Bebekler Uykuda Neden Terler? Gece Terlemesinin 11 Nedeni

Bebekler Uykuda Neden Terler? Gece Terlemesinin 11 Nedeni
06 Aralık 2023

Bebeklerde uykuda terleme sık görülen bir tablodur. Bu durum ebeveynleri endişelendirse de her zaman tıbbi bir soruna işaret etmez.

Bebeklerde uykuda terleme sık görülen bir tablodur. Bu durum ebeveynleri endişelendirse de her zaman tıbbi bir soruna işaret etmez. Zira bebeği kat kat giydirmek, oda sıcaklığının yüksek olması veya küçük bebeklerin hareket kabiliyetinin kısıtlı olması nedeniyle pozisyon değiştirememeleri gibi durumlar bebeklerde gece terlemesine yol açabilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde uyurken terleme nedenleri ve gece uyurken terleyen bebekler için alınabilecek bazı önlemlerden bahsettik. Keyifli okumalar!

Bebekler Uykuda Neden Terler?

Bebeklerde gece terlemesine neden olabilecek bazı olası faktörler şu şekildedir:

1. Ağlama

Ağlama sırasında bebekler yoğun efor sarf eder. Bu nedenle ağlarken aşırı terleyebilirler. Ağlamayı kestiklerinde ise terleme kendiliğinden geçecektir.

2. Aynı Pozisyonda Uyuma

Özellikle doğumdan sonraki ilk birkaç ay bebeklerin hareket kabiliyetleri çok kısıtlıdır. Uyurken kendi başlarına dönüp pozisyon değiştiremezler. Hep aynı pozisyonda kaldıklarında ise fazla ısınıp terleyebilirler.

3. Oda Sıcaklığının Yüksek Olması

Yüksek oda sıcaklığı ve odanın yetersiz havalanması da bebeklerde gece terlemesinin başlıca nedenleri arasındadır. Terleme, vücudun aşırı ısınmaya karşı doğal bir savunmasıdır. Terlemeye ek olarak derinin hafif kızarması vücudun aşırı ısınmasına işaret edebilir. Bu noktada ebeveynler oda sıcaklığını mümkün olduğunca 22- 24 derece arasında tutmaya çalışmalıdır.

4. Kat Kat Giydirmek

Oda sıcaklığı ideal seviyelerde olduğu sürece geceleri bebeği 3 – 4 kat giydirmeye veya kalın battaniyelerle üstünü örtmeye gerek yoktur. Bu durum ani bebek ölümü sendromu riskini artıracağı gibi bebeğin huzursuzlanıp sık sık uykusunun bölünmesine de yol açabilir.

Bebekler Uykuda Neden Terler? Gece Terlemesinin 11 Nedeni

5. Derin Uyku

Derin uyku esnasında çoğu bebek terler. Bu durum genellikle endişe kaynağı değildir.

6. Ter Bezlerinin Yeri

Bebeğinizin uyku esnasında özellikle kafa bölgesinin terlediğini gözlemleyebilirsiniz. Bunun sebebi ter bezlerinin çoğunun saçlı derinin altında olmasıdır. Koltukaltı, avuç içi ve ayak tabanındaki ter bezleri daha sonraki aylarda gelişecektir.

7. Ateş

Bebekler soğuk algınlığı veya diğer enfeksiyon hastalıkları sırasında geceleri çok sık terleyebilirler.

8. Uyku Apnesi

Uyku apnesi bebeklerin %1 ila 3’ünde görülür. Semptomları arasında ağızdan nefes alma, nefes almada güçlük ve horlama yer alır. Uyku apnesi olan bebeklerde sıklıkla görülen bir diğer belirti de uyurken terlemedir.

9. Hiperhidroz

Hiperhidroz aşırı terleme ile karakterizedir. Kesin nedeni belirlenememekle birlikte vücudun belli bir kısmında lokalize olabilir.

10. Konjenital Kalp Hastalığı

Konjenital kalp hastalığı olan bebeklerde terleme daha sık görülür. Hatta aşırı terleme ve ağlama, kalp rahatsızlıkları olan bebeklerde ilk görülen belirtilerdendir.

Bebekler Uykuda Neden Terler? Gece Terlemesinin 11 Nedeni

Gece Uyurken Terleyen Bebekler İçin Alınabilecek Bazı Önlemler

Aşağıdaki önlemler, bebeklerde gece terlemelerinin azalmasına yardımcı olabilir:

  • Oda sıcaklığının ideal seviyelerde olduğuna emin olun. Yenidoğan bebekler için 22 – 24 derece, ilerleyen aylarda 20 – 22 derece idealdir.
  • Bebeğinize mevsime uygun, hava alan, pamuklu ve rahat kıyafetler giydirin.
  • Bebeğin ağlamasına neden olan faktörü bulup ortadan kaldırmaya dikkat edin. Bu faktör açlık, kirli bez veya gaz olabilir.
  • Bebeğin yeterince sıvı aldığından emin olun. Anne sütüyle beslenen bebeklere su vermeye gerek yokken ek gıdaya geçmiş bebeklerde su tüketimi önemlidir.
  • Bebeğin ateşi yüksek ise veya farklı hastalık belirtileri gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza danışın.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Birkaç değişiklik ile bebeğin aşırı terlemesinin önüne geçilebilir. Ancak yukarıdaki öneriler işe yaramıyorsa ve aşağıdaki durumlar mevcutsa doktora danışılmalıdır:

  • Bebeğin vücut ısısı 38 derece ve üzeriyse,
  • Uyurken horlama, nefes kesilmesi veya nefesler arasında uzun duraklamalar varsa,
  • Bebek düzenli kilo almıyor ve özellikle beslenme esnasında aşırı terliyorsa,

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebekler Neden Terler? Terleyen Bebeğe Ne Yapmalı?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.