2024 Doğum Parası Ne Kadar? Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

2024 Doğum Parası Ne Kadar? Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
19 Aralık 2023

Doğum yardımı ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Doğum parası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve mavi kart sahiplerine doğum gerçekleştikten sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen maddi yardımdır. Doğum yardımından yararlanabilmek için anne veya babanın ya da her ikisinin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya mavi kart sahibi olması gerekiyor. Ayrıca anneler çalışmasa bile doğum yardımından faydalanabiliyor. Peki, 2024 yılında doğum parası ne kadar oldu? 2024 doğum parası ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL’dir. Ancak rakamlarda yıl içinde güncelleme yapılabiliyor. Doğum yardımı alabilmek için canlı doğum gerçekleştikten ve bebeğin kaydı ilgili nüfus müdürlüğüne yapıldıktan sonra Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi doldurup Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuru yapılmalıdır. Başvuruyu şahsen yapabileceğiniz gibi iadeli taahhütlü posta veya kargo ile de yapabilirsiniz. Gelin şimdi, 2024 doğum yardımı başvurusu ve diğer detaylar ile ilgili bilmeniz gerekenleri daha detaylı inceleyelim.

Doğum Parası Nedir?

Doğum parası olarak da bilinen doğum yardımı, Türk Vatandaşları ve mavi kart sahiplerine canlı doğumlardan sonra ödenen maddi yardımdır. Hem doğuma teşvik etmek hem de doğum sonrası ailelerin artan masraflarını hafifletmek amacıyla 2015 yılında uygulamaya konan doğum yardımı, annenin çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın tüm T.C vatandaşı ailelere ve mavi kart sahiplerine verilmektedir. Tek seferliğe mahsus ödenen tutar, başvurunun doğum yardımı sistemine girildiği ayı takip eden ay içinde hak sahiplerince PTT şubelerinden alınabilmektedir.

2024 Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum parası 2024 yılında ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL’dir. Doğum yardımı anne ve babanın sağ ve Türk vatandaşı/mavi kart sahibi olması halinde anne üzerinden yapılır. Ancak annenin vefat etmesi durumunda veya Türk vatandaşı/mavi kart sahibi olmaması halinde babalar da doğum parası için başvuru yapabilmektedir.

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum parası başvurusu için canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğüne bebeğin kaydının yapılması ve doğum yardımı başvuru dilekçesinin doldurulması gerekir. Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerine veya Sosyal Hizmetler Merkezlerine şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo ile yapılabilmektedir. Her ne statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişiler çalıştıkları kuruma başvurmalıdır. Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya mavi kart sahiplerinin ise Büyükelçilik veya Konsolosluklara başvurması gerekir. Ancak yurt dışında yaşayan kişiler Türkiye’de başvuru yapmak istiyorsa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il müdürleri veya Sosyal Hizmetler Merkezlerine müracaat edebilirler.

Ev Hanımları Doğum Parası Alabilir mi?

Ev hanımları doğum parası alabilirler. Zira doğum yardımı hem çalışan hem de çalışmayan annelere ödenmektedir. Diğer bir deyişle doğum yardımı için annelerde çalışma şartı aranmamaktadır. Eğer doğum canlı gerçekleştiyse ve anne Türkiye Cumhuriyet vatandaşı veya mavi kart sahibiyse doğum yardımı için başvuru yapabilmektedir. Ancak annenin vefat etmesi veya T.C vatandaşı/mavi kart sahibi olmaması durumunda başvuru baba üzerinden gerçekleştirilebilir.

2024 Doğum Parası Ne Kadar? Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?

Doğum yardımı alabilmek için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir:

  • Annenin veya babanın ya da her ikisinin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya mavi kart sahibi olması,
  • Doğumun canlı gerçekleşmesi,
  • Doğumun 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olması.

Doğum Parası 2024 Yılında Ne Kadar?

Doğum yardımı 2024 yılında ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve diğerleri için 600 TL şeklinde ödenmektedir. Bu ödemeler bir seferliğe mahsus yapılmaktadır. Bebeğin kaydının ilgili nüfus müdürlüğüne yapılması ve Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmetler Merkezlerine şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo ile başvuru yapılabilmektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Doğum yardımı ödemesi, başvurunun Doğum Yardımı Sistemi’ne girdiği ayı takip eden ay içerisinde yatırılır. PTT şubelerinden hak sahiplerince çekilebilen doğum yardımı için 1 yıl süre bulunmaktadır. 1 yıl içerisinde çekilmeyen paralar bakanlığa tekrar iade edilmektedir.

Daha fazla bilgi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi web sitesini buradaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.