Bebeklerde Kurdeşen (Ürtiker) Nedir ve Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kurdeşen (Ürtiker) Nedir ve Nasıl Geçer?
07 Kasım 2022

Alerjilerden enfeksiyonlara kadar birçok faktör bebeklerde ürtikeri (kurdeşen) tetikleyebilir.

Bebeklerde kurdeşen sık görülen bir deri rahatsızlığıdır. Kabarık ve kaşıntılı kızarıklarla kendini belli eden kurdeşen, genellikle alerjik nedenlerle ortaya çıkar. Ancak viral enfeksiyonlar, böcek ısırıkları ve daha birçok faktör de bebeklerde ürtiker gelişmesine neden olabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklerde kurdeşen belirtileri nelerdir, bebeklerde kurdeşen nasıl geçer gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Bebeklerde Kurdeşen (Ürtiker)

Bir tür alerjik deri hastalığı olan kurdeşen bebeklerde oldukça sık görülür. Ürtiker olarak da bilinen bu deri rahatsızlığında cilt üzerinde kabarık, kaşıntılı ve kızarık lezyonlar oluşur. Vücudun her yerinde çıkabilen bu lezyonlar, genellikle alerjik bir maddeye maruz kalındığında ortaya çıkar. Zira böylesi bir durumda vücut histamin salgılamaya başlayacağı için kan damarları genişler ve kan plazması deriye yayılır. Plazmaların bölgesel olarak deri altında birikmesi ise kurdeşen dediğimiz cilt rahatsızlığına yol açar. Bununla birlikte viral enfeksiyonlar, kimyasallara maruz kalmak, böcek ısırıkları veya bazı ilaçlar da bebeklerde kurdeşen gelişmesine neden olabilir.

Kurdeşen, bebeklerin vücudunun herhangi bir yerinde çıkabilir. Lezyonlar genellikle belli bir bölgede kümelenme eğiliminde olsa da aynı anda vücudun farklı yerlerinde de gelişebilir. Kızarık ve kabarık bir görünüme sahip olan bu lezyonlar, kaşıntılı olabileceği için bebekte huzursuzluğa neden olabilir. Bununla birlikte ailesinde alerji geçmişi olan bebekler ürtiker açısından daha fazla risk altındadır.

Bebeklerde Ürtiker (Kurdeşen) Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde kurdeşen gelişmesinin en temel sebebi alerjik besinlerin tüketilmesidir. İnek sütü, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, domates, yer fıstığı ve susam gibi alerji riski yüksek besinler bebeklerde ürtiker gelişmesine neden olabilir.

Bebeklerde ürtikere (kurdeşene) neden olabilecek diğer faktörler ise şunlardır:

  • Toz, evcil hayvan tüyü, küf ve polen gibi alerjenler,
  • Viral enfeksiyonlar veya parazitler,
  • Bazı ilaçlar ve vitamin takviyeleri,
  • Arı sokması ve böcek ısırmaları,
  • Güneşe veya soğuğa uzun süre maruz kalmak,
  • Kimyasal ürünlere temas etmek,
  • Terlemek,
  • Stres ve
  • Kıyafetlerin vücuda sürtünmesi.

Bebeklerde Kurdeşen (Ürtiker) Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde ürtikerin en önemli belirtisi cilt üzerinde kızarık ve kaşıntılı kabarıklardır. Bu kabarıklıklar bebeğin vücudunun her yerinde çıkabilir. Genellikle birkaç saat içinde yatışan kurdeşen, alerjene maruz kalındığı sürece tekrarlayabilir.

Bebeklerde Kurdeşen (Ürtiker) Nedir ve Nasıl Geçer?

Bebeklere Kurdeşen Teşhisi Nasıl Konur?

