Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Neden Yapılır?

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Neden Yapılır?
20 Mart 2020

Bir çiftin doğal yöntemlerle bebek sahibi olmasını engelleyebilecek onlarca sebep bulunur. Hem kadınlar hem de erkeklerdeki ufacık problemler bile maalesef ki üreme sistemini olumsuz etkileyebilecek güce sahiptir. Kadınlardan kaynaklanan üreme problemlerinin çoğu ise yumurtalıklar ile ilgilidir ve soruna göre onlarca tedavi seçeneği bulunmaktadır.

Yumurta Çatlatma İğnesi Fiyatı 2024 Yılında Ne Kadar?

Bir çiftin doğal yöntemlerle bebek sahibi olmasını engelleyebilecek onlarca sebep bulunur. Hem kadınlar hem de erkeklerdeki ufacık problemler bile maalesef ki üreme sistemini olumsuz etkileyebilecek güce sahiptir. Kadınlardan kaynaklanan üreme problemlerinin çoğu ise yumurtalıklar ile ilgilidir ve soruna göre onlarca tedavi seçeneği bulunmaktadır. Yumurta çatlatma iğnesi de yumurtlama sırasında oluşabilecek önemli bir problemi önlemek için geliştirilen seçeneklerden biridir.

Bu yazımızda; yumurta çatlatma iğnesi nedir, neden yapılır ve yumurta çatlatma iğnesi fiyatı 2024 sorularının cevaplarını bulacağız.

Yumurtanın Çatlaması Nedir?

Yumurta hücrelerimizi, folikül ismini verdiğimiz kesecikler taşır. Bu keseciklerin yeteri olgunluğa ulaşması ile boyları ortalama 18-20 mm olur. Sonrasında ise çatlama gerçekleşir. Yani yumurta hücreleri serbestçe salınır ve bu aşamada spermle döllenebilmek için hazır haldedir. Bu döngü, her ay adet öncesi yumurtlama döneminde gerçekleşir. Döllenemeyen yumurta hücreleri ise regl kanama ile vücut dışına atılır.

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Neden Yapılır?

Çatlatma İğnesi Neden Yapılır?

Doğurganlığımızı sürdürebilmek için tüm sistemin olması gerektiği gibi ilerlemesi gerekir. Yukarıdaki paragraftan anlaşılacağı gibi, yumurtanın çatlamaması halinde yumurta hücreleri salınamaz ve spermle buluşamaz. Haliyle, bu durumda bir gebelik oluşması mümkün değildir. Bu problemi aşabilmek için de kadınlara çatlatma iğnesi olarak adlandırılan bir ilaç enjekte edilir. Bu ilaçtan sonra çatlama gerçekleşir ve dolayısıyla hamile kalma olasılığı hızla artar.

Çatlatma iğneleri, kısırlık tedavisinde oldukça etkili sonuçlar görülmesini sağlar. hCG içeren bu iğnelerin özelliği, vücuttaki LH hormonu ile eşdeğer çalışmasıdır.

Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Doğal zamanlamasına bakacak olursak yumurtlama, aylık döngünün ortaların LH ve östrojenin yükseldiği zaman gerçekleşir. Yumurtlama meydana geldikten yaklaşık 2 gün sonra östrojen ve LH hormonları zirve yapar. Yumurtalar olgunluğa eriştikten 36 saat sonra da çatlama gerçekleşir.

Yumurta çatlatma iğnesi, mutlaka yumurtalar yeteri olgunluğa eriştikten sonra yapılmalıdır. Her kadının adet döngüsü ve yumurtalama vakti farklı olduğundan, net bir tarih belirtilmesi mümkün değildir. Düzenli kan tahlilleri ve ultrason ile gözlem yapılabilir, yumurtanın olgunlaşması dikkatle incelenerek tam tarihler öğrenilebilir.

Otomatik Yumurtlama Hesaplama İçin Buraya Tıklayın!

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Neden Yapılır?

Çatlatma İğnesinden Sonra Yumurta Ne Zaman Çatlar?

Çatlatma iğnesi enjekte edildikten ortalama 36 saat sonra çatlama işlemi gerçekleşir. Bu nedenle, doğal yollarla gebe kalamayan ve çatlatma iğnesi olan her kadın, iğneden sonraki birkaç gün düzenli olarak ilişkiye girmelidir.

Tüp bebek tedavisi uygulanıyorsa, yumurtaların çatlamasından hemen sonra yumurta toplama işlemine geçilir. Aşılama yöntemindeyse 36 saat sonra spermlerin transferi işlemine başlanabilir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Sonrası Ağrı Olur mu?

Piyasada birkaç farklı çatlatma iğnesi bulunmaktadır. Bu iğnelerden bazıları kalçadan kas içine enjekte edilirken, bazıları kol veya karın bölgesinden cilt altına uygulanmaktadır. İğne esnasında hissedilen ağrı kısa sürelidir.

Ancak her tıbbi uygulamada olduğu gibi yumurta çatlatma iğnesi vurulduktan sonra da bazı yan etkiler görülebilir. Göğüs hassasiyeti, vajinal akıntı, libidonun artması veya karın ağrısı, yumurtanın çatlamasına bağlı olarak gelişen normal bulgulardır. Fakat mide bulantısı, kusma, ateş ve nefes darlığı gibi şikâyetler görüldüğünde mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir. Bu belirtiler, yumurtaların aşırı uyarılması sendromu nedeniyle görülmüş olabilir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Neden Yapılır?

Yumurta Çatlatma İğnesi Sonrası Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Çatlatma iğnesi sonrası gebelik testi ilk hafta pozitif çıkar. Doğru sonuç için iğneden en az 14 gün, aşılama ve transferden ise 12 gün sonra gebelik testi yapmak daha sağlıklı sonuçlar verir.

Çatlatma İğnesi Fiyatı 2020 Yılında Ne Kadar?

Halk arasında çatlatma iğnesi olarak bilinen Pregnyl ve Ovitrelle gibi ilaçlar, yalnızca hekim gerekli görürse yazılır ve reçete ile alınabilir. Yumurta çatlatma iğnesi fiyatları 2024 yılında ne kadar sorusunun cevabı ise 100 - 750 TL arası değişiklik göstermektedir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.