Yenidoğan Bebeklerde Sık Karşılaşılan Durumlar
Bebekler yeni doğduklarında derilerinde oluşan bazı geçici durumlar anne adaylarına farklı gelebilmektedir. Yenidoğan bebeklerde doğumdan sonra sık karşılaşılan bu durumlar ile ilgili uzmanlar çeşitli açıklamalar yapmaktadırlar.
Anne adayları için 9 aylık bir beklemenin sonu nihayet gelmiştir. Uzun zamandır sadece duygusal iletişim kuruduğu bebeğiyle artık fiziksel temas da kurabilecektir. Ve doğum gerçekleşip bebeğini ilk gördüğünde biraz şaşkınlık yaşayabilir. Çünkü bebeği ilk etapta daha önce çevresinde gördüğü yenidoğan bebeklere oranla gözüne biraz farklı gelebilmektedir. İlk defa anne olanlarına karşılaştıkları bu durum aslında her annenin bebekleri ile karşılaştıkları anda yaşadıkları hislerdir. Olağan bir durum olan Yenidoğan bebeklerde sık karşılaşılan durumlar ile ilgili uzmanlar tarafından çeşitli açıklamalar getirilmiştir.
Deri Rengi Pembe ya da Kırmızıdır...
Yenidoğan bebeklerin doğdukları anda derileri çok hassas olmasından dolayı rengi pembe ya da kırmızı renktedir. Kan dolaşımlarının henüz düzenli olmamasından dolayı elleri ve ayakları mavi ya da mor görünebilir. Endişelenmeyin bu durum normal bir durumdur. Bebeğin vücudunda ve yüzünde kırmızı plakalar halinde görülen döküntüler "toksik eritem" olarak adlandırılmaktadır. Bu döküntüler tedavi gerektirmez ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Burun çevresinde görülen beyaz noktalar, tam olarak çalışmayan ter bezlerinden kaynaklanmaktadır. İlk günlerden sonra bebeğin derisinde soyulma görülebilmektedir. Özellikle el ve ayaklarda görülen bu durum hafif nemlendiricilerle (doktorunuza danışarak) düzelmektedir. Bebeğin doğumundan bir süre sonra saç derisinde kepek benzeri (konak) deri soyulması görülebilir. Bebeğin doğumda saç miktarı farklı olsa da genellikle doğum sırasındaki saçlar dökülmektedir. Bebeğin vücudunda görülen ince tüyler de zamanla dökülebilmektedir. Bakmakta Fayda Var: Bebeklerde Konak ve Tedavisi
Başında Şekil Bozukluğu Olabilir
Normal doğumla doğan bebeklerde ilk zamanlarda baştaki şekil bozuklukları normaldir ve bu bozukluklar zamanla düzelmektedir. Bebeğin kafa kemiklerinin birleşme yeri olan bıngıldak, sağlam bir deriyle kaplıdır. Başın arka ve tepe kısmında bulunan bıngıldak, dışarıdan temas ile zarar görmez. Yenidoğan bebeklerde bıngıldak bölgesinde zaman zaman nabız atışı şeklinde bir hareketlenme görülebilmektedir. Uzmanlar bu durumun normal olduğunu belirtirler. İlk günlerde bebeğin gözlerinde şişlik ve şaşılık olması da normal durumlar arasında gösterilir. Annelerin bebeklerinin durumlarında olağan dışı bir gariplik fark ettiklerinde mutlaka doktorlarına başvurmaları önerilir. Bakmakta Fayda Var: Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi nedenleri
Yenidoğan Bebeklerde Sık Karşılaşılan Durumlar: Göğüs ve Karın Bölgesi
Yenidoğanların kız ve erkek bebeklerde memelerin şişkin olması uzmanlar tarafından hormonlara bağlı bir durum olarak değerlendirilir. Genellikle doğumdan 3-5 gün sonra ortaya çıkan bu durumda bazen süt bezlerinden salgının geldiği görülebilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman bu şişliklerin kesinlikle sıkılmaması gerekmektedir. Yenidoğanlar da sık rastlanan durumlar arasında yer alan bir konuda göbek deliğine yakın yerde bebek ağladığında ortaya çıkan duruma göbek fıtığı adı verilmektedir. Bu durum bebeklerde yaygın olarak görülür ve ilk 1 yılda herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden düzelmektedir.
Sünnet Derisi Geri Çekilmemeli
Yeni doğmuş olan bebeklerin sünnet derisi genellikle dardır. Bebeğin alt temizliği dahil hiçbir şekilde sünnet derisi geriye doğru çekilmemelidir. Elastik olmayan bu deri bu gibi davranışlarla kolaylıkla tahriş olabilmektedir. Erkek bebeklerde karın içinde gelişen testisler doğum öncesi torbaya inmektedir. Doktor tarafından yapılan muayene esnasında bu durum gerçekleşmemiş ise, gerekli görüldüğünde müdahale yapılmaktadır.
Yenidoğan Bebeğin İlk Kakası Yeşildir
Yenidoğan bebeğinizde ilk gördüğünüzde şaşkınlık yaşayacağınız bir durumda ilk kakasının yeşil-siyah renkli katran kıvamında olduğudur. Bu renk ilerleyen günlerde kahverengine dönüşmektedir. Yenidoğan bebekler her beslenmeleri sonrasında kaka gibi uzmanlar bunun günde 1 defa yapılmasını da normal görürler. Burada dikkat edilmesi gereken önemli konu kakanın kıvamının çok sert olmamasıdır. Anne sütü ile beslenmeyen hazır mama kullanan bebeklerin kakaları genellikle daha yoğundur.
Doktorunuza Başvurun
Yenidoğan bebeklerde sık rastlanan durumların bazıları normal olarak belirtilmiş olsa da bebeğinizde size farklı görünen bir durumla karşılaşmanız durumunda mutlaka doktorunuza başvurmanız önerilir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var