Bebeğim Kakasını Yaparken Ağlıyor, Neden Olabilir?

Bebeğim Kakasını Yaparken Ağlıyor, Neden Olabilir?
17 Ağustos 2023

Bebeklerdeki bu davranışın ardında kabızlıktan koliğe kadar pek çok faktör etkili olabilir.

Bebeklerde kaka yaparken ağlama davranışı sık görülen bir durumdur. Zira bebeğin kaka yapmaya alışma sürecinden kabızlığa kadar pek çok şey bebeklerde kaka yaparken ağlama ve zorlanmaya neden olabilir. Bununla birlikte, bebeğin bu davranışı uzun sürerse veya eşlik eden başka semptomlar da olursa mutlaka pediatri uzmanına danışılmalıdır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeğim kaka yaparken ağlıyor, neden olabilir sorusunun olası yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!

Bebeğim Kakasını Yaparken Ağlıyor, Neden Olabilir?

Bebeklerin kaka yaparken ağlamasının nedeni, kaka yapmaya alışma süresinden kabızlığa kadar pek çok sebeple ortaya çıkabilir. Gelin şimdi bebeklerde kaka yaparken ağlama nedenlerine daha detaylı bakalım.

1. Kaka Yapma Hissine Alışmak

Yenidoğan bebeklerde kaka yaparken ağlamanın en sık karşılaşılan nedeni, bebeğin kaka yapma hissine uyum sağlamasıdır. Zira yenidoğanların karın kaslarının henüz yeterince gelişmemiş olması ve bu nedenle dışkı yaparken zorlanmaları fazlasıyla olasıdır. Tüm bu süreç yenidoğan bebekler için normaldir ve endişe kaynağı değildir.

2. Kabızlık

Bebeklerin kaka yaparken ağlamasının bir diğer nedeni de kabızlıktır. Kaka öncesi ve sırasında ağlamanın yanı sıra karnın sert ve şiş olması, seyrek dışkılama, huzursuzluk, dışkının sert ve kötü kokulu olması gibi belirtiler de varsa bebeğiniz kabız olabilir. Bu durumda bebeğinizin pediatri uzmanına muayene olması faydalı olacaktır.

3. Anal Fissür

Bebeğinizin kronik kabızlığı varsa, dışkılama sırasında şiddetli ıkınması veya sert dışkının dışarı çıkmasından kaynaklı olarak anüs veya anal kanalın astarında küçük bir yırtık meydana gelebilir. Bu durumda bebeğin canı acıyacağından kaka yaparken ağlaması rutin görülen bir tablodur. Eğer kronik kabızlık sonucu bebeğinizde anal fissür oluştuğunu düşünüyorsanız doktorunuzdan yardım almayı ihmal etmeyin.

4. Kolik

Kolik, ortada görünür bir neden yokken bebeklerin haftada en az 3 gün, günde ise en az 3 saat olacak şekilde aralıksız ağlama krizlerine girmesidir. Uzmanlar bunun gaz sancısından kaynaklanıyor olabileceğini ve bebeklerin yaklaşık %10 ila 40’ını etkileyebileceğini belirtiyor. Yaklaşık 6 haftalıkken zirveye ulaşan semptomlar, genellikle 3 ila 6. aydan sonra düzelmeye başlıyor. Bu nedenle bebeğinizde aşırı gaz, kusma veya deri döküntüsü gibi diğer kolik belirtilerinin olup olmadığını gözlemleyin. Eğer kolikten şüpheleniyorsanız semptomları azaltmak için bebeğinizin doktoru ile görüşebilirsiniz.

5. Bebek Diskezisi

Bebeğim kabız değil ama kakasını yaparken ağlıyor diyorsanız, bu durum bebek diskezisinin bir işareti olabilir. Bebeğin dışkılamadan önce ortalama 10 dakika gerindiği, ıkındığı, ağladığı ve sonrasında yumuşak bir dışkılama yaptığı bir tablodur. Dışkı çıkana kadar bebeğin yüzü kızarıp morarabilir. Ancak dışkı çıktıktan sonra ise bebekte belirgin bir rahatlama görülür. Normal ve yaygın olarak görülen bebek diskezisinin birkaç hafta içinde düzelmesi beklenir.

Bebeğim Kakasını Yaparken Ağlıyor, Neden Olabilir?

Bebeğinizin Daha Rahat Dışkılaması İçin İpuçları

Bebeğinizin daha rahat dışkılayabilmesi için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsiniz:

  • Katı gıdaya başlayan bebeklerin diyetine muz veya armut gibi lifli yiyecekler ekleyin.
  • Emziriyorsanız gaz yapan besinleri daha az sıklıkta tüketin.
  • 6 aydan büyük ve katı gıdaya başlamış bebeklere mutlaka su vererek nemli kalmasını sağlayın.
  • Bebeğinizin karın bölgesine masaj yapın. Fazla gazı boşaltmalarına yardımcı olabilmek için bisiklet hareketi yaptırabilirsiniz.
  • Her beslenmeden sonra bebeğinizin gazını çıkarttığınıza emin olun.
  • Kaka yaparken zorlanıyorsa karın bölgesine sıcak kompresler uygulayın.
  • Probiyotikler kolik semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle bebeğinizin yaşına göre tüketebileceği probiyotik içerikli besinleri doktorunuza danışın.

Ne Zaman Endişelenmeli?

Bebeğim kakasını yaparken ağlıyor diyorsanız, yukarıda da değindiğimiz gibi bunda kabızlık veya kolik gibi pek çok faktör etkili olabilir. Bu nedenle uzun süreli ağlamalarda bebeğinizin doktoruna danışmanız en sağlıklı seçenek olacaktır. Bununla birlikte kaka yaparken ağlamaya ek olarak ateş, beslenme güçlüğü, dışkıda kan veya sizi endişelendiren farklı semptomlar da varsa vakit kaybetmeden bebeğinizi çocuk doktoruna muayene ettirmelisiniz.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk