Bebeklerde Katılma Nöbeti: Neden Olur, Ne Zaman Geçer?

Bebeklerde Katılma Nöbeti: Neden Olur, Ne Zaman Geçer?
30 Mart 2022

Ebeveynleri oldukça endişelendiren katılma nöbeti hakkında merak edilenleri derledik.

Bebeklerde katılma nöbeti, bebeğin ağlarken nefesini tutması sonucu oluşan kısa süreli kendinden geçme durumudur. Bu tablo çoğu aileyi korkutsa da aslında zararsızdır. Zira bebeklerin neredeyse %5’inde katılma nöbeti görülmekte ve herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmamaktadır. Genellikle 6 ay – 2 yaş arasında ortaya çıkan katılma nöbetleri nadiren 4 – 6 yaşına kadar devam edebilir.

Bebeklerde katılma nöbeti belirtileri arasında nefesin kesilmesi, cildin morarması ve vücudun kasılması gibi durumlar yer alır. Her iki cinste de görülen katılma nöbetinin erkek bebeklerde daha sık gerçekleştiği gözlemlenmektedir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde katılma nöbeti ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız hemen başlayalım.

Katılma Nöbeti Nedir?

Katılma nöbeti, bebeğin ağlarken nefesini tutması sonucu oluşan kısa süreli kendinden geçme durumudur. Bu tablo çoğu aileyi korkutsa da aslında zararsız olduğu bilinmektedir. Zira bebeklerin yaklaşık %5’inde görülen bu nöbetler, genellikle ciddi bir komplikasyona yol açmaz.

Bebeklerde katılma nöbeti daha çok 6 ay – 2 yaş arasında görülür. Bazen 4 – 6 yaşına kadar devam edebilir. Yenidoğan bebeklerde ise çok nadir gözlemlenir. Her iki cinste de katılma nöbeti ile karşılaşılabilir ancak erkek bebeklerde daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bununla birlikte ailesinde katılma nöbeti öyküsü olan bebeklerde ortaya çıkma ihtimali daha fazladır.  

Bebeklerde Katılma Nöbeti Neden Olur?

Bebeklerde katılma nöbetine neyin sebep olduğu henüz tam olarak bulunamamıştır. Ancak otonom sinir sistemi düzensizliğinin katılma nöbetini tetikleyebileceği düşülüyor. Özellikle demir eksikliğine bağlı kansızlığı olan bebeklerin katılma nöbetine daha yatkın olduğu biliniyor. Zira demir, merkezi sinir sisteminin işleyişinde çok önemli bir role sahiptir. Eksikliğinde, sinir sisteminin işleyişinde düzensizlikler olabileceğinden bebekler katılma nöbetine meyilli hale gelebilirler. Ayrıcademir eksikliği olan bebeklerin oksijen taşıma kapasitesi oldukça düşüktür. Bu da katılma nöbetinin şiddetini daha da artırabilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra öfke ve hayal kırıklığının da bebeklerde katılma nöbetine zemin hazırlayabileceği biliniyor. Bebek aniden korktuğunda (yüksek ses vb.), oyuncağı elinden hızla alındığında veya travmatik bir olay yaşadığında katılma nöbeti başlayabilir.

Bebekleri Ağlama Krizine Sokabilen 11 Neden!

Bebeklerde Katılma Nöbeti Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde katılma nöbeti genellikle ağlamayla başlar, ardından bebeğin nefesi kesilir. Bebek ağlayacak gibi ağzı açık dursa da ses çıkarmaz. Kısa bir süre sonra bebeğin cilt rengi morarmaya ve soluklaşmaya başlar. Bebek bu esnada kendini salıp gevşeyebilir ya da tam tersi vücudu kasılabilir. Hemen ardından bir baygınlık süreci yaşanabilir. En fazla 1 – 2 dakika yaşanabilen nöbet sonrası bebek kendine gelir. Ancak bu sırada uykulu gibi görünebilir.

Bebeklerde katılma nöbeti belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Bebeğin nefesinin kesilmesi,
  • Cildinin morarması ve soluklaşması,
  • Ağlayacak gibi ağzı açık olmasına rağmen ses çıkarmaması,
  • Vücudun kasılması veya tam tersi gevşemesi.

Bebeklerde Katılma Nöbeti: Neden Olur, Ne Zaman Geçer?

Katılma Nöbeti Sırasında Ne Yapılmalı?

Katılma nöbeti her anne baba için korkutucu görünse de zararsız bir durumdur. Bu nedenle olabildiğince sakin kalmaya çalışmalı ve bebeğinizi ürkütmemelisiniz.

  • Nöbet sırasında kafasını, kollarını veya bacaklarını bir yere vurmaması için gerekli tedbirleri alın.
  • Kusma riskine karşı bebeğinizi yan yatırın.
  • Katılma nöbeti sırasında çocuğu sarsmak, ağzına parmak sormak veya soğuk duş aldırmak gibi yanlış davranışlarda bulunmayın.
  • Nöbet bitene kadar yanından ayrılmayın.
  • Nöbet bittikten sonra bebeğinize endişeli olduğunuzu belli etmeyin.
  • Katılma nöbetinin uzun sürmesi veya bebekte olağan dışı semptomların gelişmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edin.

Katılma Nöbeti Nasıl Geçer?

Bebeklerde katılma nöbeti için ilaç veya başka bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Genel olarak bebek için zararsız bir durum olduğundan nöbet sırasında bebeğin güvenliğini sağlamak yeterlidir. Bu nöbetler bebek için uzun vadede herhangi bir risk taşımaz, zeka durumunu etkilemez. Ancak katılma nöbetini epilepsi gibi hastalıklardan ayırabilmek için muayene şarttır. Ailenin anlatacağı öyküye göre doktor tanı için tam kan sayımı ve EKG gibi testler isteyebilir. Ayrıca katılma nöbeti video kayda alınıp doktora izletilirse, bu da doğru teşhis için hekime yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte bebekte demir eksikliği varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi halde bu bebeklerin kasılma nöbetleri daha uzun ve şiddetli olabilmektedir.

Katılma Nöbeti ile Epilepsiyi Karıştırmayın!

Katılma nöbeti ve epilepsi arasındaki farklar ebeveynler tarafından merak edilmektedir. Zira her iki nöbetin de bazı belirtileri benzerlik gösterir. Peki, epilepsi ve katılma nöbeti arasındaki farklar neler?

  • Katılma nöbetleri genelde 6. aydan sonra başlar, epilepsi nöbeti herhangi bir yaşta başlayabilir.
  • Katılma nöbetleri uykuda olmaz fakat epilepsi nöbeti uykuda da gerçekleşebilir.
  • Katılma nöbeti genelde ağlama ile başlarken epilepsi nöbeti ağlama ile başlamaz.
  • Epilepsi nöbetinde nefes tutma 1 dakikadan fazla sürebiliyorken katılma nöbetlerinde 1 dakikayı aşmaz.
  • Epilepsi nöbetinde idrar kaçırma ve dil ısırma gibi durumlar gözlenirken katılma nöbetinde bunlar gerçekleşmez.
  • Katılma nöbeti sırasında nabız düşerken epilepsi nöbetinde artar.

Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılmalı?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.