Gün Batımı Sendromu'nun (Hidrosefali) Belirtileri

Gün Batımı Sendromu'nun (Hidrosefali) Belirtileri
19 Ekim 2017

Hidrosefali olarak adlandırılan hastalığın daha çok yenidoğan (0-2 ay) bebeklerde doğumsal ya da doğumdan sonra kazanılmış bir hastalık olarak ortaya çıktığı belirtilmektedir.

Gün Batımı Sendromu

Genellikle yenidoğan bebeklerde görülen Gün Batımı Sendromu (Graefe), gün batımı hastalığının belirtileri ve nasıl bir tedaviyle karakterize edildiği merak edilen konular arasında yer alır. Tıpta, Semptom Graefe ya da batan güneşin hastalığı ya da Hidrosefali olarak adlandırılan hastalığın daha çok yenidoğan (0-2 ay) bebeklerde doğumsal olarak ortaya çıkar ve en büyük grubu bu yaş aralığının oluşturur. Hidrosefali hastalığının; fontanelin (bıngıldak) gergin olması, başın anormal gelişmesi gibi fark edilebilir belirtileri vardır. Bebeklerdeki günbatımı sendromunun diğer belirtileri arasında ise iştah azalması ve bebeğin göz bebeklerinin alt göz kapağının altına ilerlemesi (batan güneş manzarası - gözlerin yukarı doğru bakamaması) vardır. İşte bebeklerde gün batımı sendromu nedenleri ve detaylar...

Bebeklerde Gün Batımı Sendromu (Hidrosefali) Belirtileri

Bebeklerde hidrosefalinin (gün batımı sendromu) bulguları arasında;

- Fontanelin (bıngıldağın) gergin olması,

- Kafa kemiklerinin ayrık durması,

- Kafa derisindeki toplar damarların belirginleşmesi,

- Başın anormal genişlemesi

- Kusma,

- Uyku hali,

- Nöbet ve iştah azalması

- Huzursuzluk,

- Bebeğin göz bebeklerinin alt göz kapağının altına ilerlemesi (batan güneş manzarası - hidrosefali) olarak belirtilir.

 

Erken Çocukluk Döneminde Hidrosefali Belirtileri

Gün batımı sendromu hastalığı (Hidrosefalinin) belirtilerinin, bebeğin / çocuğun yaşına ve beyin-omurilik sıvısının artma derecesine göre değiştiği ifade edilirken, söz konusu bulguların; 0-2 yaş, 2-6 yaş ve 6 yaş üzeri olarak gruplandığı ifade edilir. Buna göre, hastalığın erken çocukluk dönemindeki (2-6 yaş) belirtilerinin; kafa içi basıncın artmasına bağlı olarak baş ağrısı, kusma, başına anormal gelişmesi, ateş, bulanık görme ya da çift görme, huzursuzluk, denge sağlamada sorunlar, uykusuzluk, konuşma ve yürümede gecikme, kişilik değişmesi, koordinasyonun kötü olması, konsantrasyonda zorluk, motor ve duyu fonksiyonlarının bozulması, iştah kaybı ya da nöbet olarak belirtilir. Daha büyük çocuklarda ise uyandırılmalarında zorlanma gibi belirtiler söz konusu olabilir.

Gün Batımı Sendromu'nun (Hidrosefali) Belirtileri  

Hidrosefali Nedir?

Hidrosefali, en genel tanımıyla kafa içerisindeki suyun miktar olarak arttığı durumlar olarak açıklanmakla birlikte, ilk akla gelenin kafa büyümesi olduğu, daha çok yenidoğan (0-2 ay) bebeklerde doğumsal olarak ortaya çıktığı ve en büyük grubu bu yaş aralığının olduğu belirtilir. 

*Hidrosefali ile ilgili detaylı bilgi için linki tıklayın...

Bebeklerde Gün Batımı Sendromu Neden Olur? (Batan Güneş Manzarası - Hidrosefali)

Hidrosefali, mevcut hastaların büyük bir çoğunluğunda, beyin omurilik sıvısının dolaşım yolunda bulunan herhangi bir noktada meydana gelen tıkanmaya bağlı olarak oluşur. Söz konusu tıkanmanın beyinde bulunan karıncıkları birbirine bağlayan kanallarda ya da deliklerde olabildiği gibi emilimin olduğu son noktada da olabileceği belirtilir. Oluşan tıkanmanın nedeninin alınan kafa darbesi, geçirilen bir enfeksiyon veya tümör olabileceği ifade edilir. Hidrosefali doğuştan olabilir ya da sonradan gelişebilir. Sonradan gelişen hidrosefali gelişiminin üç nedeni olabileceği vurgulanır. Bu nedenler şöyle ifade edilir;

- Birincisi; Beyin omurilik sıvısının aşırı yapımı. Bu durumun genellikle bir tümör nedeniyle olabileceği belirtilir.

- İkincisi; Beyin omurilik sıvısının dolaştığı yollarda oluşan bir tıkanıklığın söz konusu olduğu durumlar. Tıkanıklığın nedeni olarak; menenjit-ansefalit gibi enfeksiyonların yanında travmaya bağlı kanamaların olabileceği belirtilir. Sıvı akışının engellenmesiyle oluşan bu tür hidrosefali'nin aynı zamanda "non-kommünike" (bağlantısı olmayan hidrosefali) olarak da adlandırıldığı ifade edilir.

- Üçüncü neden ise; beyin–omurilik sıvısının emiliminde meydana gelen bir bozukluk olduğudur. Bu tür hidrosefalide ise, kommünike (bağlantının korunduğu) hidrosefali olarak tanımlandığı belirtilir.

  Gün Batımı Sendromu'nun (Hidrosefali) Belirtileri

Hidrosefali - Gün Batımı Sendromu Nedenleri

- Bebeğin omuriliğin anne karnında kapanmayıp açık kalması,

- Beyinciğin ve / ya da beyin sapının kafatasından omurilik kanalına doğru fıtıklaşması,

- Üçüncü karıncık ile dördüncü karıncık arasında bulunan su kanalı darlığı veya tıkanıklığı,

- BOS yollarını tıkayan ya da daraltan içi sıvı dolu keseciklerin oluşması,

- BOS üreten organda bulunan tümör,

- Beyin, beyin sapı, beyincik tümörleri,

- Menenjit ve benzeri enfeksiyonların geçirilmesinden sonra,

- Beyin boşlukları içerisine ya da beyin zarı altında kanamalar sonrası,

- Kanama, enfeksiyon ya da ilkbeyin zarı altında BOS akımının engellenmesi,

- Ailesel hidrosefali ya da genetik olarak ortaya çıkması.

 

HİDROSEFALİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
0-2 YAŞ 2 - 6 YAŞ 6 YAŞ↑ (ÜZERİ)
Baş çevresinde büyüme Kafa içi basıncın artmasına bağlı baş ağrısı Kafa içi basıncın artmasına bağlı baş ağrısı
Bıngıldakta genişleme ve gerginlik Kusma Kusma ve Kilo kaybı
İnce - tiz bir sesle ağlama Çift görme Okul başarısında düşmeler
Kafadaki damarlarda belirginleşme Huzursuzluk, denge sağlamada problemler Görme bozuklukları
Gözlerde batan güneş manzarası (Gözlerin yukarıya doğru bakamaması) Konuşma ve yürüme geriliği Dalgınlık, unutkanlık gibi davranış değişikleri

 

Hidrosefalinin Doğumdan Sonraki Nedenleri

- Erken doğum,

- Enfeksiyon,

- Spina bifida gibi nöral tüp hasarları,

- Tümörler,

- Doğum yaralanmaları,

- Bebeğin beyninde kanama,


Hidrosefali (Batan Güneşin Manzarası - Günbatımı Sendromu) Tedavisi  

Bebeklerde günbatımı sendromunun (hidrosefali) tedavi edilmesinde hastalığın erken dönemde belirlenmesinin tedavi açısından önem taşıdığı belirtilirken, günümüzde hidrosefalinin tedavisi planlamasında tıkanma nedenine yönelik iyileştirme yapıldığı ifade edilir.  

Telaşlanmadan Önce Doktorunuza Danışın

Bebeklerinde ya da çocuklarında hidrosefali belirtilerinin olabileceğini düşünen anne babalara telaş yapmadan önce doktorları ile görüşmeleri önerilir. Zira bahsedilen belirtiler çok daha önemsiz bir sorundan dolayı da yaşanabilmektedir. Bebeğinizde yukarıda bahsedilen belirtilerden bir kaçını görürseniz konuyla ilgili en kısa zamanda bir uzmana danışmanızda fayda olacağı belirtilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.