Bebeğin Burnundan Süt Gelmesi Normal mi?

Bebeğin Burnundan Süt Gelmesi Normal mi?
28 Kasım 2024

Bebeklerin burnundan süt gelmesi kulağa korkutucu gelse de düşündüğünüzden daha yaygındır.

Kusmak, özellikle yenidoğan döneminde yaygın bir eylemdir. Peki ya, bebeklerin burnundan kusması normal mi? Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklerin burnundan süt gelmesi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklerde Burundan Kusmak Normal mi?

Yenidoğan bebeğin burnundan mama gelmesi her anne ve babayı endişelendirir. Ancak bu durum özellikle erken bebeklik döneminde yaygındır. Zira bebekler hem doğru beslenmeyi bilmezler hem de beslenirken sütle birlikte çok fazla hava yutarlar. Sindirim sistemlerinin yeterince gelişmemesi, küçük mide kapasiteleri ve bolca hava yutmaları, onların sık sık kusmalarına neden olabilir. Kusma ise reflekse dayalı bir eylem olduğundan bunu kontrol etmeleri mümkün değildir. Ağız ve burun boşluğu geride birleştiğinden, hızlı bir kusma refleksi gerçekleştiğinde mide içeriği buruna çıkabilir ve burun deliklerinden dışarı doğru taşabilir. Bu durum pek çok bebekte görülen bir tablodur. Ancak bebek burnundan fışkırır tarzda ve neredeyse her beslenme sonrası kusuyorsa çocuk doktoruna danışmak gerekir. Zira bebeğin burnundan süt gelmesi yemek borusu ve burnu tahriş edebileceği gibi besin eksikliği nedeniyle gelişmelerini de olumsuz etkileyebilmektedir.

Bebeklerde Burundan Kusma Nedenleri

Bebeklerin burnundan süt gelmesi kulağa korkutucu gelse de aslında sık karşılaşılan bir tablodur. Gelin şimdi bebeklerin burundan kusmasının olası nedenlerini birlikte inceleyelim.

1. Olgunlaşmamış Mide Kapağı

Yemek borusu ve mideyi birbirine bağlayan bir valf bulunur. Bu valf bebeklerde henüz yeterince gelişmemiş olduğundan çok fazla yiyeceği tutma kapasitesine sahip değildir. Bu nedenle bir bebek çok fazla süt içtiğinde, fazla süt hızlıca yemek borusundan yukarı doğru çıkabilir ve burundan dışarı atılabilir.

2. Hıçkırık, Öksürük, Hapşırık

Bebekler, vücutları ve refleksif aktiviteleri üzerinde pek kontrole sahip değildir. Bazen bebeğin mide içeriği yemek borusundan yukarı çıkarken bebek öksürebilir, hapşırabilir veya hıçkırabilir. Bu esnada burun boşluğu açılarak sütün burundan çıkması söz konusu olabilir.

3. Hava Yutma

Bebekler özellikle aç olduklarında aceleyle beslenme eğiliminde olurlar. Bu sırada hızlı hızlı emerken sütle birlikte hava da yutarlar. Yuttukları hava bir süre sonra vücuttan dışarı atılırken beraberinde süt de gelebilir ve bu, ağız veya burundan dışarı fışkırabilir.

4. Dikkat Dağıtıcı Unsurlar

Bebekler beslenirken odaya başka birinin girmesi veya gürültü gibi faktörler dikkatlerinin dağılmasına neden olabilir. Bu esnada ne yaptıklarına dikkat etmezler ve yutkunmaları gerektiğinde yutkunmayı unutabilirler. Bu da sıvıların burundan çıkmasına yol açabilir.

Bebeğin Burnundan Süt Gelmesi Normal mi?

Bebeklerde Burundan Kusmak Tehlikeli mi?

Bebeklerin burnundan kusması kulağa endişe verici gelse de sık karşılaşılan bir tablodur. Çoğunlukla yukarıda nedenlerden kaynaklanan bu durum, bebeklerin burnunu ve yemek borusunu tahriş edebilir. Bununla birlikte sık sık büyük miktarlarda kusmaları, yeteri kadar besin alamamalarına yol açabilir. Bu da büyümelerini ve gelişmelerini olumsuz etkileyebileceğinden, altta yatan bir neden olup olmadığını öğrenmek için mutlaka çocuk doktoruna danışmak gerekir. Son olarak, kusulan sütün küçük bir miktarı hava borusuna kaçarak akciğerlere ulaşabilir. Bu önemli bir komplikasyon olmakla birlikte zatürreye yol açabilir.

Bebeklerin Kusma Sıklığı Nasıl Azaltılır?

Bebeğinizin kusma sıklığını azaltmak için aşağıda yöntemler işe yarayabilir:

  • Bebeğinize dar giysiler giydirmekten kaçının.
  • Bezini çok sıkı bağlamayın.
  • Beslenme sonrası gazını çıkarmayı ihmal etmeyin.
  • Özellikle yemeklerden sonra bir süre bebeğinizi dik tutmaya çalışın.
  • Bebeğinizi zamanında besleyin. Emzirmede yaşanan gecikmeler, bebeğin ilk seansta aceleyle emmesine ve bol bol hava yutmasına yol açacağından sonrasında kusmasına sebep olabilir.
  • Bebeğiniz emmeyi bıraktığında onu zorlamayın. Zira mide kapasitesi küçük olduğundan, fazla emilen her sütü kusarak dışarı çıkaracaktır.
  • Biberon kullanıyorsanız ucundaki deliğin çok büyük olmamasına dikkat edin. Aksi halde bebek ihtiyacından fazla mama tüketeceği için beslenme sonrası kusacaktır.
  • Emzirirken dikkat dağıtıcı olmayan bir ortam sağlayın.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Çoğu bebek sindirim sistemi gelişene ve mide kapasitesi büyüyene kadar sık sık kusar. Ancak bu durum bazen altta yatan tıbbi nedenlerden kaynaklanabilir. Aşağıda yer alan durumlardan biri veya birkaçı bebeğinizde mevcutsa çocuk doktoruna danışmak faydalı olacaktır:

  • Çok sık kusuyorsa
  • Tıkanıklık, hırıltı veya nefes alma zorluğu gibi şikâyetler varsa
  • Emme veya yutma zorluğu yaşıyorsa
  • Her beslenme sonrası büyük miktarda kusuyorsa
  • Özellikle bebek 12 haftadan küçükse ve fışkırır tarzda şiddetli kusuyorsa
  • Kusmuğunda kan veya yeşil renkli maddeler varsa
  • Kusma sonrası boğuluyor hissi yaşıyor veya öksürük krizlerine giriyorsa
  • Bebek çok hasta görünüyorsa

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebekler Neden Peynir Kesiği Gibi Kusar?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.