Anembriyonik Gebelik Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Halk arasında boş gebelik olarak da bilinen anembriyonik gebelik hakkında merak edilenleri bu yazımızda derledik.
Anembriyonik gebelik, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine rağmen embriyoya dönüşmemesi durumunda ortaya çıkan bir tür erken düşüktür. Anembriyonik gebelikte döllenmiş yumurtanın büyümesi durur ancak gebelik kesesi gelişmeye devam eder. Bu durumda plasenta ve gebelik kesesi, embriyo olmasa bile gebelik hormonlarının salgılanmasına sağlar. Bu da sağlıklı bir gebelik olmasa dahi hamilelik belirtilerinin yaşanmasına ve gebelik testinin pozitif çıkmasına neden olur. Kramp veya vajinal kanama gibi belirtilere yol açabilen anembriyonik hamilelik, bazen de hiçbir belirti vermeden kendiliğinden sonlanır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda anembriyonik gebelik nedir, anembriyonik gebelik belirtileri nelerdir gibi konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Anembriyonik Gebelik Nedir?
Anembriyonik gebelik, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine rağmen embriyonun gelişmemesidir. Halk arasında boş gebelik olarak da bilinen anembriyonik gebeliklerde embriyo gelişmese de gebelik kesesi ve plasenta bir müddet büyümeye devam eder. Bunlar gebelik hormonu salgılanmasına yol açacağı için hamileliğe özgü bulantı, kusma, halsizlik ve göğüs hassasiyeti gibi bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak ilerleyen haftalarda vücut anormalliği algılayıp hormon seviyesini düşüreceğinden kanama veya kramp gibi semptomlar ortaya çıkar. Bu belirtiler ile hastaneye başvuran hastalarda ise ultrason ve kan testi yapılarak anembriyonik gebelik teşhisi konabilir. Peki, anembriyonik hamilelik belirtileri nelerdir?
Anembriyonik Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Anembriyonik gebelik ilk başta sağlıklı gebeliklerle aynı belirtileri verir. Bunun nedeni, embriyo olmasa bile gebelik kesesi ve plasentanın gebelik hormonlarını üretmesidir. Bu nedenle anembriyonik hamilelik yaşayan kadınlar, diğer kadınlar gibi adet gecikmesi, göğüs hassasiyeti ve mide bulantısı gibi hamileliğe özgü semptomlar yaşayabilirler. Ancak ilerleyen haftalarda embriyo gelişmediği için beta hCG seviyeleri düşmeye başlar. Bu noktada ise kanama ve kramp gibi düşük benzeri belirtiler ortaya çıkabilir. Böylesi bir tabloda anembriyonik gebelik belirtileri ise şu şekildedir:
1. Şiddetli Kanama
Hamileliğin erken dönemlerinde hafif lekelenmeler olabilir. Ancak ağır kanama beklenen bir durum değildir ve mutlaka doktora başvurulması gerekir.
2. Kramp
Hamilelik sırasında hafif kramplar normaldir. Ancak şiddetli kramplar, özellikle ateş ve kanama gibi belirtiler de eşlik ediyorsa mutlaka muayene gerektirir.
3. Anormal Ultrason Görüntüleri
Anembriyonik gebelik, yukarıda da belirttiğimiz gibi kese gelişmesine rağmen embriyonun gelişmemesidir. Bu durum ise ultrason muayenelerinde rahatlıkla teşhis edilebilir.
4. Düşük hCG Seviyeleri
Araştırmalar, anembriyonik hamileliklerin 6. ila 8. haftalarında normale kıyasla daha düşük beta hCG seviyelerine yol açtığını göstermektedir.
Anembriyonik Gebelik Neden Olur?
Anembriyonik gebelik nedenleri arasında kromozomal ve genetik problemler yer almaktadır. Vücut bu anormalliği, yani sağlıksız gebeliği tanıdığı için hamileliği durdurur.
Anembriyonik Hamilelik Nasıl Teşhis Edilir?
Anembriyonik hamilelik teşhisi ultrason muayenesi ile konabilir. Bu muayene sırasında gebelik kesesinin geliştiği ancak içinin boş olduğu görüntülenirse anembriyonik gebelik düşünülür. Bununla birlikte anembriyonik gebelik yaşayan kadınlarda beta hCG seviyeleri beklenen düzeyde artış göstermez. Bu nedenle ultrason muayenesinden sonra doktor kan testi de yapmak isteyebilir.
Anembriyonik Gebelikte Tedavisi Nasıl Yapılır?
Anembriyonik gebelik teşhis edildiğinde değerlendirme sonrası farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Anembriyonik gebelik tedavisi şunları içerebilmektedir:
1. Bekleme
Vücut gebeliğin sağlıklı olmadığını anladığında bunu kanama ve kasılma ile birlikte dışarı atmaya çalışır. Eğer farklı bir komplikasyon riski yok ise doktor bu süreçte beklemeyi önerebilir.
2. İlaç Tedavisi
Beklemenin riskli olduğu veya vücudun tepki vermediği durumlarda doktor düşük yapmayı tetikleyecek ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar süreci hızlandırarak kendi kendine düşük yapmayı bekleme süresini ortadan kaldırır. Genellikle ilacı aldıktan yarım saat ila 12 saat arasında kramp, karın ağrısı ve kanama başlayarak düşük gerçekleşir.
3. Dilatasyon ve Küretaj
Rahim içeriğini çıkarmak için uygulanan cerrahi prosedürdür. Sedasyon veya genel anestezi altında yapılan bu işlem sırasında rahim ağzı genişletilir ve çeşitli tıbbi aletlerle rahim içindekiler tahliye edilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var