2024 Yenidoğan Kimlik Çıkarma Başvurusu, Ücreti ve Gerekli Evraklar
Yenidoğanlar için kimlik çıkarma sürecinin tüm adımlarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Yenidoğan kimlik başvurusu nasıl yapılır, yenidoğan bebeğe kimlik çıkarmak için gerekli evraklar nelerdir, yenidoğan kimlik ücreti ne kadar gibi sorular, doğuma hazırlanan tüm ebeveynlerin yanıtını merak ettiği konulardır. Biz de sizler için hazırladığımız bu yazıda, 2024 yenidoğan bebek kimlik başvurusu ve gerekli evraklar ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik. İşte, yenidoğan bebekler için kimlik çıkarma süreci…
Yenidoğan Kimlik Başvurusu 2024 Yılında Nasıl Yapılır?
Doğum heyecanı yaşayan anne ve babaların ilgilenmesi gereken konulardan biri de yenidoğan kimlik çıkarma sürecidir. Pek çok anne baba, doğum yaklaştıkça yenidoğan kimlik başvurusunu nasıl yapacaklarını araştırır. Peki, yenidoğan bebeklere kimlik nasıl çıkartılır? Yenidoğan bebeklere kimlik çıkartma için öncelikle anne veya babanın Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nün web sitesinden ya da ALO 199 hattından kimlik çıkarma için randevu alması gerekir. Bunun yanı sıra randevuyu anne veya baba e-Devlet üzerinden de alabilmektedir. Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise bulundukları ülkedeki kendilerine en yakın Türk Başkonsolosluğu’na giderek yenidoğan kimlik başvurusu yapabilirler. Özetlemek gerekirse; yenidoğan kimlik randevusu 2024 yılında;
- e-Devlet
- ALO 199
- Türk Başkonsoloslukları ve
- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmî web sitesinden alınabiliyor.
Yenidoğan Kimlik Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Yenidoğan bebek kimlik randevusu alındıktan sonra, randevu gününe kadar bazı belgelerin hazırlanması gerekir. Peki, yenidoğan kimlik başvurusu için gerekli belgeler nelerdir? İşte, yenidoğan bebek kimlik başvurusu için gerekli evraklar:
- Hastaneden alınan imzalı doğum belgesi
- Başvuruyu yapacak olan ebeveynin kimlik kartı
Yenidoğan Kimlik Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar?
Yenidoğan kimlik ücreti de bebeğine kimlik çıkartacak olan ebeveynlerin merak ettiği konuların başında geliyor. Eğer kimlik başvurusu doğumdan sonraki 30 gün içinde yapılırsa, yenidoğan kimlik ücreti 2024 yılında talep edilmiyor. Ancak başvuru 30 günden sonra olursa yeni kimlik başvuru ücreti alınıyor. Başvuru yapıldıktan ortalama 1 – 2 hafta sonra ise kayıtlı ev adresine bebeğin kimliği gönderiliyor.
Bazı İllerde Yenidoğan Kimliği Hastanede Veriliyor
Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve şu an için pilot bölgelerde uygulanan e-rapor sistemi sayesinde artık ebeveynlerin doğumdan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne gitmesine gerek kalmıyor. Zira yenidoğan kimlik kartı doğumun gerçekleştiği hastanede çıkartılıp ebeveynlere teslim ediliyor. Ancak bu uygulama yalnızca pilot bölgelerde hayata geçtiğinden, her il ve ilçede geçerli olmayabiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin kimlik başvurusu öncesi hastaneye danışması ve e-rapor sisteminin olup olmadığını öğrenmesi tavsiye ediliyor.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var