun dışında enfeksiyon, reflü veya burun tıkanıklığı gibi birçok sebep, bebeklerde salya artışına neden olabilmektedir. Yenidoğan döneminden itibaren görülebilen salya akıntısının ortalama 1,5 yaşına kadar dönem dönem artıp azalması gayet normaldir. Ancak 1,5 yaşından sonra salya üretiminde azalma olması beklenir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda; bebeklerin salyası neden akar, bebeklerde salya ne zaman biter gibi ebeveynlerin en çok araştırdığı konuları derledik, hazırsanız başlayalım.

Bebeklerde Salya Neden Olur?

Bebeklerde salya neden akar sorusuna onlarca yanıt verilebilir. Ancak bunlardan en bilineni diş çıkarmadır. Çoğu bebeğin diş çıkarma döneminde salya miktarında artış gözlemlenir. Bunun dışında reflü, enfeksiyon, alerji ve burun tıkanıklığı gibi birçok faktör bebeklerde salya artışına neden olabilmektedir. Şimdi, bebeklerde salya üretimini tetikleyen nedenleri daha detaylı inceleyelim.

1. Diş Çıkarma

Bebeklerde salya artışının en bilinen nedeni diş çıkarmadır. Bu süreç 3. ayda başlayabileceği gibi 9. aya kadar da uzayabilir. Ancak ortalama 6. ay civarı bebeklerin ilk dişleri patlamaya başlar. Diş çıkarma döneminde salya artışına ek olarak hafif ateş, iştahsızlık, huzursuzluk ve her şeyi ağzına götürme isteği gibi belirtiler de gözlemlenebilir. Bu süreçte bebeği rahatlatmak için soğuk diş kaşıma aparatları kullanılabilir veya temiz bir bez yardımıyla bebeğin diş etlerine masaj yapılabilir. Eğer doktorunuz öneriyorsa, diş çıkarma döneminde kullanılan bitkisel jeller ile de bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

Diş Çıkartan Bebekleri Rahatlatacak 10 Öneri!

2. Enfeksiyon

Bebeklerde salya artışına sebep olan bir diğer faktör de ağız içinde oluşan enfeksiyonlardır. Tükürüğün içinde enfeksiyonla savaşan enzimler bulunduğu için vücut enfeksiyon algıladığında tükürük üretimini artırır. Yani ağız içi enfeksiyonları sırasında bir salya artışı varsa, bu durum bebeğinizin bağışıklık sisteminin harekete geçtiğinin bir göstergesidir.

Bebeklerde Salya Akıntısı Neden Olur?

3. Reflü

Bebeklerin yemek borusu üzerindeki kapakçıklar gevşek olduğu için özellikle yenidoğan döneminde sık sık kusarlar. Bu durum aynı zamanda bebeklerin boğazının tahriş olmasına da sebep olmaktadır. Vücut ise böylesi anlarda daha fazla tükürük üreterek kendisini korumaya çalışır.

4. Burun Tıkanıklığı

Burnu tıkanan bebekler ağızlarından nefes almaya başladıkları için salya üretiminde artış görülebilir. Eğer altında başka bir sebep yoksa burun tıkanıklığı giderildiğinde salya üretimi de azalacaktır.

Burun Aspiratörü Nasıl Kullanılır?

5. Alerji

Alerjik bebeklerin sık sık burnu tıkanabilir. Bu durumda, yukarıda değindiğimiz gibi ağızlarından nefes almaya başladıkları için tükürük üretimleri artar. Dolayısıyla alerjilerin de salya artışını tetikleyebileceği unutulmamalıdır.

6. Serebral Palsi

Serebral Palsi, kasların tonusunu ve kişinin motor becerilerini etkileyen bir hastalıktır. Genellikle süt çocukluğu veya okul öncesi dönemde ortaya çıkar. Bu hastalık direkt kasları etkilediği için bebekler ağızlarındaki kasları kullanamazlar. Dolayısıyla serebral palsili bebeklerde de salya ve tükürük artışı gözlemlenir.

7. Diğer Sebepler

Kullanılan ilaçlar, bağırsak enfeksiyonları, sinirsel veya psikolojik faktörler, mide asidinin fazla olması, erken diş çıkarma ve daha birçok etkenin bebeklerde salya artışına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Bebeklerde Salya Akıntısı Neden Olur?

Bebeklerde Salya Akması Ne Zaman Geçer?

Gerek diş çıkarma dönemi gerekse ağız içinde gelişen enfeksiyonlar bebeklerde salya artışına neden olabilir. Ancak bu artışın 1,5 yaş civarı azalması beklenir. Diğer bir deyişle bebeklerde salya üretiminin ortalama 18 aylıkken normale dönmesi gerekir. Zira bu dönemde hem bebeklerin birçok dişi çıkmış olur hem de kas kontrolünü sağlayabilecek motor becerileri gelişmiş olur. Ayrıca çiğneme ve yutma reflekslerinin gelişmesi de bebeklerde salya miktarının azalmasını etkileyen unsurlardır. Tüm bunlara rağmen, dönem dönem farklı tatların denenmesi veya duygusal değişim gibi faktörlerin bebeklerde salya artışına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Bebeklerde Salya Nasıl Geçer?

Salya, bebeklerin sağlığını tehdit eden zararlı bir şey değildir. Çene kaslarının güçlenmesi, dişlerin çıkması, yutma ve çiğneme reflekslerinin gelişmesiyle birlikte salya üretiminin azalması beklenir. Bu nedenle herhangi bir tedaviye gerek yoktur.

Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi bazen ağız içi enfeksiyonlar da salya artışına neden olabiliyor. Bu nedenle öncelikle bebeğinizin gelişimini takip eden doktora danışmanızı ve salya artışının altında yatan herhangi bir hastalık olup olmadığını öğrenmenizi öneririz. Eğer salya artışını bir hastalık tetikliyorsa, doktorunuzun reçete edeceği ilaçları düzenli olarak kullanmanız sonucunda bebeğinizin salya artışı da azalacaktır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Ekrem 1. Daha, en kerim. 2. Çok şeref sahibi, pek cömert, çok eli açık. Ekremü’l-Ekremin: Cenab-ı Hak. (Alak suresi: 3 ).