Bebeğiniz Hangi Ayında Ne Yemeli? İşte Ay Ay Bebeklerde Beslenme

Bebeğiniz Hangi Ayında Ne Yemeli? İşte Ay Ay Bebeklerde Beslenme
10 Haziran 2017

Bebeğinizin ne zaman hangi gıdayı tüketmesi gerektiği konusunda kararsızlıklar yaşıyorsanız, bu yazımız size rehber olacak!

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren tek amacınızın, tarif edilemez bir aşkla bağlı olduğunuz bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve beslenmesi olduğunu biliyoruz. Özelikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminde büyük rol oynayan beslenme, ebeveynlerin dikkatle üzerinde durması gereken bir konuyu oluşturmaktadır. Siz de anneliğin o muazzam duygusunu ilk kez yaşıyorsanız, bebeğinizin beslenmesi konusunda biraz acemi olmanız normal. Hazırladığımız 'ay ay bebeklerde beslenme' içeriği size bu konuda rehber olacaktır.      

Ay Ay Bebeklerde Beslenme

0-6 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bebeğiniz Hangi Ayında Ne Yemeli? İşte Ay Ay Bebeklerde Beslenme   

Bu dönemde anne sütü; bebeğin beslenmesi, gelişmesi ve hastalıklardan korunması için vazgeçilmez bir besindir. Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri içerdiğinden ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi yeterlidir. Anne sütü alan yenidoğanlara su verilip verilmeyeceği de merak edilen konuların başında gelir. Eskiden bebeğin ağzında pamukçuk olmasın diye az miktarda su verilirken, günümüzde ilk 4-5 ay bebeğe su verilmesine gerek olmadığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Anne sütü, bebek için yeteri miktarda suyu içermektedir.

6 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bebeğiniz Hangi Ayında Ne Yemeli? İşte Ay Ay Bebeklerde Beslenme 

Bu dönemde, yavaş yavaş büyümeye başlamış ve hareket kabiliyeti artmış olan bebeğin enerji ve besin öğelerini anne sütü tek başına karşılayamayabilir. Bu nedenle 6. aydan itibaren ek gıdaya başlamanız önerilir. Fakat ek gıdaya başlayınca bebeği anne sütünden kesmek doğru değildir. Bebeğinizi anne sütüyle beslerken yavaş yavaş yumuşak besinlere başlamanız tavsiye edilir. Peki 6.ayda bebeğe neler yedirebilirsiniz? Meyve suları ve püreleri, sebze püreleri, yumurta, et ve pekmez gibi gıdalar ile başlayabilirsiniz. Etin püre haline getirilip çorbalara katılması önerilirken, pekmezin C vitaminleriyle birlikte yedirilmesi tavsiye ediliyor.

7 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bebeğiniz Hangi Ayında Ne Yemeli? İşte Ay Ay Bebeklerde Beslenme   

Doğumdan itibaren gelişmeye başlayan bebeğiniz, 7. aydan itibaren çeşitli becerileri kazanmaya başlar. 7. ayda çiğneme, yutma vb. yemek ile ilgili farklı beceriler elde etmeye başlayan bebekler için uzmanlar yoğurta başlanmasını tavsiye ediyor. Buna ek olarak, pastörize sütten yapılmış olması şartıyla bebeğinizin kahvaltılarına peyniri ekleyebilirsiniz. Omega 3 bakımından zengin olan balık da bu dönemde tüketilmeye başlanabilir. Yalnız balık tercihlerinizde dikkatli olmalısınız. Dip balıklar olarak adlandırılan bazı balıklar, ağır metal içerebildiğinden bebeğinizin menüsünde bu balıklara yer vermemelisiniz.

8 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bebeğiniz Hangi Ayında Ne Yemeli? İşte Ay Ay Bebeklerde Beslenme   

8. ayda bebeklerin çiğneme ve hareket kabiliyeti iyice artar. Motor becerileri gelişen bebek, artık yiyecekleri kavrar ve kendi ağzına götürme eğilimini göstermeye başlar. Bu dönemde siz de bebeğinizi özgür bırakmalısınız ve yemek yeme alışkanlığının yavaşça oturmasını sağlamalısınız. 8 aylık olan bebeğinize yedirebileceğiniz en sağlıklı besinlerden biri mercimektir. Folik asit, protein ve vitamin bakımından fazlasıyla zengin olan yeşil mercimek, bazen anneleri gaz yapar endişesiyle korkutabilir. Böyle bir endişeniz varsa yeşil mercimeği bir gece boyunca suda bekleterek probleminize çözüm üretebilirsiniz. Mercimeğin yanında, 8 aylık bir bebeğin menüsüne köfte de ekleyebilirsiniz. Çatalla ezip vereceğiniz köftenin yanında haşlanmış sebze püresi ile bebeğinize lezzetli bir akşam menüsü hazırlayabilirsiniz.

9-12 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bebeğiniz Hangi Ayında Ne Yemeli? İşte Ay Ay Bebeklerde Beslenme   

Bu aylarda bebeğinizin sofra alışkanlığı yavaş yavaş oluşur. Bebek ev düzenini anlamaya başlar ve yemek kurallarını öğrenmeye çalışır. Bebeğinizin dişleri henüz çıkmadıysa, sebze ve meyveleri bu şekilde yedirebilirsiniz fakat dişleri çıkmaya başladıysa havuç ve salatalık gibi katı ve sert gıdaları da vermeye başlayabilirsiniz. 9-12 aylıkken bebeğinizin menüsüne dahil etmeniz gereken besinlerden biri kurufasulyedir. Bol vitamin içeren ve kabızlığı önleyen kurufasulye aynı zamanda bebeğinize fazlasıyla enerji de verir. Kurufasulyenin yanında uzmanlar bu dönemde bebeğinizin menüsüne kuzu ciğeri eklemenizi önermektedir. Demir ve B12 bakımından zengin olan kuzu ciğeri, yağ oranının az olması ve kolaylıkla püre haline getirilebilmesi nedeniyle de annelerin bu aylarda sıklıkla tercih ettiği bir besindir.  

12-18 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bebeğiniz Hangi Ayında Ne Yemeli? İşte Ay Ay Bebeklerde Beslenme 

1 yaşına gelen bebek, artık hemen hemen bütün besinleri yiyebilir. Fakat bakla ve patlıcan için iki yaşına kadar beklemeniz tavsiye ediliyor. 12-18 aylık bebeklerin menüsünde vazgeçilmez olan yegane şey elbette süt ürünleridir. Süt ve süt ürünlerini, 3 öğünde de kullanabilirsiniz.

18-24 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bebeğiniz Hangi Ayında Ne Yemeli? İşte Ay Ay Bebeklerde Beslenme   

Bebekler bu çağlarda fazlasıyla hareketli olur. Yemek masasında oturtmanız neredeyse imkânsızdır. Böylesi bir dönemde yemeklerini süsleyerek vermeniz işinize yarayabilir. Tabağında eğlenceli görüntüler olması dikkatini yemeğe çekebilir. Bununla beraber bu dönemde bebeğiniz artık hemen hemen her şeyi yiyebilir. Yalnızca alerji potansiyeli yüksek olan besinlerde dikkat etmelisiniz. Bu tarz yiyecekleri az miktarlarda vererek bebeğinizin vücudunun tepkisini ölçebilirsiniz.  

Bebeklerdeki beslenme sorunlarıyla ilgili bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Ekrem 1. Daha, en kerim. 2. Çok şeref sahibi, pek cömert, çok eli açık. Ekremü’l-Ekremin: Cenab-ı Hak. (Alak suresi: 3 ).