Bebeklerde Balgama Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Balgama Ne İyi Gelir?
07 Ocak 2022

Yetişkinlere dahi zor anlar yaşatan balgam, bebeklerin ve ebeveynlerin korkulu rüyasıdır. Peki, bebeklerde balgama ne iyi gelir?

Yetişkinlere dahi zor anlar yaşatan balgam, bebeklerin ve ebeveynlerin korkulu rüyasıdır. Hırıltılı uykusuzluk, öksürürken kusma ve boğazda tahrişle kendini hissettiren bebeklerde balgam günlük rutinlerin değişmesine neden olur. Solunum yolları ve akciğerleri tam olarak gelişmeyen bebekler mikrop, toz ve yabancı maddelere maruz kaldıklarında balgam oluşur. Yetişkinlerin öksürükle dışarı attıkları balgam, bebeklerde kolay kolay vücut dışına atılamaz. Peki, bebeklerde balgam nasıl atılır? Boğazı yumuşatacak ve balgamı sulandıracak olan ılık sıvı takviyeleri balgamın nispeten kolay atılmasına yardımcıdır. Bununla birlikte hekim gerekli gördüğünde çeşitli ilaçlar da reçete edebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde balgam nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenler, derledik. Hazırsanız başlayalım!

Balgam Nedir?

Kaygan ve yapışkan olduğu kadar da lifli bir yapıya sahip olan balgam, nemlendirici ve koruyucu özellikleriyle vücut tarafından üretilir. Vücudun enfeksiyonlara karşı verdiği mücadeleyi destekleyen balgam, akciğerin yanı sıra alt solunum yollarını koruyan bir filtre görevi üstlenir. Doğal rengi açık ve berrak olan balgam; antikor, çeşitli tuzlar, protein ve su bazlıdır. Akciğerin ürettiği balgam öksürük yoluyla vücut dışına atılır. Normalden daha fazla üretilen balgam solunum yollarını tıkayarak rahatsızlık kaynağı haline gelir.

Bebeklerde Balgam Neden Olur?

Bağışıklık sistemi tam olarak gelişmeyen bebek ve çocuklar özellikle değişen hava koşulları nedeniyle dönem dönem hastalanırlar. Öksürüğe balgamın eşlik ettiği rahatsızlıklar hekim tarafından önerilen ilaçlara ek olarak doğal tariflerle hafifletilebilir. Bebeklerde balgama ne iyi gelir sorusuna verilecek en doğru yanıt bol su ve sulu gıda takviyesi olacaktır.

  • Koyu sarı, yeşilimsi ve kahverengi balgam iltihabın göstergesidir.
  • Beyaz, köpüklü, yapışkan kıvamda ve sakıza benzer balgam alerjik solunum yolu hastalıklarını akıllara getirir.

Bebek balgamının içinde; mikroplar ve mikropları öldürme görevi üstlenen sıvı salgı ve kimyasal uyaranlar mevcuttur. Balgamın miktarı da en az rengi ve kıvamı kadar önemlidir. Sırt ve göğüs bölgesine doğal yağlar yardımıyla yapılacak hafif masajlara ek olarak sıcak su buharı da bebeklerde balgamın atılmasını kolaylaştırır.

Yenidoğan Bebekte Balgam Neden Olur?

Nefes yolları yetişkinlere nazaran çok daha dar olan bebeklerde sık sık balgamlı öksürük görülür. Yenidoğan bebekte balgam belirtileri arasında;

  • Ciğerden gelen hırıltılı ses
  • Öksürükle atılan mukus
  • Göğüste ağrı
  • Nefes almada zorluk
  • Boğazda tahriş ve
  • Nefes darlığı sayılabilir.

Bebeklerde öksürük ve balgam sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Toz ve mikroba maruz kalan bebeklerde burunda biriken tıkanıklık genizde biriken balgamla kendini belli eder. Solunum yolunda oluşacak hafif bir tahriş, balgam oluşmasına ortam hazırlar. Bebeklerde görülen balgamın temel nedenleri arasında;

  • Alerjik hastalıklar
  • Değişen çevresel faktörler
  • Akciğer hastalıkları
  • Diş çıkarma
  • Kuru veya nemli ortam
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Toz ve alerjenler sayılabilir.

Bebeklerde Balgama Ne İyi Gelir?

Tanı İçin Neler Yapılır?

Çoğu zaman basit nedenlerle ortaya çıkan bebeklerde balgam, belli durumlarda önemli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Doğru teşhis ve tedavi planı için kullanılan yöntemler şunlardır.

1. Fiziki muayene 

Uzman doktor bebeğin fiziki muayenesini yaparak ebeveyninden beslenme düzeni hakkında bilgiler alır. Genel sağlık durumu hakkında bilgiler veren muayene sonunda izlenecek yol belirlenir.

2. Göğüs röntgeni

Öksürüğe eşlik eden balgamın akciğerlerden kaynaklandığı düşünülürse göğüs röntgeni istenir. Tek seferlik röntgen işleminin bebekler için herhangi bir sakıncası yoktur. Akciğerlerin durumunun net bir şekilde görülmesini sağlayan röntgen, teşhis koymada yardımcıdır.

3. Kan tetkikleri

Bebeklerin kol damarından alınan yeterli miktarda kan laboratuvar ortamında incelenir. Enfeksiyonun varlığını kanıtlayan taramalar sonucunda hekim uygun tedavi yöntemini belirler.

Kaynağı bulunan balgam, uygun şekilde tedavi edildiğinde yaşanan problem gelecekle ilgili herhangi bir sorun oluşturmaz.

Bebeklerde Balgam Tedavisi

Pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan bebeklerde balgam nasıl geçer sorusunun cevabı özellikle genç annelerin merak konusudur. Yapılan tetkikler neticesinde elde edilen bulgularla çocuk doktoru en doğru tedavi planını yapacaktır. Çok sık uygulanan tedavi yöntemleri arasında; balgam söktürücü şuruplar, enfeksiyon durumlarında antibiyotikler ve tedaviyi destekleyici doğal yöntemler sayılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda solunum kanallarını da rahatlatan etki gösteren ıhlamur, ılık su, limon, adaçayı, nane, zencefil ve bal karışımları bitkisel çözümler arasında yer alır. Göğüs ve sırt bölgesine uygulanan hafif ve dairesel masajlar bebeklerin balgam atmasını kolaylaştırır. Hastalık döneminde ev temizliğinde kullanılan kimyasallar, oda kokuları ve parfüm balgamın varlığını güçlendirir. Bebeğin kaldığı odanın düzenli olarak havalandırılması ve nemlendirilmesi öncelikle öksürüğü ardından da balgamı kesmeye yardımcıdır. Bebeklerde balgam teşhisi öncelikle gelişimi takip eden çocuk doktoru tarafından konur ve tedavi planlanır. Akciğer ve solunum yollarını ilgilendiren şikâyetlerde gerekli görülmesi halinde göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekebilir.

Bebeklerde Balgama Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Balgam Nasıl Atılır?

Hekim tarafından önerilen medikal ilaç tedavileri aksatılmadan uygulanmalıdır. Yenidoğan bebekte balgam nasıl çıkarılır sorusu için önerilen ilaçlara ek olarak doğal yöntemler de mevcuttur. Tedaviyi destekleyici rol üstlenen basit uygulamalar öncesinde mutlaka çocuk doktorundan onay alınmalıdır.

1. Sırt Masajı

Bir miktar zeytinyağı yardımıyla yapılacak sırt masajı balgamlı öksürük sorununa karşı destek tedavisi olarak önerilir. Hafifçe ısıtılan yağ, bebek yüzükoyun yatar pozisyondayken hafif hareketlerle göğüs bölgesine uygulanır. Solunum yollarını açarken balgamlı öksürüğün atılmasını kolaylaştıracak okaliptüs yağı da sırt ve göğüs bölgesinde kullanılabilir.

2. Buhar Makinesi

Bebeklerde balgam atılmasını kolaylaştıran destek tedavilerden bir diğeri buhar makinesidir. Odasında buhar yardımıyla nemli bir ortam hazırlanan bebeklerde mukus yumuşayacaktır. Bu yöntemle daha kolay atılan balgamla ilgili şikâyetler de kalıcı bir şekilde azalır.

3. Elma

1 elma güzelce yıkanır ve kabuklarıyla birlikte yumuşayıncaya kadar haşlanır. Kabuklu elmanın oda sıcaklığına gelen suyu bebeğe içirilebilir veya mama hazırlanırken kullanılabilir. Solunum sistemini nemlendirirken aynı zamanda öksürüğe de iyi gelecek elma suyu, balgamın neden olduğu sıkıntıları hafifletir.

4. Ihlamur

Ihlamur en kuvvetli bağışıklık sistemi destekleyicisidir. Mevsimsel hastalıklara karşı mücadeleyi güçlendiren şifa deposu;

  • Nefes yolunu temizler
  • Solunum kanallarını genişletir ve
  • Ciddi bir rahatlama sağlar.

Her seferinde ihtiyaç kadar taze demlenecek olan ıhlamur çayı, etkisini artırarak balgam oluşumunu engeller.

5. Bal ve Limon

Bu doğal desteğin bebeğin bal yemeye başladığı aydan sonra yapılması uygundur. Bütün bir limon, limon suyu ve balla hazırlanacak karışım süzgeçten geçirildikten sonra oda sıcaklığına geldiğinde 1 çay kaşığı kadar günde 4 kere bebeğe verilebilir.

6. Havuç

Balgam söktürücü etkisiyle bilinen havuç, vitamin ve mineral kaynağıdır. Taze havuç suyu sıkılarak özellikle öksürüğün arttığı ve balgamın koyu kıvam aldığı durumlarda tedaviye destek olarak kullanılabilir.

7. Pekmez

Özellikle 8 aydan büyük bebeklere önerilen pekmez, en doğal balgam söktürücüler arasında sayılabilir. Bebeklerde balgam nasıl atılır sorusuna önerilecek şifa kaynağı karışım için gerekli malzemeler;

  • 1 ölçü pekmez
  • 1 ölçü tereyağı ve
  • 1 su bardağı sudur.

İlk olarak tereyağı kısık ateşte erimeye bırakılır. Daha sonra sırasıyla pekmez ve su ilave edilir. Kaynayan karışım oda sıcaklığına geldiğinde günde 3 kere 1 tatlı kaşığı kadar mamaya ilave edilebilir.

8. Şifa Kaynağı Doğal Şurup

Bağışıklık sistemini destekleyen şifa kaynağı şurup, 1 bardak kaynar suda kısa sürede hazırlanabilir. Küçük bir parça zencefil, adaçayı, kuru nane ve ıhlamurla hazırlanacak karışım balgam söktürücü doğal bir şuruptur. Çocuk doktoru tarafından önerilen tedavi planına ek uygulanacak doğal yöntemler için mutlaka uzman görüşü alınması tavsiye edilir.

Bu içerikte bebeklerde balgama iyi gelenler, bebeklerde balgam neden olur, teşhis yöntemleri, tedavi planları ve balgam çıkartmaya yardımcı doğal destek önerileri üzerinde durduk. Yetişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocuklarda da balgamın akışkanlığını artırmak için bol su ve sulu gıdalar tüketilmelidir. Sağlıklı günler…

 

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.