Bebekler Ne Zaman Dönmeye Başlar?

Bebekler Ne Zaman Dönmeye Başlar?
20 Nisan 2021

Bebeklerin ilk adımlarını görmek oldukça değerli olsa da onların geliştiğini ve büyüdüğü gösteren başka bir parametre daha var; sağa veya sola dönmeye başlamaları...

Birçok ebeveyn, bebeğinin ne zaman oturacağını veya yürüyeceğini merak etse de aslında büyümenin en önemli basamaklarından biri de dönmektir. Peki, bebekler ne zaman dönmeye başlar? 3 aylık bebekler döner mi? 4 aylık bebek dönmüyorsa ne yapılmalıdır? Sizler için hazırladığımız bu yazıda konuyla ilgili bilmeniz gerekenleri derledik, keyifli okumalar!

Bebekler Ne Zaman Dönmeye Başlar?

Bebekler ne zaman dönmeye başlar, kaç aylıkken yuvarlanabilirler… Bu gibi sorular birçok ebeveynin merak ettiği bir konudur. Çünkü her anne baba, bebeğinin hareketlenmesine ve bir an önce büyümesine tanık olmak ister. Bebeklerin hareketleri, doğumdan sonraki ilk haftalarda oldukça sınırlıdır. Sürekli uyumaya meyilli olurlar, başlarını dik tutmakta bile zorluk çekerler. Ancak her geçen gün kasları ve sinirleri geliştikçe, hareket kabiliyetleri de aynı paralelde artar. Örneğin ilk olarak kafalarını dik tutabilmeyi başarırlar. Ardından desteksiz otururlar, emeklerler ve yürümeye başlarlar. Neredeyse tüm ebeveynlerin sabırsızlıkla beklediği ilk adımlar oldukça değerli olsa da bebeklerin geliştiğini gösteren başka önemli bir parametre daha var ki o da dönmeye başlamalarıdır. Peki, bebekler kaç aylıkken dönerler?

Bebekler Kaç Aylıkken Döner?

Bebekler ortalama 4 – 5 aylıkken dönmeye başlarlar. Her bebeğin gelişimi farklı olduğundan, bazı bebekler biraz daha erken, bazıları ise biraz daha geç dönmeye başlayabilirler. Bu nedenle 4. ay olmasına rağmen bebek dönmüyorsa hemen endişeye kapılmamak gerekir. Muhtemelen 6. aya kadar bebek dönmeyi öğrenecektir. Eğer 6. ay tamamlanmış olmasına rağmen bebek dönmüyorsa, bir sonraki kontrolde konuyla ilgili bebeğin doktoruna bilgi verilebilir. Bu aşamada hekim daha detaylı muayene yapabilir ve farklı tetkikler isteyebilir.

Bebekler Ne Zaman Dönmeye Başlar?

Prematüre Bebekler Ne Zaman Döner?

Yukarıda belirttiğimiz zaman aralığı ortalama olsa da prematüre bebeklerde dönme eylemi biraz daha geç olabilmektedir. Zira prematüre bebekler, bilindiği gibi anne karnındayken gelişimlerini tam olarak tamamlayamadan doğarlar. Bu sebeple kas ve sinir gelişimi, zamanında doğan bir bebekle aynı değildir. Dolayısıyla prematüre bebeklerin dönme, oturma veya yürüme gibi dönüm noktalarına ulaşmaları, yaşıtlarından biraz daha geç olabilmektedir.

Öte yandan, prematüre bebekler için de ortalama bir zaman aralığı vermek gerekirse, genellikle 9. aya kadar kendi vücut ağırlıklarını kaldırabilmeleri ve dönmeye başlamaları beklenmektedir.

Bunu da Okuyun: Bebekler Ne Zaman Emeklemeye Başlar?

Bebek Dönmüyorsa Ne Yapılmalı?

Birçok anne baba ortalama değerleri baz alıp 4 aylık bebeğim dönmüyor diye endişeye kapılabilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi her bebeğin gelişimi farklıdır. Bu süreçte ufak sapmalar yaşanabileceği kesinlikle unutulmamalıdır. 6. ay dolmasına rağmen bebeğinizin kaba motor becerileri ile ilgili şüpheleriniz varsa çocuğunuzu takip eden doktorla görüşmeniz sağlıklı olacaktır.

Bebeğin Dönmesine Yardımcı Olmak İçin Neler Yapılabilir?

Bebeğiniz çeşitli dönüm noktalarına yaşıtlarından daha erken veya geç ulaşabilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Çünkü her bebeğin gelişimi kendisine özeldir. Ancak ebeveynleri olarak sizler kas gelişimini desteklemek için onunla bazı etkinlikler yapabilirsiniz. Örneğin;

  • Karnının üzerine yatırarak kas gelişimini destekleyebilirsiniz.
  • Etrafına oyuncaklar koyarak onu dönmeye teşvik edebilirsiniz.
  • Dönme veya yuvarlanma gibi eylemler yaptığında gülümseyerek onu cesaretlendirebilirsiniz.
  • Tüm bunları yaparken, elbette düşmemesi için tüm önlemleri almalı ve gözünüzü üstünden ayırmamalısınız.

Dönmeye Başlayan Bebeğinizin Güvenliği İçin İpuçları

Bebeğiniz dönmeye başladıysa koltuk veya bez değiştirme masası gibi yüksek yerlerde kesinlikle yalnız bırakmayın. Uyku esnasında da dönebileceğinden, yatağını oyuncaklarla doldurmayın. Aksi halde bu durum boğulma tehlikesi oluşturabilmektedir. Ayrıca bu dönemde emeklemese bile evin zemininde dönerek yer değiştirebileceğinden, yerde küçük parçalı oyuncaklar veya eşyalar olmamasına dikkat edin.

Bunu da Okuyun: Bu Hatalar Bebeklerde Yürümeyi Geciktiriyor!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.