Bebeklerde kurdeşen teşhisi aslında oldukça kolaydır. Eğer bebeğin cildindeki lezyonlar geçmeden hastaneye başvurulursa, bebeğin tıbbi öyküsü dinlendikten sonra fiziki muayene ile hızlıca tanı konabilir. Bu aşamada kurdeşene neden olan alerjeni tespit etmek için çeşitli testler yapılabilir. Ayrıca enfeksiyon ve diğer hastalıkların gözden kaçmaması için farklı test ve tetkiklerden de faydalanılabilir.

Bebeklerde Kurdeşen Kaç Günde Geçer?

Bebeklerde kurdeşen genellikle birkaç saat içinde geçer. Alerjene maruz kalınmadığı sürece haftalarca veya aylarca sürmesi beklenmez. Ancak bebek alerjene maruz kaldığı takdirde tekrar etme eğilimi gösterir. Bu nedenle önlem alabilmek adına bebeğe alerji testi yaptırmak faydalı olabilir.

Bebeklerde Kurdeşen Nasıl Geçer?

Bebeklerde ürtiker tedavisi, bebeğin yaşına ve ürtikerin şiddetine göre değişiklik gösterir. Kurdeşen tedavisinde ana amaç, buna yol açan etkeni bulmaktır. Tetikleyici faktörü bulduktan sonra bebeğin bundan uzak tutulması tedavideki en etkili yoldur. Bu aşamada kurdeşeni tetikleyen alerjeni bulabilmek için hekim bazı testler yapılmasını önerebilir. Bununla birlikte ilaç veya takviye kullanımı sonrası ürtiker geliştiği düşünülüyorsa konu hekimle paylaşılmalıdır. Bu durumda ilaçların kesilmesi veya muadilleriyle değiştirilmesi gerekebilir. Ayrıca bebeğin kimyasala maruz bırakılmaması, terleme veya giysilerin cilde sürtünmesi gibi kontrol edilebilecek durumların olabildiğince önlenmesi gerekmektedir. Eğer şiddetli kaşıntı ve şikâyetler varsa bebeklerde kurdeşen tedavisi için doktor çeşitli ilaçlar ve merhemler reçete edebilir.

Bebeklerde Kurdeşene Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kurdeşen genellikle birkaç saat içinde geçme eğilimindedir. Ancak yine de bebeği rahatlatabilecek bazı yöntemler mevcut. İşte, bebeklerde kurdeşene iyi gelen yöntemler:

  • Kaşıntının rahatlaması için bebeğinize ılık banyo yaptırabilir veya soğuk kompresler uygulayabilirsiniz.
  • Kurdeşen lezyonlarının daha da kötü olmaması için bebeğinizin tırnaklarını kısa kesmelisiniz.
  • Kurdeşeni daha da tetikleyebileceği için bebeğinizin uzun süre ısıya veya soğuğa maruz kalmasını önlemelisiniz.
  • Kimyasal maddelerle temas etmemesini sağlayın.
  • Vücuttaki kaşıntının artmaması için bebeğinize gevşek ve pamuklu giysiler giydirin.

Ne Zaman Doktora Haber Vermeliyim?

Kurdeşenin ilaç kullanımından, böcek ısırığından veya belli bir yiyeceği yemekten kaynaklandığını düşünüyorsanız doktorunuza haber vermenizde fayda var. Bunlar bebeğin alerjisinin bir belirtisi olabilir ve daha yoğun semptomlarla karşılaşmamak için alerji testi yapılması gerekebilir. Bununla birlikte bebeğin ürtikeri iyileşmek yerine her geçen gün daha da kötüye giderse hastaneye başvurmak sağlıklı olur. Son olarak bebekte yutkunma ve nefes alma güçlüğü, ağız ve dudak şişliği, mide bulantısı ve kusma gibi ciddi semptomlar varsa vakit kaybetmeden en yakın hastaneye müracaat edilmelidir. Bunlar ölümcül sonuçları olabilen anaflaksiye işaret ediyor olabilir.

Kaynak: 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Hacer 1. Taş, kaya. 2. İsmail Peygamber’in annesinin adı.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl